Mesajul președintelui Slow Food International: «Românilor, dormiți?! De ce în România nu se mai mănâncă românește (adică hrană curată)?»

Președintele italian al Slow Food International, Carlo Petrini, a participat la un eveniment organizat în București de Fundația Adept Transilvania despre zonele de înaltă valoare din țara noastră. La acest eveniment a fost prezent și ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

Într-un discurs ținut cu această ocazie, Carlo Petrini a declarat că românii ar trebui să mănânce mai românește, să cumpere produsele fermierilor români și că aceasta ar trebui să fie prima preocupare a ministrului agriculturii, informează agroinfo.ro.

„Trebuie să aveți mândria de a fi români! România are doar trei produse cu origine protejată. Ce faceți, românilor, dormiți?! Voi, românii, sunteți de limbă latină. Știți ce înseamnă patrimoniu? Ceea ce ne-au dat strămoșii noștri.
Pământul, produsele noastre. Noi trebuie să muncim pentru o economie locală, nu pentru una globalizată. Să ne uităm pe masa din restaurant, să vedem câte produse sunt făcute din materie primă românească?
De ce nu dați un nume produselor voastre? Pentru o dulceață autentică de prune, pentru o ceapă făcută în România.

Sunt de ieri în România și am fost invitat de prieteni în două restaurante din București, în care am mâncat franțuzește și italienește. De ce? De ce la micul dejun din acest hotel nu există produse românești? De ce aveți doar trei produse protejate și promovate la nivel european când aveți mii de hectare necontaminate, de înaltă valoare naturală și țărani, mici producători, care se încăpățânează să lupte pentru produsul românesc?

De ce dormiți pe o mină de aur?

Voi, tinerii, puteți să păstrați biodiversitatea din România, satele, tradițiile, produsele voastre și să păstrați identitatea românească. Politica trebuie să o facem toți, pornind de la lucruri mărunte. Pornim de jos și construim.

Vă rog și vă cer să faceți acest lucru pentru că ceea ce este în România nu se găsește în multe părți din Europa. Să faceți în așa fel încât să găsiți cheia schimbării.

Conștientizați și dați valoare produselor voastre”, spune președintele Carlo Petrini.

Este binecunoscut că în Italia este foarte protejată și stimulată producția proprie. Italianul de rând va cumpăra întotdeauna produsele de origine italiană. Italianul spune: cumpărăm ca să mișcăm economia națională.

În România asistăm la o situație ciudată, în care trebuie să vină un străin să ne spună că avem un pământ mănos, că trebuie să fim mândri de produsele noastre, de valoarea noastră, de tradițiile noastre. Că trebuie să ne vindem întâi produsele noastre, să stimulăm mica noastră economie locală și să nu mai acceptăm invazia importurilor.


Citiți și:

Tradiţia spirituală dacică şi istoria furată a poporului român

Aromele identic naturale – aditivi alimentari periculoşi

Şapte minciuni mortale ale agriculturii industriale (II)

 


yogaesoteric
3 iulie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More