Nanopicăturile ar putea înlocui ochelarii. Repară corneea și îmbunătățesc vederea

 

Mai mulți cercetători de la Centrul Medical Shhare Zedek și Universitatea Bar-Ilan din Israel au conceput picături de ochi revoluționare, pe baza unor tehnologii de ultimă oră. Nanopicăturile ar putea repara corneea afectată, indiferent de tulburarea de vedere de care suferă o persoană – miopie sau hipermetropie.

Testele realizate până acum pe animale arată că aceste picături ajută la refacerea corneei, prin urmare efectul ar putea fi observat și pe oameni. Dacă testele pe voluntari umani vor da rezultatele dorite, nanopicăturile ar putea înlocui ochelarii, spune David Smadja, unul dintre medicii oftalmologi care a luat parte la proiect.

Picăturile folosesc nanotehnologia pentru a corecta problemele de refracție de care suferă persoanele cu afecțiuni oftalmologice. Interesant este că aceste picături au efect și în cazul persoanelor care văd slab de distanță (suferă de miopie), dar și pentru cei care nu pot vedea clar obiectele apropiate (cei care au hipermetropie). De aceea, nanopicăturile ar putea fi folosite și pentru a înlocui ochelarii cu lentile multifocale, ajutând pacienții să vadă clar obiectele aflate la distanțe diferite.

Deocamdată cercetătorii nu au precizat cât de des ar trebui aplicate aceste picături. Pentru a funcționa însă, pacientul este necesar să folosească o aplicație de mobil, prin care să-și măsoare singur indicele de refracție al ochilor. Apoi va realiza un pattern optic propriu, care va fi imprimat pe cornee cu ajutorul unui laser. Această imprimare durează doar câteva milisecunde și permite nanopicăturilor să schimbe indicele de refracție al ochiului, astfel încât vederea să fie cât mai clară. Corecția obținută astfel este echivalentă cu trei dioptrii.

Folosirea laserului nu este deloc periculoasă sau dureroasă, pentru că este vorba de un mic dispozitiv care se conectează la smartphone și imprimă patternul pe stratul exterior al corneei, cu ajutorul unor pulsuri luminoase. Datorită acestui laser, nanopicăturile pot pătrunde în cornee, ca să asigure corecția necesară pentru o vedere clară.

Un alt avantaj al tehnologiei, pe lângă eliminarea ochelarilor, este faptul că oricine ar putea folosi acest sistem cu laser și nanopicături, pentru a-și corecta singur vederea, chiar la el acasă, fără să aibă nevoie să meargă la un medic oftalmolog.

Rămâne de văzut ce vor indica următoarele experimente, la care vor lua parte și voluntari umani și dacă nanoparticulele vor deveni într-adevăr o soluție simplă și eficientă pentru milioanele de oameni din întreaga lume care au probleme de vedere.


Citiți și:

Un studiu trage semnalul de alarmă: Aproape 5 miliarde de oameni vor avea probleme de vedere până în 2050

Ce s-ar putea să nu știi despre Vitamina A – vitamina vederii

 

yogaesoteric
26 ianuarie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More