Personificarea adecvată a energiilor subtile în tradiția tantrică (II)

 

În tradiţia spirituală orientală, prezentarea energiilor polare (lunar – solar, feminin – masculin) la nivelul fiecărui centru de forţă (chakra) al ființei umane este realizată, într-un mod mult mai accesibil și mai ușor de înţeles, apelând la personificarea lor. Energia de polaritate feminină, lunară, receptivă (Yin) este exprimată prin calitățile unei zeiţe (Devi), care este contrapartea zeului corespondent al aceleiași chakra, ce reprezintă, la rândul său, aspectul masculin, solar, emisiv (Yang). Continuăm prezentarea perechilor polare ale zeităților corespondente pentru fiecare chakra în parte.

Citiţi prima parte a articolului

Vishnu și Rakini Shakti (svadhistana chakra)

• Forţa masculină esențială – Vishnu sub aspectul său de menţinător (conservator, păstrător).
• Forța feminină esențială – Rakini Shakti.

Vishnu – este Forța divină supremă a menținerii si conservării Universului manifestat. El este aspectul masculin specific centrului de fortă svadhisthana chakra. Deoarece Vishnu simbolizează puterea vitală necesară menţinerii Manifestării în general şi a omeniri în particular, el are prin urmare reședința subtilă în cea de-a doua chakra, care are ca funcţie, printre altele, manifestarea în om a energiei creatoare sexuale.

În reprezentările tradiţionale, pielea sa are culoarea albastru-lavandă (albastru-gri). El este aşezat pe o floare de lotus, de culoare roz. Este îmbrăcat cu pantaloni galbeni-aurii. Brațele sale sunt acoperite cu un şal verde de mătase.

Vishnu guvernează, de asemenea, principiile unei organizări juste şi armonioase a vieţii. Natura Sa este lila, care, în limba sanscrită, înseamnă „joc“. Cu alte cuvinte, Vishnu este principiul care modelează, conservă și menține Jocul cosmic al Creației. În calitatea sa de menținător, El este prezent în permanenţă în Manifestare, spre deosebire de Brahma care se manifestă în principal în momentul Creației. Prin urmare, nu există o oră specială de meditație pentru comuniunea cu sfera de forţă a lui Vishnu, aşa cum există Brahma muhurta pentru Brahma.

Maha Vishnu este stăpânul a tot ceea ce este creat, iar în cele patru brațe ale sale, El ține patru obiecte simbolice, necesare aspirantului spiritual pentru a atinge și apoi pentru a menține o viață plină de armonie și profund împlinitoare. Aceste obiecte sunt:

a) Scoica (shankha) Pancajanya – care păstrează sunetul subtil al valurilor mării, sunet subtil care corespunde de fapt învelişului mental al fiinţei, manomaya kosha). Ea simbolizează manifestarea invizibilă și rafinată a energiilor subtile ale apei. Totodată, scoica lui Vishnu reprezintă sunetul pur care reverberează în toate planurile invizibile ale Creaţiei şi care îi permite aspirantului spiritual Eliberarea din Jocul iluziei (maya).

b) Discul de Lumină (chakra) Sudarshana – acest disc incandescent se învârte întocmai ca o chakra în jurul degetului arătător al lui Vishnu. Această chakra miniaturală este simbolul cel mai sugestiv al Roţii Dharma-ei (Ordinea dumnezeiască universală). În această reprezentare, Dharma chakra se roteşte în jurul axului propriu, care reprezintă centrul ei şi Polul Lumii manifestate. Acest centru reprezintă ceea ce este neschimbat și imuabil, Principiul dumnezeiesc care reglează și ordonează Manifestarea universală. Dharma chakra distruge tot ceea ce este dizarmonios, dezechilibrat și se opune legilor dumnezeieşti. Astfel, prin distrugeri şi creații succesive dispare tot ceea ce nu este în deplin acord cu ritmul armoniei cosmice. Dharma este totodată acţiune care se află în deplină concordanță cu principiile superioare și legile dumnezeieşti ale Macrocosmosului .

c) Ghioaga sau buzduganul (gada) Koumodaki – în cazul de față, ghioaga este din metal şi de aceea poate fi asimilată cu un element impulsiv, teluric. Această ghioagă este instrumentul care servește Conştiinţei divine, Vishnu, pentru menţinerea unui control și a unei ordini depline în Manifestare.

d) În cea de-a patra mână, Vishnu ține o floare de lotus de culoare roz-deschis. Cu toate că aceasta (floarea de lotus) creşte în mâl, ea rămâne totuşi mereu strălucitoare, pură și foarte frumoasă. Floarea de lotus, în acest caz, simbolizează transmutarea și sublimarea în forme superioare de energie a forței sexuale brute. Astfel, floarea de lotus nu este atinsă sau întinată de nimic din lumea pământească. În plus, ea se deschide odată cu răsăritul și cu primele raze ale Soarelui sau, altfel spus, în momentul în care Sinele Suprem Nemuritor (Atman) începe să i se reveleze yoghinului. Lotusul își strânge petalele și moare odată cu asfințitul sau dispariţia Soarelui (Soarele spiritual, Atman). În plus, mireasma sa dulce şi blândă linişteşte profund, ca de la sine, toate simțurile.

Rakini Shakti – este forța esențială feminină sau, altfel spus, zeița (Devi) cu două capete, ce simbolizează energia celui de-al doilea centru de forță, Svadhisthana chakra.

Pielea ei este de culoare roz-delicat, iar sariul său este roşu. Gâtul și braţele ei sunt împodobite cu bijuterii minunate. Se consideră că atât în artă, cât si în muzică primele inspirații provin de la Rakini Shakti.

În cele patru brațe ale sale, Rakini Shakti poartă patru obiecte care au atribute simbolice precise:

a) Săgeata – este trimisă de Kama sau Stăpânul tuturor dorinţelor şi atracției erotice. Săgeata reprezintă atitudinea ființei umane pregnant dinamizate la nivelul lui svadhisthana chakra, care își îndreaptă atenţia cât mai precis asupra țintei sau scopului urmărit. Săgeata simbolizează, totodată, și forța ascendentă a energiei amoroase sublimate, orientată către centrii superiori de forţă (chakra).

b) Craniul – simbolizează trăsătura dominantă a ființei umane dinamizată preponderent la nivelul lui svadhisthana chakra, care este dominată complet de emoțiile sale, subjugată de propriile fantezii și de proiecţii imaginative și care recurge prea puțin la controlul mental superior. Craniul reprezintă simbolic realitatea lipsită de energie, golită de conținut, iluzorie.

c) Toba Damaru – simbolizează la nivelul celei de-a doua chakra forța dinamizantă a anumitor sunete subtile care au diferite ritmuri sau, altfel spus, diferite frecvențe de vibrație specifice.

d) Securea Parusha – este o armă cu semnificaţii simbolice la nivelul lui svadhisthana chakra. Ea sugerează o anumită formă de energie cu care Rakini Shakti înlătură toate obstacolele cu care aspiranţii spirituali în mod inevitabil se confruntă pe calea evoluției spirituale.

Cele două capete ale lui Rakini Shakti reprezintă simbolul dualităţii, al ambivalenţei, al energiei divizate la nivelul lui svadhisthana chakra. Ființa umană preponderent activată la nivelul acestui centru de forţă își îndreaptă mai toate eforturile spre atingerea echilibrului între lumea interioară și cea exterioară. În general, oamenii acordă o importanţă mult mai mare acţiunilor exterioare, pe care le consideră indispensabile, spre deosebire de cele interioare. Fascinația formei, chiar lipsită de conținut, caracterizează mentalitatea acestor oameni care încep să-și dezvolte și să-și cristalizeze personalitatea.

Dacă la nivelul lui muladhara chakra, motivația principală este siguranța fizică personală și acumularea unei baze materiale, la nivelul celei de-a doua chakra (svadhisthana) atenția nu este focalizată obsesiv doar asupra propriilor nevoi, ci ea este îndreptată şi asupra unei alte fiinţe de sex opus, care ne trezeşte dorinţe erotice şi fantezii senzuale. De cele mai multe ori, aceste dorinţe trezesc în noi plăceri și emoții intense, dar și frustrări şi suferinţe atunci când energiile subtile ale apei capătă un sens descendent, așa cum se observă în cazul descărcării potenţialului procreator sexual, atât la bărbat, cât și la femeie, în cursul actului amoros realizat fără continenţă sexuală.

Citiţi a treia parte a articolului

Extras din cartea Tantra Yoga. Calea tradiţională esoterică a Indiei ce face cu putinţă trezirea gradată în universul fiinţei umane pline de aspiraţiei a extazului amoros, publicată la Editura Shambala, tipărită la Ganesha Publishing House.

Citiţi şi:
VISHNU, zeul erotismului, visează jocul lumii
Cele cinci nectaruri tantrice: esenţele sacre ale erosului

 

yogaesoteric
12 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More