Neurolog: Opriți-vă să citiți cărți proaste, să vorbiți cu oamenii inculți și să ascultați muzică dizarmonioasă. Aceste acțiuni vă surmenează creierul

 

Neurologul și psiholingvistul rus Tatiana Cernigovskaia ține prelegeri interesante și utile despre creier, conștiință și inconștient, psihic și inteligență artificială.
În articolul pe care îl redăm mai jos, ea explică modul în care limbajul și creierul nostru sunt conectate, dar răspunde și la alte întrebări interesante.

De ce creierul are capacitatea să memoreze absolut totul?

Fiecare dintre noi se naște cu propria rețea neuronală. Copiii mici au mai mulți neuroni decât adulții, apoi o parte dintre aceştia dispar. Cu fiecare ceas, pe această rețea neuronală este scris textul vieții noastre. Când vine timpul ca omul să se întâlnească cu Creatorul, fiecare își va prezenta propriul text, scris în amănunt: ceea ce a mâncat, ce a băut, cu cine a vorbit, ce a făcut. Dacă omul nu este bolnav de Alzheimer sau Parkinson, atunci creierul stochează toate informațiile pe care le-a primit şi procesat, mirosurile, gusturile etc. Dacă nu vă amintiți toate acestea, nu înseamnă că ele nu sunt în creier. Există multe modalități de a dovedi contrariul. Prin urmare, spun în mod constant: „Opriți-vă să citiți cărți proaste, să vorbiți cu oamenii inculți și să ascultați muzică dizarmonioasă – toate acestea vă surmenează creierul”.

De ce este atât de important limbajul pentru om?

În fiecare nanosecundă primim o cantitate enormă de informație cu ajutorul vederii, auzului, gustului, mirosului, pipăitului etc. Limbajul este unul dintre instrumentele care coordonează tot acest haos și stochează informațiile în cutii separate. El este cel care organizează clase și concepte. Cel mai mare lingvist din lume, Noam Chomsky, este sigur că limbajul a fost creat nu pentru comunicare, ci pentru gândire, iar comunicarea este un produs secundar al informației primite.

Noi ne naștem sau devenim personalități?

Dacă un copil s-a născut sănătos, acest aspect nu îi oferă totul în viață. Pentru a se dezvolta ca personalitate, este bine ca acesta să facă parte din viața socială înainte de vârsta de 3 ani, dar nu mai târziu de 6 ani. Există doi factori importanți: genele și experiența care vor da sau nu vor da naștere unor abilități înnăscute. Poți să te fi născut un Mozart, dar să nu devii niciodată.

Mecanismul genetic este același pentru toți oamenii?

Acum, există aproximativ 6 mii de limbi pe Pământ, ele sunt foarte diferite una de cealaltă, dar sunt unite printr-un mecanism genetic comun, care permit oricărui copil sănătos să învețe limba maternă. Creierul copilului face un efort extraordinar să descifreze cel mai complex cod – cel al limbajului.

Creierul scrie un manual pentru el însuși – psihologii și psihiatrii ar da orice ca să descifreze acest mecanism. Eforturile științelor cognitive în prezent vizează înțelegerea modului în care funcționează mecanismul genetic, deoarece totul depinde de el. Dacă vreodată vom câștiga acest joc cu creierul, vom obține totul imediat – deși nu cred că este posibil.

Există o genă a memoriei?

Omul are un număr mare de gene care lucrează asupra creierului, acesta este rezultatul întregii evoluții. Există numeroase cărți și speculații despre gena memoriei, despre gena care răspunde de gânduri, dar de fapt oricine are cel puțin o educație elementară înțelege că astfel de aspecte complexe nu pot fi asociate cu o singură genă.

Sunt periculoase pentru creier sarcinile complicate?

La un seminar, am urmărit ce se petrecea în creier în timpul unei sarcini complicate, când ai de îndeplinit ceva în ritm alert. Atunci am descoperit că acesta trece printr-o stare teribilă când e vorba de mult de lucru contracronometru, dar pe de altă parte stresul moderat este util pentru creier.

Celule nervoase se restabilesc?

Unii încă mai repetă că celulele nervoase nu se regenerează, dar această afirmație nu este adevărată. Totul depinde de faptul dacă stimulaţi creierul să lucreze. Acesta este necesar să fie expus constant la muncă intelectuală. Dacă nu faceți exerciții, mușchii se atrofiază – la fel se petrece și cu creierul.
Dacă citiți, studiați, pictați, memorați – veți avea o predispunere minimă la Alzheimer. Oamenii mă întreabă des: „Cafeaua afectează creierul?” Desigur – cafeaua, alcoolul afectează creierul mai mult ca stresul sau emoțiile nefaste.

Citiți și:

Neuronii din creier se acordă pe diferite frecvenţe de vibraţie pentru a efectua diferite sarcini în ceea ce priveşte memoria spaţială

Ce se petrece în creier atunci când meditezi

 

yogaesoteric
1 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More