Mușețelul – floarea sănătăţii sau floarea raiului

 

Bătrânii din satele dobrogene îl mai numesc şi floarea raiului, semn al uimitoarei sale puteri de a vindeca suferinţa, de a aduce liniştea şi starea de bine. Puterile vindecătoare dăruite de natură îl înscriu, fără drept de apel, în prima linie a plantelor care întăresc sistemul de protecţie al organismului. Locul său binemeritat a fost confirmat şi de cercetările biochimiştilor contemporani, care au demonstrat că muşeţelul este un imbatabil amestec de substanţe imuno-stimulatoare.

În urma unui experiment realizat în Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că principiile active din florile de muşeţel ajută celulele sistemului imunitar să identifice şi să elimine mai rapid sursele de infecţie din organism. Finanţat de o companie farmaceutică din oraşul Oxford, studiul a avut ca subiect un eşantion format din paisprezece adulţi, şapte femei şi şapte bărbaţi. Fiecare voluntar a consumat cinci căni de ceai de muşeţel pe zi, timp de două săptămâni. La finalul experimentului, analizele de sânge au demonstrat atât existenţa unei puternice activităţi antibacteriene cât şi o eliminare accelerată a toxinelor. În următoarele şase luni, persoanele care au participat la experiment s-au bucurat de aceeaşi imunitate crescută.

Substanţele active din muşeţel se asimilează foarte uşor, dovedind o miraculoasă compatibilitate cu organismul uman. Proprietăţile antibacteriene şi antifungice sunt concentrate în uleiuri volatile. Poate fi utilizat sub formă de macerat la rece, pulbere de plantă râşnită sau sub formă de ulei. Există totodată numeroase posibilităţi de a îmbina calităţile muşeţelului cu virtuţile altor medicamente naturale. Iată câteva reţete, uşor de pregătit acasă:

Macerat la rece din muşeţel şi cimbru

Este un tonifiant ideal pentru sistemul nostru imunitar. Cimbrul reprezintă un veritabil antibiotic natural, care acţionează pe două fronturi: distruge agenţii patogeni şi întăreşte capacitatea organismului de a se autoapăra. Aceste calităţi amplifică acţiunea benefică a muşeţelului transformând combinaţia într-o adevărată porţie de imunitate.

Ceaiul sub formă de macerat la rece se prepară amestecând două linguri de muşeţel uscat (30 g) cu o lingură de cimbru uscat (15 g), care se pun într-un litru de apă plată şi se lasă la macerat timp de 4-6 ore. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică şi revigorează întregul organism.

Mixtură imunostimulatoare

Ingrediente: trei linguri de muşeţel uscat (aproximativ 45 g), o lingură de măceşe uscate şi mărunţite bine (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) şi două linguriţe de scoarţă de salcie uscată (10 g). Plantele se amestecă foarte bine şi se păstrează într-un recipient din sticlă, care poate fi închis ermetic. Pentru a obţine maceratul, se folosesc două linguriţe (10 g) din amestecul de ierburi la o cană de apă. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara, iar cura durează trei săptămâni.

Ceai împotriva infecţiilor fungice

Este un ajutor de nepreţuit când, datorită imunodeficienţei, infecţiile fungice dau primele semne sau deja s-au instalat.
Ingrediente: două linguri de muşeţel (30 g), o lingură de mentă (15 g), o lingură de cimbru (15 g) şi două linguriţe de scorţişoară (10 g). Pentru macerat se folosesc două linguriţe de amestec la o cană de apă plată. Pentru profilaxie este recomandată o cană pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul infecţiilor, este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fiecare masă.

Ulei de muşeţel şi mentă

Este benefic mai ales pentru a reduce sensibilitatea căilor respiratorii superioare, principala poartă de intrare a viruşilor şi bacteriilor, punct vulnerabil al sistemului imunitar.
Ingrediente: 40 g flori de muşeţel, uscate şi mărunţite, 20 g frunze de mentă uscate şi 300 ml ulei de măsline. Într-un vas emailat se amestecă întâi plantele şi apoi se adaugă uleiul. Vasul se ţine pe baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care este necesar să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest interval, se lasă la răcit şi se strecoară. Uleiul se păstrează în sticluţe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Doza optimă este de o linguriţă, de două ori pe zi, pe toată durata anotimpului rece.

Citiţi şi:

Rozmarinul ajută la vindecarea cancerului de sân cauzat de excesul de estrogen

Teiul – un remediu pentru bolile trupeşti şi sufleteşti

 

yogaesoteric
24 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More