Oficial, vaccinații sunt cobai: Ministerul Sănătății despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: „Se va afla abia în 2023”

Avem documentul oficial cu răspunsul Ministerului Sănătății la 6 întrebări capitale legate de vaccinuri și campania de vaccinare. Acest document ne arată exact ce se știe și ce nu se știe despre cele mai importante aspecte legate de vaccinuri”, informează Antena3.

Documentul conține 7 întrebări la care oficialii nu au putut ocoli răspunsul.

  1. Există o strategie națională de monitorizare a eficacității vaccinurilor anticovid-19?
  2. Există o strategie națională de monitorizare a anticorpilor dezvoltați de populația vaccinată în urma vaccinurilor anticovid-19?

Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații condiționate de introducere pe piață sunt monitorizate. Din documentele publicate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacității sunt:

  • decembrie 2023 pentru vaccinul Comirnaty (dezvoltat de BioNTech/Pfizer)
  • decembrie 2022 pentru covid-19 Vaccine Moderna
  • mai 2022 pentru Vaxzevria (dezvoltat de AstraZeneca)
  • decembrie 2023 pentru covid-19 Vaccine Janssen”, a răspuns Ministerul Sănătății.
  1. Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva covid-19, în urma vaccinării cu Pfizer?
  2. Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva covid-19, în urma vaccinării cu AstraZeneca?
  3. Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva covid-19, în urma vaccinării cu Moderna?

Pentru că vaccinurile împotriva covid-19 au fost dezvoltate relativ recent, la acest moment, nu se poate preciza cu certitudine care este perioada protecției sau dacă va fi necesară la un moment dat revaccinarea.

Perioada de timp în care suntem protejați după vaccinare poate fi stabilită doar prin observarea îndelungată a voluntarilor cărora le-a fost administrat vaccinul în cadrul studiilor clinice.

Din acest motiv, studiile clinice necesare pentru a stabili durata imunității sunt încă în derulare, iar datele provenite din acestea sunt în dinamică”, a răspuns CNCAV.

  1. Care este marja titrului de anticorpi pe care un om este necesar să îi dezvolte după vaccinarea anticovid-19? Între ce valori este necesar să se încadreze?

Încă nu există suficiente date care să ne spună când și dacă va fi necesară revaccinarea. Nu există un titru/prag de anticorpi peste care să se spună că o persoană este protejată, iar testele nu sunt standardizate între ele.

Decizia de a revaccina va fi luată în momentul în care datele de monitorizare a eficienței vaccinurilor, naționale și internaționale, vor arăta o scădere semnificativă a protecției, după un anumit timp sau în fața unei anumite variante virale”, a răspuns CNCAV.

  1. Care este planul Ministerului Sănătății în privința imunizării populației împotriva covid-19?

În România, imunizarea populației se realizează conform Strategiei de vaccinare împotriva covid-19, aprobată prin Hotărârea nr. 1.031 din 27 noiembrie 2020, modificată și completată prin Hotărârea nr. 12 din 20 ianuarie 2021”, a răspuns Ministerul Sănătății.

Răspunsul ministerului datează din 3 august. Între timp, membrii CNCAV au hotărât necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Citiți și:
Dovada că un mare asigurator nu îți asigură viața în fața complicațiilor vaccinului și a tratamentelor experimentale
De ce mass-media occidentală a început războiul împotriva vaccinului?

 

yogaesoteric
3 decembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More