Nebunule, în noaptea asta îți iau sufletul!

 

Aceasta să fie toată străduința noastră: să-L așezăm pe Dumnezeu în noi. Restul acțiunilor, scopurilor și planurilor noastre sunt țesute artificial, în jurul acestui scop.

În această dezordine cumplită, în acest haos în care trăim, în alergătura noastră după aspecte materiale, într-o noapte, potrivit Cuvântului Evangheliei, se va auzi o voce care va spune: „Nebunule, în noaptea asta îți iau sufletul!”. Însă, deși știm că este inevitabil, nimeni nu se pregătește de moarte. Deși este certitudinea vieții, deși este cel mai sigur eveniment, noi îl privim ca pe cea mai mare surpriză.

Priviți în jurul dumneavoastră și vedeți cât de fragili suntem. Ești vesel, bine, sănătos și dintr-o dată îngerul morții te poate atinge cu aripa lui. Trăim halucinant, fără pic de trezvie, fără să luăm seama deloc la ceea ce spune tradiția Bisericii, prin glasul Sfinților Părinți: „Gândul la moarte este începutul înțelepciunii de Dumnezeu!”

De altfel, toată filosofia antichității a avut un motto foarte puternic, care spunea așa: „Memento mori!” (Nu uita că ești muritor!).

Este important să ne revenim în noi, să urmărim lăuntric ca toată străduința unei zile să fie nedezlipirea de Dumnezeu. Înălțimea vieții noastre omenești se împlinește abia când conștientizăm că fără El nu putem face ceva, când conștientizăm că El este sensul vieții noastre, direcția vieții noastre, El este scurgerea timpului nostru, El este respirația noastră și, de aceea, dorința și preocuparea noastră, a creștinilor, este chemarea numelui Său.

Numele Lui este unul cu El și când tu ai ca preocupare dobândirea Lui înlăuntrul tău, atunci crește gradul tău de atenție și toată anarhia din conștiința ta, din sufletul tău, din viața ta se echilibrează. Este mare lucrarea aceasta, să nu trăiești haotic, ci să poți simți timpul care trece, să poți să-i trăiești pe cei din jurul tău, să-i cuprinzi. Omul anarhic este dezastru… și pentru el, și pentru cei din jur! Un om anarhic, care nu știe încotro se îndreaptă, este mai rău decât un animal sălbatic.

Urmăriți să echilibrați viața dumneavoastră sufletească, străduiți-vă să simțiți oamenii, să trăiți mediul din care faceți parte. Nu mai trăiți fără sens, pentru că anarhia înseamnă eșec sufletesc și, este sigur, într-o noapte îngerul morții va veni să ia sufletul fiecăruia. Ce vom face atunci? Pe ce ne vom sprijini? De ce ne vom agăța? Ce se va petrece cu toate orgoliile, cu toate judecările ridicate asupra altor oameni, cu toate tristețile noastre? Ține de fiecare dintre noi ca până în clipa morții să ne trezim și să vrem să înțelegem care este drumul nostru în această viață, spre ce ne îndreptăm.

Deși poate nu par, fapte anarhice sunt și ritualuri creştine făcute „pentru că așa e bine”, de câteva ori pe an sau poate chiar mai rar, rugăciunea furată sau rostită fără bucurie. Aceste fapte nu ne angajează pe Cale, nu dau scop vieții noastre, nu devin un mod de viață, ci sunt doar simple obișnuințe, cum sunt oricare altele din viața noastră. Mari dușmani ai noștri sunt formalismul, rutina, obișnuința. Toate acestea distrug suflete!

Atenția se cultivă! Orice act spiritual cere atenție și dacă nu cultivi atenția ta, ajungi să ai gesturi, atitudini, să faci fapte care nu mai reprezintă nimic. La început pare obositor, dar dacă perseverăm în gândul, în aspiraţia de a nu ne dezlipi de Dumnezeu, dacă Îl vom chema să lumineze conștiința și inima noastră, veți vedea că gradul de atenție va crește tot mai mult pe zi ce trece. Vom deveni atenți la oameni, la nevoile lor, la suferințele și neputințele lor, la ceea ce se petrece în ei, vom deveni atenți şi sensibili la ceea ce ne înconjoară, la natură, la trecerea timpului peste ea, peste noi… vom descoperi încet, încet care este adevăratul sens al nostru pe pământ…

Preot Visarion Alexa


Citiți și:
Acordă-i lui Dumnezeu primul loc în viaţa ta! 
Dragostea pentru Dumnezeu și dragostea pentru aproapele nostru sunt nedespărțite
Bătălia finală dintre Iisus și Lucifer este deja aproape să înceapă

 

yogaesoteric
30 ianuarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More