Personificarea adecvată a energiilor subtile în tradiția tantrică (III)

În tradiţia spirituală orientală, prezentarea energiilor polare (lunar – solar, feminin – masculin) la nivelul fiecărui centru de forţă (chakra) al ființei umane este realizată, într-un mod mult mai accesibil și mai ușor de înţeles, apelând la personificarea lor. Energia de polaritate feminină, lunară, receptivă (Yin) este exprimată prin calitățile unei zeiţe (Devi), care este contrapartea zeului corespondent al aceleiași chakra, ce reprezintă, la rândul său, aspectul masculin, solar, emisiv (Yang). Continuăm prezentarea perechilor polare ale zeităților corespondente pentru fiecare chakra în parte.

Citiţi a doua parte a articolului

Rudra Shiva și Lakini Shakti (manipura chakra)

• Energia masculină esențială: Rudra Shiva.
• Energia feminină esenţială: Lakini Shakti.

Rudra Shiva – semnifică forţa esențială masculină și reprezintă transformarea, distrugerea, resorbția. Tot ceea ce este creat va fi resorbit în el, pentru a fi apoi din nou manifestat într-o formă nouă, superioară prin intermediul energiei lui, Shakti. În miturile hinduismului se afirmă, la modul figurat, că nemulțumit de degradarea spirituală treptată a ființelor create, Rudra Shiva resoarbe tot ceea ce este manifestat. În realitate, Rudra Shiva este aspectul dumnezeiesc care distruge şi resoarbe tot ceea ce este efemer, limitat și iluzoriu în vederea unei noi creații. Astfel, jocul Manifestării se desfăşoară în eternitate sub forma ciclurilor cosmice și în mod ineluctabil tot ceea ce este creat se reîntoarce la El.

Rudra Shiva, cu pielea albastră de culoarea camforului, cu barba argintie, având o figura mânioasă, este aşezat pe o superbă blană aurie de tigru. Aici tigrul reprezintă în mod simbolic mentalul (manas) sau, altfel spus, mentalul agitat și necontrolat.

La persoanele preponderent dinamizate la nivelul lui manipura chakra apare o anumită cunoaştere spontană a valorilor autentice, chiar şi atunci când puterea lor de înțelegere nu este încă complet trezită. De foarte multe ori, ființele care au dinamizat dizarmonios acest centru de forță au tendința să manipuleze și să exploateze în folosul lor egoist pe alte ființe umane cărora le lipsește un anumit discernământ. În acest caz, predomină egoismul, tendința de a impune și de a domina, urmărirea excesivă a propriului interes care întotdeauna este mai presus decât interesele celorlalți.

Lakini Shakti, energia feminină esențială de la nivelul lui manipura chakra are în reprezentările tradiționale trei capete, care simbolizează cunoaşterea perfectă a celor trei planuri: fizic, astral și cauzal. Prin natura specifică a elementului subtil foc pe care îl stăpâneşte, Lakini Shakti manifestă o deosebită libertate şi conferă aspirantului spiritual care o evocă cu o sinceră fervoare, puterea de a-și împlini intenţiile benefice cu forța și repeziciunea lui trăsnet (vajra).

În trei dintre mâinile sale, Lakini Shakti poartă obiecte cu semnificații simbolice:
a) Vajra, care evocă pe de o parte energia fulgerătoare a focului, iar pe de altă parte, forța sa de expansiune rapidă.
b) Săgeata – simbolizează calitatea acestui centru de forţă de a orienta ascendent energia în mod spontan, asemeni flăcărilor focului care se deplasează mereu în sus.
c) Focul – care simbolizează controlul său perfect asupra energiei subtile a focului.
Cea de-a patra mână a lui Lakini Shakti este ridicată și cu ea Lakini Shakti realizează bhairava mudra, gestul simbolic de îndepărtare a fricii. Realizarea acestei mudra permite obținerea protecţiei dumnezeieşti în diferite cazuri de agresiune subtilă.

Isha (Ishvara) și Kakini Shakti (anahata chakra)

• Forța masculină esențială: Isha (Ishvara).
• Forța feminină esenţială: Kakini Shakti.

Isha sau Ishvara este Forța divină masculină esențială guvernatoare a celei de-a patra chakra și este totdeauna reprezentat ca fiind detașat complet de lume.

Pielea sa este albastră, de culoarea camforului. El este aşezat pe o piele de tigru, ce simbolizează controlul perfect asupra energiilor inferioare, asupra egoului și a influenţelor demoniace. Ishvara este descris în textele tradiţionale ca fiind atotputernic şi omniscient, dar totodată blând și compasiv.

În mâna sa dreaptă, el ține un trident, care simbolizează controlul perfect a celor trei guna-uri: sattva, rajas și tamas. Se ştie că sattva guna, tendinţa ascendentă, corespunde purei esenţe a ființei umane (sat) şi totodată luminii Cunoaşterii dumnezeieşti (jnana), simbolizată prin strălucirea sferelor celeste care corespund stărilor superioare ale ființei, prin depăşirea dualității. Despre rajas guna putem spune, în schimb, că reprezintă tendinţa orizontală care provoacă expansiunea fiinţei, caracterizată prin activitate, dinamism și implicare. Tamas guna sau tendinţa descendentă este asimilată, la rândul ei, cu ignoranța spirituală (avidya), cu rădăcina stărilor inferioare şi a suferințelor de tot felul, cu inerţia, pasivitatea, cu latenţa şi cu forţa grosieră, nerafinată.

Toba din mâna lui stângă sugerează ritmul bătăilor inimii, cât și capacitatea de a rezona cu iubirea copleşitoare, dumnezeiască manifestată la nivelul lui anahata chakra.

Prin gratia lui Ishvara yoghinul plin de aspirație primeşte darul spiritual al blândeţii și al neînfricării dumnezeieşti. El emană acum iubire, compasiune, fericire fără obiect, o stare de tinerețe și prospeţime uimitoare. Datorită transcenderii aproape complete a egoului, orice legătură cu plăcerile lumești grosiere, dorinţele inferioare, atracția către onoruri şi prestigiu, reacțiile orgolioase sunt privite ca fiind fără nicio importanţă. În cea de-a patra chakra energia circulă complet echilibrată în toate cele şase direcţii ale spațiului: nord, sud, est, vest, zenit, nadir. O fiinţă umană care trăieşte preponderent cu conştiinţa la nivelul lui anahata chakra atinge o stare de armonie inefabilă atât cu interiorul, cât și cu exteriorul său.

Kakini Shakti – are patru capete ce simbolizează atât o energie formidabilă, cât şi vasta expansiune a conştiinţei la acest nivel. Cele patru capete ale lui Kakini Shakti simbolizează o stare de echilibru perfect a ființei la nivel fizic, vital, emoţional şi mental. Pielea ei este de culoare trandafirie, iar sariul său este de culoare azurie. Ea este reprezentată şezând pe o floare de lotus roz și este considerată inspiratoarea muzicii, poeziei şi artei elevate, spirituale. Fiinţele umane predominant activate la nivelul lui anahata chakra se regenerează vital foarte rapid și manifestă o stare perpetuă de prospeţime și tinereţe.

Kakini Shakti ține în cele patru mâini ale sale obiectele care simbolizează cele patru modalităţi specifice care ajută la dobândirea unei stări de echilibru intern profund și armonie cu lumea exterioară:
a) Sabia – reprezentată în poziție ofensivă, ridicată, simbolizează forța specifică de a înlătura prompt toate obstacolele ce se opun ascensionării energiei la acest nivel.
b) Scutul – este simbolul protecţiei dumnezeieşti care apără fiinţa umană de toate tulburările și influenţele nefaste.
c) Craniul – semnifică detaşarea de trup și anularea excesivei identificări cu ceea ce este material și efemer.
d) Tridentul – simbolizează aici echilibrul total între cele trei forţe principale: emanaţia creatoare, menținerea și distrugerea urmată de resorbția Creaţiei.

La nivelul lui svadhisthana chakra a fost descrisă Rakini Shakti care inspiră muzica şi arta, însă ritmul inspirației sale divine are frecvenţa de vibrație subtilă a apei. Kakini Shakti inspiră şi ea arta și muzica, însă de această dată în ritmul vibraţiei energiei subtile a aerului, care este mai elevată decât vibrația energiei subtile a apei. De aceea, ea este inspiratoarea tuturor manifestărilor artistice mirifice şi extraordinar de rafinate. Această artă dumnezeiesc inspirată este orientată către niveluri sublime de rafinament spiritual, fiind în acord deplin cu sfera subtilă afectivă şi prin aceasta, implicit, cu ritmurile fundamentale ale iubirii cosmice. Adevărata artă şi inspirația ce ne vine de la acest nivel de conştiinţă transcend duratele temporale limitatoare cunoscute sub denumirea de trecut, prezent şi viitor. Această artă este universal valabilă, imuabilă şi eternă.

Kakini Shakti, prezentă la nivelul lui anahata chakra, vibrează la unison cu pulsul inimii, iar în cazul ființei umane, acest puls este influențat de modificările stărilor sale emoționale.

Aici, la nivelul lui anahata chakra, apare o capacitate de recunoaştere deschisă şi detaşată a unor acţiuni imperfecte, atât ale noastre proprii, cât și ale altora, ceea ce permite atingerea unei forme autentice de imparțialitate şi neutralitate. Astfel, devine cu putință ca yoghinul care atinge plenar această stare de conştiinţă să dobândească echilibrul profund şi o stare de pace inefabilă pe care o resimte la nivelul inimii sale spirituale, ceea ce permite revelarea stării de eternitate, cât și a Adevărului Ultim Divin în propria sa ființă.

Citiți partea a patra a articolului

Extras din cartea Tantra Yoga. Calea tradiţională esoterică a Indiei ce face cu putinţă trezirea gradată în universul fiinţei umane pline de aspiraţiei a extazului amoros, publicată la Editura Shambala, tipărită la Ganesha Publishing House.

Citiţi şi:
Shiva şi Shakti – principii universale
Anahata Chakra – aspecte psihologice

 

yogaesoteric
18 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More