Ora de vară este mortală? Studiile arată că, odată cu trecerea la ora de vară, crește și numărul atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale. Ora normală este ora de iarnă

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în România în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial. Până atunci, ora normală era cea pe care acum o numim ora de iarnă. După război s-a renunțat la această modificare, urmând a fi reintrodusă în anul 1932.

În perioada 1932-1939, ora de vară a funcționat în fiecare an între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00.

În anul 1940, ora de vară a fost introdusă pe data de 1 aprilie, la 00:00, și nu s-a modificat până pe 2 noiembrie 1942, ora 03:00. Din 1943, ora de vară a fost suspendată și reintrodusă tocmai în anul 1979.

Pe parcursul anilor 1979-1983, ceasurile se dădeau înainte cu o oră în prima duminică din aprilie, la 00:00 și se modificau în ultima duminică din septembrie, ora 01:00 devenind ora 00:00.

În perioada 1984-1996: ora de vară era introdusă în ultima duminică din martie, ora 00:00 (-> 01:00) și dura până în ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00), atunci când se relua ora de iarnă.

Începând cu anul 1997, în România ora de vară începe în ultima duminică din martie și se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate țările europene.

În 2024, trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30/31 martie. Duminică, 31 martie, devine cea mai scurtă zi din an, după ce ora 3.00 devine ora 4.00 și va avea doar 23 de ore. Redăm în continuare opinia publicației occidentale Western Journal, bazată pe un studiu al Asociației Americane a Inimii:

Ora de vară este mortală la propriu – crește numărul atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale, arată unele studii

În duminica în care se schimbă „ora de iarnă” cu „ora de vară”, cei mai mulți dintre noi se vor trezi și vor constata că, în mod magic, au pierdut o oră. Primăvara înainte, toamna înapoi, cum se spune! Cu toate acestea, cei mai mulți oameni preferă, în general, să facă toamna înapoi, chiar dacă asta înseamnă apusuri de soare mai devreme, datorită faptului că avem o oră în plus de somn, scrie C. Douglas Golden în Western Journal.

Totuși, aceasta este mai mult decât o simplă neplăcere. Este o problemă de sănătate publică, iar cifrele susțin acest fapt.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, „cercetătorii științifici au observat o creștere semnificativă a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale în zilele care urmează acestei schimbări de oră în fiecare an”.

În acest an, ora de vară începe duminică, 10 martie [în SUA, n.n.]. Ora de vară este practica de a seta ceasurile cu o oră mai devreme decât ora standard pentru a obține o lumină mai lungă pe timp de seară în lunile de vară. În timp ce obținerea de lumină naturală suplimentară este ceva plăcut, tranziția ar putea veni cu unele provocări pentru sănătate”, a declarat asociația despre această schimbare, într-un comunicat de presă din 1 martie.

Potrivit unui studiu privind internările în spitale din statul Michigan, s-a înregistrat o creștere cu 24% a numărului de atacuri de cord în lunea care a urmat trecerii la ora de vară.

Într-un studiu din Finlanda, cercetătorii au descoperit că rata generală a accidentelor vasculare cerebrale ischemice a fost cu 8% mai mare în primele două zile după trecerea la ora de vară. Alte cercetări au constatat că, în general, mai multe atacuri de cord grave au loc lunea decât în orice altă zi a săptămânii, ceea ce face ca ziua de după schimbarea orei să fie și mai îngrijorătoare.”

Doar două state americane respectă în prezent ora standard tot anul: Arizona și Hawaii. În aceste state este interzisă adoptarea orei de vară pe tot parcursul anului.

În acest context, ce ziceți de un proiect de lege care să permită ora de vară permanentă? Aceasta este soluția vehiculată de unii politicieni americani, inclusiv republicani.

Potrivit USA Today, senatorii din Florida. Marco Rubio și Rick Scott le-au reamintit americanilor despre Sunshine Protection Act – introdus de ei, adoptat în unanimitate de Senat în 2022 și preluat de Cameră în 2023.

Suntem în modul «primăvara înainte», dar nu ar fi cazul să «cădem înapoi» niciodată. Legea mea, Sunshine Protection Act, ar pune capăt acestei practici stupide de a ne da ceasurile înainte și înapoi”, a declarat Rubio într-un comunicat de presă recent.

Pare o idee grozavă. Și, într-adevăr, 62% dintre respondenții unui sondaj Economist/YouGov realizat în martie anul trecut au indicat că ar dori ca schimbarea orei să devină permanentă.

Cu toate acestea, ne amintim de celebrul citat al lui H.L. Mencken, care spunea că este necesar să ne luăm după vicisitudinile majorității: „Democrația este teoria conform căreia oamenii de rând știu ce vor și merită să obțină ceea ce vor, bine și greu.” Aceasta a mai fost deja încercat înainte, în timpul primei crize petroliere din anii 1970, și s-a dovedit a fi un eșec.

Potrivit The New York Times, Congresul a adoptat în 1973 Legea de urgență privind conservarea energiei în timpul programului de economisire a timpului de vară, ca un experiment de doi ani pentru o primăvară permanentă.

Experimentul, însă, s-a lovit de opinia publică – părinții au început să fie îngrijorați de accidentele de circulație în care erau implicați copiii lor, care mergeau la școală în întunericul de dinainte de răsărit, în diminețile de iarnă”, a relatat Times în octombrie 1974, în timp ce legea era abrogată. „Departamentul de Transporturi a fost însărcinat să studieze experimentul și să raporteze Congresului. Studiul său a indicat o economie de energie de 0,4 la sută până la 1,5 la sută, dar nu a apărut o imagine clară asupra accidentelor de circulație.”

Părea să existe unele indicii că au fost mai multe decese și toată lumea a devenit puțin nervoasă”, a declarat un membru al personalului Camerei Deputaților pentru Times.

Lumina zilei nu este ca în capitalism: este un joc cu sumă zero. Chiar dacă muți o oră aici sau o oră acolo, răsăritul și apusul soarelui își urmează cursul firesc. În această epocă computerizată, ai putea veni cu un sistem în care apusul să fie fixat la ora 20:00 în fiecare seară, sau să fixezi răsăritul la ora 8:00. Dacă nu ești direct pe ecuator, nu le poți avea pe amândouă.

Citatul care urmează este atribuit, în mod apocrif, unui „bătrân șef indian”. Indiferent dacă acest fapt este adevărat sau nu, citatul în sine este absolut valabil: „Numai omul alb ar putea crede că poate tăia 5 cm din partea de sus a unei pături, să-i coasă în partea de jos și să aibă o pătură mai lungă”.

Dacă nu ne mutăm cu locuința, cantitatea de soare pe care o obținem pe parcursul unui an nu se va modifica niciodată. Punct. Putem numi timpul oricum dorim, dar dacă nu ne vom modifica obiceiurile pentru a ține cont de soarele pe care îl avem, problema va persista întotdeauna. Există dovezi că sistemul actual nu funcționează. Există, de asemenea, dovezi că nici modificările propuse în direcția unei ore de vară continue nu funcționează. Poate că este timpul să începem să tratăm ora standard drept ceea ce este: un standard.

Citiți și:
Secrete guvernamentale: prin schimbarea orelor, Uniunea Europeană participă la genocidul speciei umane
Un război neobservat. Pe urmele armei climatice

 

yogaesoteric
19 martie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More