OMS declară epidemie de obezitate în Europa

Obezitatea a atins „proporții epidemice” în Europa, afirmă Organizația Mondială a Sănătății. Un raport important arată că această boală provoacă 200.000 de cazuri de cancer și 1,2 milioane de decese pe an, notează The Guardian.

În primul studiu de acest fel din ultimii 15 ani, OMS arată că ratele de supraponderabilitate și obezitate au atins niveluri mortale și „continuă să crească”.

În întreaga Europă, 59% dintre adulți sunt supraponderali sau obezi, la fel ca și 8% dintre copiii sub 5 ani și unul din trei copii de vârstă școlară.

Prevalența obezității în Europa este mai mare decât în orice altă parte a lumii, cu excepția Americii, potrivit raportului prezentat la Congresul european privind obezitatea.

Obezitatea este legată de o serie de alte boli, inclusiv complicații musculo-scheletale, diabet de tip 2, boli de inimă și cel puțin 13 tipuri de cancer. Raportul a precizat că excesul de grăsime trupească duce la deces prematur și reprezintă un factor de risc major pentru dizabilități.

În întreaga regiune europeană a OMS, este probabil ca obezitatea să fie direct responsabilă pentru cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer anual, această cifră urmând să crească în următoarele decenii”, se arată în raport, care continuă: „pentru unele țări din regiune, se preconizează că obezitatea va depăși fumatul ca principal factor de risc pentru cancerul care poate fi prevenit”.

Dintre toate țările din raport, care nu a inclus SUA, primele locuri sunt ocupate de Israel, Malta, Turcia și Marea Britanie.

Raportul a constatat că bărbații europeni sunt mai predispuși la supraponderabilitate sau obezitate în general, deși în Europa sunt mai multe femei obeze (24%) decât bărbați (22%).

Persoanele obeze au fost afectate în mod disproporționat de pandemie, se arată în raport. Au avut loc schimbări nefavorabile în ceea ce privește consumul de alimente și modelele de activitate fizică, care vor avea efecte de durată asupra sănătății oamenilor timp de mulți ani și care vor necesita eforturi semnificative pentru a fi modificate.

Cauzele obezității sunt mai complexe decât o dietă nesănătoasă și inactivitatea fizică. Raportul a afirmat că „factorii de mediu specifici vieții în societățile europene moderne, puternic digitalizate, de asemenea, determină obezitatea”, cum ar fi vânzarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii și proliferarea jocurilor sedentare pe calculator.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că redresarea „epidemiei de obezitate” în Europa este încă posibilă: „prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investițiilor și a inovării în domeniul sănătății și prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, putem modifica traiectoria obezității”.

În raport se cere un angajament politic la nivel înalt pentru combaterea obezității, alături de măsuri precum taxe pe zahăr pentru băuturile zaharoase și subvenții pentru alimente sănătoase.

Potrivit raportului, este necesar să se pună capăt comercializării de alimente nesănătoase către copii.

Alte măsuri menționează limitarea „proliferării punctelor de vânzare de mâncare de tip take away”, etichetarea corespunzătoare a alimentelor pentru copii și introducerea în lege a standardelor nutriționale pentru alimente în medii precum grădinițele.

Citiți și:
În Japonia, din 2008, este ilegal să fii gras
Plandemia a dat viața copiilor peste cap: Obezitate, lene, 5 ore în plus pe telefon, tabletă, calculator
Obezitatea și micşorarea creierului: grăsimea trupească în exces poate reduce volumul creierului, avertizează specialiștii

 

yogaesoteric
19 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More