O facem pentru noi înșine. Psihologii ne explică cum să iertăm și să uităm răul

 

Este important să înțelegem că iertarea nu înseamnă că este de ajuns să uităm ceea ce s-a petrecut și atât. Iertarea este eliberarea de influența distructivă a propriei supărări. Iertând, pur și simplu nu îi mai permitem celui care ne-a supărat să ne mai influențeze. Și aceasta este, fără îndoială, cea mai bună alegere!

Vă propunem în continuare 10 sfaturi prețioase de la dr. Robert Enright care vă vor fi de ajutor, dacă le veți lua în considerare.

1. Luați aminte: iertarea este posibilă

Nu veți putea ierta dacă veți considera că aceasta este imposibil. Este necesar să înțelegeți și să acceptați faptul că rezolvarea problemelor și dispariția durerii se face numai prin iertare.

2. Iertați!
Nu veți putea ierta cu adevărat dacă vă veți obliga să faceți aceasta. Este necesar să aspiraţi din toată inima către acest deziderat.

3. Faceți o listă a persoanelor care v-au jignit
Faceți o listă a tuturor celor care v-au supărat în trecut, din copilărie până în prezent. Cei care v-au jignit cel mai tare este indicat să fie trecuţi în partea de sus a listei. Începeți să-i iertați mai întâi pe cei care se află în partea de jos a listei și apoi continuați până sus.

4. Debarasați-vă de mânie
Nu este bine să vă ascundeți emoțiile și furia. Refularea sentimentelor va conduce în timp la dezechilibre interioare. Într-o primă etapă este mai indicat să le exteriorizați cu ajutorul cuvintelor, al gesturilor.

5. Începeți să iertați

Prin eliberarea mâniei vă veți relaxa și veți putea să vă gândiți la iertare. Când vă veți da seama că sentimentul de furie, durere și nefericire vă distruge în primul rând pe dumneavoastră, veți începe procesul de iertare.

6. Puneți-vă în locul persoanei care v-a supărat

Urmăriți să vă gândiți la cealaltă persoană și să analizați problema din punctul său de vedere. Întrebați-vă dacă și el a suferit la rândul lui. Ceea ce a făcut a fost intenționat sau era prea nervos?

7. Toți oamenii greșesc
Toată lumea face greșeli. Și dumneavoastră, și persoana care v-a rănit, ambii suferiţi. Și nu aveți niciunul dreptate.

8. Urmăriţi să deveniți mai buni!
Chiar dacă inima voastră este împietrită, este necesar să urmăriţi să fiți mai blânzi și să iertați.

9. Acceptați durerea
Este normal să simțiți durere. Aceasta este absolut necesară pentru procesul de iertare și eliberare, consideră dr. Enright. În plus, vă poate face și mai puternici.

10. Redescoperiți-vă
După ce durerea trece, începe o perioadă de redescoperire. În această perioadă veți înțelege unele aspecte, veți redescoperi noi scopuri, noi puteri și motive de fericire. Veți înțelege care a fost cauza celor petrecute.

Acceptarea, iertarea, eliberarea necesită un efort foarte mare, dar rezultatul este un sentiment magic de ușurare, capacitatea de a respira adânc și de a merge mai departe.

Învaţă să ierţi!

Citiți și:

Iertarea eliberează emoţiile nefaste, perturbatoare şi vindecă sufletele

Vrei să te vindeci complet de trecut? Începe prin a-ţi ierta părinţii

Sentimentul de neiertare, chiar uitat, poate provoca apoi cancere

 

yogaesoteric
28 februarie 2020

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More