Obținerea imunității colective prin vaccinuri este iluzorie

Directorul OMS în Europa a devenit mai pesimist în ceea ce privește capacitatea ratelor ridicate de vaccinare de a putea opri pandemia de covid-19, deoarece noile tulpini apărute au redus din perspectiva imunității de grup, relatează Ouest France.

Având în vedere că există o probabilitate crescută ca boala să rămână endemică fără a fi eradicată, Hans Kluge a cerut colegilor în cadrul unei conferințe de presă să fie proactivi în adaptarea strategiilor de vaccinare, inclusiv în ceea ce privește dozele suplimentare.

Hans Kluge

În luna mai, șeful ONU pentru sănătate a declarat că pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire minimă de vaccinare de 70% din populația lumii.

Noile tulpini modifică situația

Întrebat dacă acest obiectiv mai este valabil sau dacă pragul de vaccinare ar fi nevoie să fie mărit, Hans Kluge a subliniat că noile variante, mai contagioase, în principal Delta, au modificat situația.

La acea vreme, chiar dacă varianta detectată inițial în India era deja răspândită, nu exista o astfel de apariție a variantelor mai transmisibile și mai virale, a argumentat el.

Deci cred că acest fapt ne aduce la punctul în care scopul esențial al vaccinării este în primul rând de a preveni bolile grave și mortalitatea”, a spus Kluge.

Dacă luăm în considerare faptul că virusul va continua să sufere mutații și va rămâne cu noi, la fel ca și gripa, atunci este nevoie să anticipăm cum să ne adaptăm treptat strategia de vaccinare la transmiterea endemică și să obținem cunoștințe foarte valoroase despre impactul dozelor suplimentare, a adăugat el.

Nu există imunitate colectivă prin vaccinuri

Potrivit epidemiologilor, realizarea imunității de turmă doar prin vaccinuri pare acum iluzorie, întrucât, varianta Delta, acum dominantă, este considerată cu 60% mai transmisibilă decât cea anterioară (Alpha) și de două ori mai transmisibilă decât virusul istoric.

Citiți și:
Ca să nu se recunoască ineficiența înțepărilor s-au redus testările și s-a inventat varianta delta
Raport oficial al Guvernului Marii Britanii privind „varianta Delta”: Vaccinații mor de variantele covid în număr mult mai mare față de persoanele nevaccinate

 

yogaesoteric
9 noiembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More