Oamenilor în general, și mai ales autorităților, le este aproape insuportabil să recunoască faptul că au greșit, chiar grav, și să-și ceară scuze

Oamenilor în general, și mai ales autorităților, le este aproape insuportabil să recunoască faptul că au greșit, chiar grav, și să-și ceară scuze. Au probabil impresia că asta îi anihilează, odată cu autoritatea lor. Fals: exact asta îi recredibilizează, dacă au tăria să-și recunoască eroarea. Cea mai bună minciună este adevărul și suprema dovadă de forță este recunoașterea integrală a faptului că te-ai înșelat.

Dacă aș fi în locul autorităților noastre politico-medicale de azi mi-aș cere scuze concetățenilor pentru tot ce i-a traumatizat degeaba în ultimii doi ani și pentru toate gogomăniile prescrise, pe dibuite, în numele științei, pentru a fi apoi infirmate tot științific, dar care au alimentat neîncrederea în știință și au dat apă la moară conspiraționismelor, cu sau fără ghilimele. Mai ales că unele au distrus vieți.

Doar un exemplu: dr. Răzvan Cherecheș recunoștea că „probabilitatea de infecție de pe suprafețe este extrem de scăzută. Ar trebui ca cineva să lingă clanța și tu să vii să pui mâna pe clanță și să bagi mâna în gură imediat după aceea, ca să ai șanse să te infectezi”.

Cum ar fi ca autoritățile să-și ceară scuze, de exemplu, la oră de maximă audiență, pentru transportarea bolnavilor de covid în izoletă, pentru panica creată prin ideea virusului care se ia din praf, din parcuri, din cimitire, de pe morții din familie sigilați în saci ca niște ciumați, de pe lingurița de împărtășanie sau de pe butonul de la lift? Celor care au ajuns în pragul psihozei dezinfectărilor până le-a căzut carnea de pe mâini? Pentru medicamentele care au făcut mai mult rău decât bine înainte de a fi retrase ca nocive, pentru restricțiile fără o minimă raționalitate în afara presupusei panicări pedagogice a unei populații troglodite, disprețuitoare a regulilor (și exemplele pot continua).

Și-ar face un imens serviciu propagandistic. Era mai bine să ni se spună „încă nu știm sigur”, sau e mai bine întâi să tai și apoi să măsori, poate-ți iese?

În loc să caute vinovați în afara lor, acolo unde e sau unde nu e cazul, autoritățile de orice fel ar fi necesar să aibă grijă în primul rând de ceea ce fac ele. Niciun dușman nu-ți poate face mai mult rău decât tu însuți, dacă-l ajuți prin propria suficiență și/sau incompetență.

Autor: Paul Cernat

Citiți și:
Autoritățile au folosit tehnici de intensificare a fricii pentru a controla comportamentul oamenilor în timpul crizei covid, recunosc cercetătorii britanici
Ingineria socială – Manipularea științifică a maselor în vremea pandemiei

 

yogaesoteric
1 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More