Nodul Nord în Berbec

de Rodica Purniche

Punctul vulnerabil al nativilor cu Nodul Nord în Berbec este nevoia de dreptate şi de corectitudine absolută. În egală măsură, ei visează la relaţia ideală bazată pe o totală încredere. Ei au talentul de a percepe punctul de vedere al celuilalt şi de a negocia cu diplomaţie ca să instituie şi să menţină corectitudinea. Nativii cu Nodul Nord în Berbec doresc fericire, armonie, corectitudine şi împlinire alături de fiinţa pe care o iubesc. Pentru a realiza aceasta, ei au nevoie ca, mai întâi, să-şi fie propriul partener. Astfel, se vor cunoaşte din ce în ce mai bine, vor înfăptui lucruri deosebite pentru cei din jur şi se vor simţi puternici şi apreciaţi.

Ei sunt liderii, inovatorii, pionierii. De aceea au nevoie de profesii care cer iniţiativă şi acţiune independentă (de exemplu, medic chirurg, tehnician sau antreprenor), în care să lucreze singuri, ca să-şi urmeze şi să-şi cunoască, iar în final să-şi controleze şi să-şi direcţioneze benefic propriile energii. Au un talent natural să îi susţină pe ceilalţi. Pentru a-i susţine eficient pe alţii, ei şi-au dezvoltat în mod excepţional conştiinţa şi sensibilitatea, folosind drept instrumente dragostea, capacitatea de a linişti, puterea de încurajare şi încrederea că celălalt va ieşi victorios din orice situaţie. Sunt obişnuiţi să dăruiască, să fie „coleg de echipă“ şi să-i susţină pe alţii fără a se gândi la propria lor persoană, ceea ce a făcut ca, adeseori, ei să-şi anihileze identitatea proprie. Aceşti nativi trebuie să-şi descopere şi să-şi stabilizeze identitatea. Această descoperire nu poate fi grăbită, iar nativii cu Nodul Nord în Berbec fac progrese numai dacă se decid să-şi acorde mai multă atenţie.

Aceşti nativi au o colosală putere de a iubi, care transpare prin ei, strălucitoare şi atinge aproape orice persoană pe care o întâlnesc. Ei au venit cu sentimentul că sunt iubiţi de ceilalţi, pe care îi percep cum sunt ei cu adevărat şi fac o sărbătoare din acest adevăr. Graţie acestor percepţii, trăiesc apoi stări înălţătoare, deoarece apreciază pe deplin gloria, puterea, energia, lumina şi viaţa din celălalt. Ceea ce le revine în etapa următoare este să vadă aceeaşi frumuseţe şi în ei înşişi.

Cei cu Nodul Nord în Berbec sunt atât de sensibili la atmosfera din jurul altora, încât au tendinţa de a-şi face din menţinerea unei atmosfere armonioase scopul principal al relaţiei. Au într-adevăr nevoie de armonie în viaţa lor pentru a se simţi împliniţi şi fericiţi, dar ajung la mari complicaţii interioare dacă echilibrul lor depinde de o altă persoană.
Ei trebuie să-şi dezvolte capacitatea de a se fixa asupra unei singure idei.

Deoarece nativii cu Nodul Nord în Berbec sunt influenţaţi de imaginea pe care o au ceilalţi despre ei (în special dacă este vorba despre cineva pe care îl respectă), îşi dezvoltă cu vremea tendinţa de a se încrede în judecata altora mai mult decât în cea proprie.

Temându-se că ceilalţi îi vor judeca dacă decizia lor se bazează pe alte criterii decât pe o logică solidă, ei au tendinţa să creadă că deciziile datorate primului impuls ar fi greşite. Dimpotrivă, pentru cei cu Nodul Nord în Berbec, deciziile bazate pe primul impuls dau, în general, cele mai bune rezultate, logica fiindu-le necesară ulterior, pentru a găsi aplicabilitatea practică a deciziei. În cazul în care ei trebuie să ia o decizie dar nu simt niciun impuls, este foarte normal să nu decidă nimic.
Nativilor cu Nodul Nord în Berbec le este util să-şi dezvolte autocontrolul şi să recurgă sistematic la introspecţii.
Lecţia acestor nativi este să fie altruişti pentru ei înşişi. Nu pare logic, dar e practic. A fi ei înşişi fără teama că ar putea răni pe cineva îi ajută la un nivel mai profund să se ocupe de propriul lor suflet, de propriile lor calităţi şi defecte, de propriile dorinţe. A sosit vremea ca ei să-şi asume curajul şi responsabilitatea de a-şi crea propria fericire.
Nativii cu Nodul Nord în Berbec vin cu energia de a-i ajuta pe alţii, de a le susţine ideile, de a pune în aplicare şi de a le duce la capăt proiectele, pentru că aşa înţeleg ei „energia de a finaliza“. Totuşi, sarcina lor este să înceapă lucrurile. Ei trebuie să iniţieze, lăsându-i apoi pe ceilalţi să finalizeze. Acesta este un mod de a învăţa să-i aprecieze pe ceilalţi fără să se subaprecieze pe ei înşişi. Dacă aceştia nu li se alătură, atunci pot să-şi asume şi responsabilitatea sfârşitului.

În procesul cooperării cu ceilalţi, cel mai important lucru este să permită altora să-i ajute. Aici este o inversare de rol: deşi ei sunt lideri, trebuie să permită altora să-i susţină şi să le promoveze ideile.
Pentru nativii cu Nodul Nord în Berbec, tot ceea ce este în avantajul lor necesită disciplină: a petrece un anumit timp singur, zilnic, a avea câteva obiceiuri sau obişnuinţe pentru a-şi consolida viaţa.

Autodisciplina nu constituie o pedeapsă ci, dimpotrivă, o practică. Ea implică întărirea organismului pentru a dobândi putere, sănătate şi bună dispoziţie. Totodată, ea se poate dovedi un instrument în descoperirea propriei identităţi. Practicarea conştientă a autodisciplinei îl va trezi pe războinicul din ei, într-un mod echilibrat şi armonios.
Din multe puncte de vedere, se poate spune că ei nu interacţionează cu celălalt, ci cu relaţia dintre ei şi celălalt. Relaţia nu este o entitate, ea nu poate evolua, dacă nu evoluează cele două persoane.

Dacă aceşti nativi cred în capacitatea fiinţei apropiate de a acţiona autonom – în loc să-l încurajeze, să-l liniştească permanent sau să-i „aranjeze pantalonii“ – atunci ei vor reuşi să-i remarce celuilalt forţele şi atunci da, e chiar necesar să-l încurajeze ca el/ea să-şi utilizeze aceste forţe. Această atitudine pregăteşte terenul pentru privirea către şi în ei înşişi la un nivel mai profund, ca să-şi descopere acolo propriile resurse şi ca să-şi urmeze propriile impulsuri în direcţia evoluţiei.

Dependenţa de armonia dintre ei şi ceilalţi (în special în relaţia de cuplu) este elementul de primă importanţă în această viaţă pentru nativii cu Nodul Nord în Berbec. De fapt, problema poate implica nu doar dependenţa, ci inclusiv identificarea totală cu fiinţa apropiată şi, uneori, cu toţi oamenii care înseamnă ceva pentru ei. Aceşti nativi ajung adesea să se identifice atât de mult cu cei dragi, încât sunt copleşiţi de stările lor emoţionale. Ei îl tratează pe celălalt ca pe o extensie a lor şi ajung să-şi piardă răbdarea tot căutând să-l facă „să se îndrepte“, astfel încât ei să se simtă din nou confortabil în sinea lor.
Pentru a evita un astfel de comportament, au nevoie să-i respecte pe ceilalţi suficient de mult pentru a le lăsa dreptul de a-şi trăi stările emoţionale, fiindcă, în acest fel, oamenii ating un nivel mai profund de conştiinţă afectivă. În plus, aceşti nativi pot înţelege mult mai bine ce se petrece cu fiinţa iubită dacă se distanţează puţin de ea. De aceea, este de o importanţă crucială pentru ei să aibă un spaţiu al lor, înconjurat de lucruri personale, în care să meargă atunci când s-au identificat prea mult cu fiinţa apropiată – un loc unde pot fi singuri.
Aceşti nativi nu vor putea niciodată să se bucure de liniştea interioară câtă vreme refuză să recunoască atât „graniţele“ propriei fiinţe cât şi pe cele ale fiinţei iubite, permiţând ca o altă persoană să fie „centrul“ lor. Aceasta este lecţia lor. Nimeni dintre noi nu ştie, de fapt, ce anume îl face pe celălalt să se simtă bine şi, dacă ne luăm această răspundere, îl lipsim de şansa ca el să se descopere pe sine şi să se împlinească.

Nativii cu Nodul Nord în Berbec sunt, uneori, atât de obsedaţi de pace şi de armonie, încât îşi strică în mod nesăbuit relaţiile datorită tendinţei lor de a evita orice fel de conflict. De câte ori prevăd aşa ceva, în loc să-l rezolve în faza de început, ei îl amână până când devine inevitabil.
Ca relaţia lor cu fiinţa iubită să fie reuşită, nativii cu Nodul Nord în Berbec trebuie să înveţe valoarea de a acţiona pe cont propriu în direcţia care le conferă satisfacţie personală. În acest caz, ei nu-şi vor mai „împărţi energia“ doar cu o singură persoană ca să fie fericiţi, ci îşi vor lărgi aria de cuprindere şi vor interacţiona cu mulţi oameni, diferiţi, dezvoltându-şi şi consolidându-şi în acelaşi timp propria identitate, ceea ce le va crea o reală fericire. După aceea, maturizaţi relaţional, ei pot să intre în legătură cu fiinţa iubită, fiindcă acum fiecare dintre cei doi are ceva de oferit. Deoarece şi-au încărcat bateriile în afara relaţiei, ei dispun de mai multă energie „de schimb“ în cadrul relaţiei.

Bucuria descoperirii propriei persoane este una dintre cele mai înalte trăiri ale nativilor cu Nodul Nord în Berbec. Cea mai bună tehnică pentru a se descoperi cu adevărat este curajul de a-şi urma impulsurile, deoarece această atitudine le va dinamiza vitalitatea. Stilul lor seamănă cu cel al berbecului (lovind uneori cu capul, încercându-şi norocul şi rănindu-se), dar, în acest fel, descoperă cine sunt cu adevărat. Acest proces implică să-şi asume riscuri şi să exprime diferite faţete ale personalităţii lor şi constituie motivul fundamental, conştientizat, din spatele fiecărei acţiuni.

Nativii cu Nodul Nord în Berbec trebuie să înveţe să-şi reorienteze către propria fiinţă puterea de a iubi. Unul dintre motivele pentru care ei amână să se dezvăluie celorlalţi este că nu sunt siguri pe ei înşişi. Acest neajuns poate fi depăşit printr-o mai mare încredere în fiinţa lor şi printr-un mai mare şi constant curaj de a le permite celorlalţi să-i cunoască în profunzime. Chiar dacă, la nivel subconştient, ei resimt acest act ca pe un mare risc (a te dezvălui în totalitate înseamnă a deveni vulnerabil la posibilele agresiuni afective ale celorlalţi), aceşti nativi pot să-şi reconsidere oricând experienţa de viaţă pentru a observa că metodele prin care au urmărit să se armonizeze relaţional nu au dat rezultate. Acum, dacă vor ca rezultatul să fie altul (cel bun, desigur!), şi metodele de a interacţiona cu oamenii trebuie să fie şi ele altele.

Pentru a permite noii lor identităţi autentice să prindă contur, ei trebuie să se exprime aşa cum simt, evitând prejudecăţi precum „asta se cuvine“ sau „asta nu se cuvine“ să facă, cu alte cuvinte, trebuie să fie spontani şi să spună ce au de spus. În loc să aştepte opinia altora, ei trebuie să acţioneze imediat, motivaţi de primul impuls, care este întotdeauna cel mai „curat“, nepervertit de emoţii sau mentalităţi. Acţionând în conformitate cu el, vor beneficia totodată de forţa şi energia cu care acest impuls vine încărcat.

Un alt aspect al atitudinii pozitive este ca aceşti nativi să facă celorlalţi cunoscute „graniţele“ identităţii lor, apărându-şi în acelaşi timp poziţia ca nimeni să nu abuzeze de ei. Ei presupun că oamenii îi vor trata cu sensibilitate, din iubire, dar nu întotdeauna este aşa. În această direcţie, ca să se apere de un eventual eşec, e bine ca ei să se iubească suficient şi să nu permită nimănui să-i rănească.

În relaţii se vor bucura întotdeauna de iubire şi corectitudine dacă vor avea curajul să se comporte onest şi firesc, aşa cum sunt ei cu adevărat. Aceasta înseamnă să se încreadă în înţelepciunea lor intuitivă ce emană dintr-o foarte profundă iubire.
Au nevoie de curaj, de voinţa de a experimenta, de suficientă încredere pentru a risca. Oamenii au aproape întotdeauna rezerve faţă de o idee nouă, fiindcă ea înseamnă schimbare. Este o reacţie naturală şi una dintre însuşirile unui conducător este să ştie acest lucru. Dacă nativii cu Nodul Nord în Berbec continuă să „facă demonstraţii de credibilitate“ şi să-şi urmeze impulsurile interioare, atunci vor constata că, adesea, ceilalţi se vor adapta şi le vor susţine decizia.

Existenţa le rezervă bucuria descoperirii propriei individualităţi. Viaţa este o aventură dacă au curajul s-o vadă astfel şi să-şi concretizeze impulsurile spontane şi ideile, atunci va creşte în ei sentimentul împlinirii şi al fericirii.
Aceşti nativi trebuie să abandoneze îndoiala faţă de propriile lor disponibilităţi şi să înceapă a fi ei înşişi, acţionând în conformitate cu pornirile spontane. Dacă îşi asumă să-şi clădească propria fericire, urmând, în mod activ, direcţia prin care să-şi atingă scopul, atunci vor fi conduşi către activităţi şi/sau persoane care le vor îndeplini cerinţele.

Fragment din lucrarea Nodurile lunare

Citiţi şi:
Nodurile lunare
Elemente de Astrologie Karmică

yogaesoteric
8 ianuarie 2009

1 Comentariu
  1. Eduard spune

    Aceasta este cea mai acurata descriere a nodului de nord in Berbec ce am citit-o vreodata. Nodul meu de nord in Berbec este in a 12-a casa si din cate am vazut momentele in care Universul ma impinge sa fiu singur sunt destul de brutale, dar pe de alta parte si intuitia pare a-mi fi mai ascutita, pana in punctul in care coincidentele/sincronicitatile din viata mea ma fac uneori sa cred ca traiesc intr-un basm unde sunt extrem de norocos. De mic copil am fost curios si incapatanat (genul de copil care intotdeauna a pus o mie de intrebari) si nu am vrut sa ascult de altii atunci cand o noua oportunitate mi-a iesit in cale. Dintotdeauna mi-a placut sa experimentez, sa inovez, sa incerc, sa invat prin propria mea tangenta, chiar daca alti oameni au incercat de miliarde de ori inaintea mea. Nu este un drum usor, dar este interesant, stiind ca toata viata mea va trebui sa fiu atent la mentinerea echilibrului intre cele doua noduri lunare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More