OMS menține alerta maximă pentru pandemia covid-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să mențină cel mai înalt nivel de alertă în ceea ce privește pandemia de covid-19, la trei ani de când a declarat această boală drept o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a urmat recomandările Comitetului de urgență pentru covid-19, experți care s-au reunit pentru a 14-a oară vineri, 27 ianuarie, potrivit unui comunicat.

Nu subestimați acest virus”

Comitetul declarase epidemia de covid-19 „urgență de sănătate publică de interes internațional” (PHEIC) la 30 ianuarie 2020, deși în afara Chinei se înregistraseră la acea dată mai puțin de 100 de cazuri și niciun deces.

Tedros indicase deja că a considerat prematură ridicarea celui mai înalt nivel de alertă. „Deși nu vreau să anticipez sfatul Comitetului de urgență, rămân foarte îngrijorat de situația din multe țări și de numărul tot mai mare de decese”, a declarat în data de 24 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Geneva.

Mesajul meu este clar: nu subestimați acest virus, ne-a surprins și va continua să ne surprindă și va continua să ucidă dacă nu vom face mai mult pentru a oferi resurse de sănătate oamenilor care au nevoie de ele și pentru a lupta împotriva dezinformării la scară mondială”, a insistat directorul general, care poate alege dacă să urmeze sau nu sfatul Comitetului de urgență.

Alerta, cu un nume oarecum alambicat, nu a reușit să convingă autoritățile și publicul larg de urgența situației până în ianuarie 2020, ceea ce a fost permis prin utilizarea termenului „pandemie” la 11 martie 2020 de către șeful OMS, notează Le Figaro.

Trei ani mai târziu, Comitetul consideră că „pandemia covid-19 este probabil să se afle într-un punct de tranziție”, iar directorul general a declarat că apreciază „sfatul Comitetului de a naviga cu atenție prin această tranziție și de a atenua eventualele consecințe nefaste”.

Potrivit tabloului de bord al OMS, la 27 ianuarie, boala a ucis oficial 6.804.491 de persoane, însă atât OMS, cât și experții sunt de acord că numărul deceselor este mult mai mare. OMS a numărat 752.517.552 de persoane infectate, din nou un număr mult mai mic decât în realitate, mai ales că, odată cu scăderea numărului de teste, cazurile noi sunt departe de a fi înregistrate întotdeauna.

Citiți și:
Cine sunt cei 150 de membri Bilderberg care au influențat și controlat răspunsul la covid-19
OMS are mai mulți bani decât Crucea Roșie și Medici fără frontiere la un loc! Cine este cu adevărat Tedros Adhanom?
Un document ascuns dovedește că Obama s-a întâlnit cu Tedros și liderii teroriști etiopieni cu trei ani înainte de a fi ales director al OMS

 

yogaesoteric
9 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More