MassNotify, o aplicație fantomă lansată de Google în Massachusetts, urmărește și localizează persoanele, informându-i pe utilizatori despre statutul covid-19 al vecinilor

Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts a încheiat un parteneriat cu Google și Apple pentru a crea o aplicație pentru smartphone numită MassNotify, care urmărește și localizează persoanele, informându-i pe utilizatori cu privire la statutul covid-19 al altora, informează Defender.
Locuitorii din Massachusetts au fost alarmați când software-ul a apărut pe telefoanele lor fără consimțământul sau notificarea lor, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la confidențialitate și la programele spion.

În China, aplicațiile de urmărire covid-19 au fost folosite ca instrumente de supraveghere în colaborare cu sistemul de credit social, ceea ce a ridicat semnale de alarmă cu privire la faptul că această aplicație instalată forțat ar putea urmări mișcările și contactele cetățenilor fără știrea și consimțământul acestora.

Site-ul oficial MassNotify, operat de Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts, nu menționează că aplicația va apărea automat pe telefoanele locuitorilor fără consimțământ, precizând doar că MassNotify este „un nou instrument care funcționează prin intermediul smartphone-urilor, cu accent pe confidențialitate, pentru a alerta utilizatorii care ar putea fi expuși la covid-19”.

Instrumentul a fost adăugat automat pe telefoanele cetățenilor din Massachusetts, indiferent dacă aceștia intenționează să îl folosească sau nu.

Utilizatorii de telefoane Android s-au alarmat, pe bună dreptate, când MassNotify a apărut pe dispozitivele lor. Instrumentul „nu are o pictogramă de aplicație”, a raportat o persoană pe Google Play, „este necesar să treci prin setări și să vezi toate aplicațiile. Aceasta este o încălcare uriașă a confidențialității și securității de către [guvernatorul] Charlie Baker și Google”.

De asemenea, alte persoane au descris aplicația ca fiind „spyware”, în timp ce un utilizator de pe Hacker News a scris: „Este o nebunie pură că Play Services vine cu acest tip de backdoor. Este în mod clar ceea ce aș considera o vulnerabilitate… deliberată”.

Recenziile de pe Google Play Store s-au revărsat de la cetățeni alarmați și îngrijorați de încălcarea confidențialității, cu comentarii precum:

Instalată automat fără consimțământ. Nu are nicio pictogramă, nicio modalitate de a deschide acest program și de a vedea ce face, ceea ce este un mare semnal de alarmă… Cred că este spyware, phishing ca DPH (Departamentul de Sănătate Publică).”

Instalat forțat, fără autorizație sau aprobare. Aplicația este ascunsă pe dispozitiv pentru a împiedica dezinstalarea. Excesul guvernului și complicitatea corporatistă nu s-ar cuveni să fie niciodată tolerate.

Încălcarea neetică a vieții private și o deturnare forțată a proprietății personale… Gradul în care datele mele sunt colectate sau distribuite prin intermediul acestei aplicații nu a fost dezvăluit nici în formă activă, nici în formă inactivă… Nu pot decât să concluzionez și să îi avertizez pe alții că îți dezvăluie locația și contactele sociale fără permisiune.”

Când a fost presat să comenteze, Google a dat o declarație presei, dar nu a abordat problema evidentă a modului sau a motivului pentru care sistemul a fost instalat forțat fără consimțământul utilizatorilor. În schimb, au declarat doar următoarele:
Am colaborat cu Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts pentru a permite utilizatorilor să activeze sistemul de notificare a expunerii direct din setările telefonului lor Android.

Această funcționalitate este integrată în setările dispozitivului și este distribuită automat de Google Play Store, astfel încât utilizatorii nu sunt nevoiți să descarce o aplicație separată. Notificările de expunere covid-19 sunt activate numai dacă un utilizator le activează în mod proactiv. Utilizatorii decid dacă doresc să activeze această funcționalitate și dacă doresc să împărtășească informații prin intermediul sistemului pentru a ajuta la avertizarea altor persoane cu privire la o posibilă expunere.”

Aplicația MassNotify a fost lansată la 15 iunie, marcând cel de-al 29-lea stat care lansează o aplicație folosind programul Exposure Notifications Express de la Google și Apple, bazat pe bluetooth.

Cadrul software a fost lansat pentru prima dată în aprilie 2020, cu scopul de a permite utilizatorilor care au rezultate pozitive la testul covid-19 să raporteze rezultatele lor, pentru ca mai apoi să fie trimisă o alertă tuturor celor al căror telefon s-a intersectat cu cazul pozitiv și care ar fi putut fi expuși.

Programul Exposure Notifications Express acționează ca o platformă cadru, pe baza căreia statele își pot implementa propriile sisteme de urmărire fără a fi nevoite să dezvolte propriile aplicații individuale.

În timp ce alte state au cerut utilizatorilor să descarce o aplicație pentru a utiliza sistemul, MassNotify a fost integrat direct în sistemul de operare al telefoanelor Android.

Funcția de urmărire a contactelor nu funcționează decât dacă un utilizator o activează manual, dar, de asemenea, nu poți scăpa de software”, a relatat Boston Globe.

(Între timp, Apple a adăugat funcția pe iPhone-uri, odată cu iOS 13.)

Citiţi şi:
Israel: Ministerul Sănătății a recunoscut că a trimis abuziv 12.000 de persoane în izolare din cauza aplicației pentru urmărirea Covid-19
Școlile din Los Angeles vor urmări fiecare elev cu aplicația Covid „Daily Pass”, creată de Microsoft. Cine nu are un cod QR nu poate intra în școală
Ce se petrece atunci chiar și când Google ştie când dormi, iar telefonul îţi controlează tot mai mult viaţa?

yogaesoteric
31 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More