Orfanul rătăcitor

Un om bogat avea un singur fiu, însă a înfiat și un orfan și l-a crescut ca pe copilul său.

Odată, în casa lui a pătruns în taină un vrăjitor și l-a înduplecat pe cel înfiat să lase casa binefăcătorului său, făgăduindu-i slavă cu mult mai mare decât slava tatălui său.

Fermecat, cel înfiat s-a dus la binefăcătorul său, cerându-i să-i dea drumul. Acela a priceput tot ce s-a petrecut, dar nu s-a apucat să se împotrivească, ci l-a lăsat să facă ce vrea. Totuși, petrecându-l în cale, i s-a făcut milă de el și i-a dat un săculeț împletit, plin cu aur și pietre scumpe, după care i-a dat, înlăcrimat, drumul.

Răufăcătorul însă nu numai că nu l-a ajutat pe călătorul singur, ci și-a trimis rudele să-l jefuiască – și nefericitul, căzând pe mâna tâlharilor, se răscumpăra cu aurul și cu pietrele scumpe, rugându-i să-i lase săculețul împletit.

În cele din urmă, săculețul cel prețios s-a golit și atunci i s-a înfățișat vrăjitorul însuși. Sărmanul i-a cerut ajutor ca unui prieten, însă acela și-a dat jos masca și, scrâșnind din dinți, s-a năpustit să-i ia și săculețul cel împletit.

Între timp, cel care-l înfiase pe orfan a străvăzut ce se petrecea cu acesta în cale și l-a trimis pe fiul său cel unul-născut ca să-l mântuiască de la pierzare. Fiul a ajuns în ultima clipă, când cel înfiat se istovise deja luptându-se pentru săculeț, și, lovindu-l pe vrăjitor, l-a rănit de moarte, iar orfanului i-a umplut săculețul iar cu aur și cu pietre scumpe și i-a zis să se întoarcă repede acasă, unde îl așteaptă tatăl.

Ați înțeles această pildă? Omul gospodar este Dumnezeu. Fiul Lui e Iisus Hristos. Cel înfiat este Adam cu neamul său. Vrăjitorul este satana. Săculețul împletit e trupul omenesc. Aurul și pietrele scumpe sunt darurile lui Dumnezeu, care împodobesc sufletul omenesc.

Depărtându-se de Dumnezeu, neamul omenesc neascultător a pierdut treptat comorile duhovnicești și a rămas singur cu viața trupească și, când satana a încercat să și-l însușească și pe acesta (act prin care ar fi nimicit cu totul făptura lui Dumnezeu), S-a arătat pe pământ Fiul lui Dumnezeu. Acesta l-a rănit de moarte pe satana și l-a aruncat, rănit și neputincios, în adâncul iadului, iar în viața trupească a insuflat iarăși suflet viu și a umplut-o cu darurile dumnezeiești. Totodată, a poruncit neamului lui Adam să vină cu comoara nouă înapoi, în casa Tatălui Ceresc.

Sfântul Nicolae Velimirovici, extras din De ce nu sunt înger. Povești de trecut timpul cu folos

Citiți și:
Sfântul Nicolae Velimirovici: Pilda Semănătorului
Semnificaţia spirituală a Icoanei Sfintei Treimi a lui Rubliov

 

yogaesoteric
5 noiembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More