Poate o dietă să protejeze cu adevărat creierul?

 

Mulţi dintre noi adoptă o anumită dietă pentru că doresc să scape de kilogramele în plus şi să devină armonioşi şi sănătoşi. Supunerea la anumite diete pentru pierderea în greutate este un fenomen obişnuit printre fanaticii fitness-ului care deseori includ în stilul lor de viaţă planuri de regimuri personalizate. Deși beneficiile unei diete care sunt percepute în mod obișnuit se situează în jurul reducerii aportului de calorii şi dobândirii de energie, cercetări recente indică faptul că anumite alimente au beneficii unice care depăşesc cu mult pierderea în greutate şi menținerea armoniei trupești. S-a descoperit că un plan simplu de dietă este în măsură să ofere chiar protejarea creierului şi prevenirea anumitor boli ale ţesutului nervos cum ar fi boala Alzheimer, demenţa etc.

S-a presupus mult timp că anumiţi nutrienţi care stimulează creierul pot influența procesele cognitive şi emoţiile. Cercetările relevă acum că anumiţi factori din dietă pot influenţa anumite mecanisme din organism care ajută la menţinerea şi îmbunătățirea funcţiilor mentale.

Creierul are nevoie de energie

Avem nevoie de energie şi vitalitate pentru a funcţiona normal – și de asemenea organele trupului nostru au nevoie de energie pentru a funcţiona optim. Creierul, ca orice alt organ, are nevoie de un aport constant de nutrienţi pentru a putea să-şi formeze şi să-şi menţină structura. De asemenea, are nevoie de o alimentaţie adecvată pentru a funcţiona optim şi pentru a fi protejat împotriva bolilor şi a îmbătrânirii premature. Cercetările au descoperit că cea mai mare parte a nutrienţilor prezenţi în diferite alimente, vitamine, aminoacizi, minerale, acizi graşi etc. au o legătură directă cu funcţiile cognitive, mentale şi cerebrale ale fiinţei noastre.

Se spune, de asemenea, că potenţialul nostru genetic pentru dezvoltare mentală completă şi creştere fizică poate fi compromis din cauza deficitului acestor micronutrienţi. Fiinţele umane cu un status nutriţional impropriu sunt mult mai vulnerabile faţă de disfuncţii psihologice, care pot conduce la boli şi afectări cerebrale fatale. O mare varietate de alimente conţin antioxidanţi şi polifenoli care ne pot proteja creierul de radicalii liberi, motiv pentru care este crucial pentru creierul nostru să primească tipul de nutriţie necesar pentru protejarea sa şi pentru o sănătate optimă.

Dieta MIND

Numeroşi cercetători au elaborat diferite variante de diete care să asigure sănătatea şi vitalitatea creierului. Una dintre aceste diete poartă numele de dieta MIND (minte) şi a dobândit o considerabilă popularitate în ultimul timp. Termenul MIND provine de la prescurtarea expresiei „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delayˮ – intervenţia prin dietă mediteraneană pentru întârzierea neurodegenerării. Sistemul american de ratificare anuală a dietelor – U.S. Annual Diet Ranking – a plasat dieta MIND pe locul 3. Formula acestei diete a fost dezvoltată de Martha Clare Morris care este epidemiolog nutriţionist la universitatea Rush. Dieta MIND a fost din plin lăudată pentru numeroasele efecte benefice asupra sănătăţii creierului, considerându-se că reduce deprecierea ţesutului nervos cerebral şi riscul declinului cognitiv asociat diferitelor boli ale creierului.

Deși dieta MIND are efecte benefice asupra sănătății întregului trup, ea se concentrează în primul rând asupra creierului şi are drept scop protejarea acestuia de pericole şi afectări. În componența acestei diete intră 10 grupe majore de alimente care au în compoziție substanţe şi minerale care stimulează creierul. Aceste 10 grupe sunt: verdeţuri, fructe de pădure, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci de diverse tipuri, alge, ulei de măsline (de asemenea, ulei de migdale, ulei de nucă, ulei de sâmburi de struguri, ulei de şofrănel), anumite tipuri de ciuperci, vin medicinal, cu anumite plante de leac specifice pentru menținerea sănătății țesutului nervos, precum obligeană, busuioc, brahmi, gotukola, jatamansi, jyotismati, ginko biloba etc.

Dieta MIND şi declinul cognitiv

Morris, cea care a dezvoltat formula acestei diete, a desfăşurat o considerabilă muncă de cercetare pornind de la întrebarea: poate o dietă să protejeze cu adevărat creierul? Cercetările sale au arătat că dieta MIND are potenţialul de a conduce la un declin cognitiv mai mic la cei care au urmat această dietă pentru un număr de ani.

Un grup de cercetători au realizat un studiu în care participanţii au urmat dieta MIND o anumită perioadă de timp. Participanţii au fost monitorizaţi pe o durată de până la maxim 10 ani, în medie 4 ani şi jumătate. Cei care au adoptat această dietă din motive religioase pentru perioada de timp cerută au prezentat scoruri mai bune la funcţia cognitivă globală, precum şi pentru cinci domenii majore – memoria semantică, memoria episodică, memoria de lucru, viteza de percepţie şi abilitatea vizuospaţială. La un anumit punct, autorii studiului au decis de asemenea să includă anumite variabile ce ar fi putut să interfereze, cum sunt nivelurile de exerciții fizice sau de educaţie, pentru a vedea dacă sunt influenţate rezultatele. Rezultatele au fost similare celor anterioare.

Un alt studiu a fost realizat pe vârstnici, în Atena, şi a constat în urmarea aceleiaşi diete. Rezultatele au arătat o corelaţie semnificativă între funcţionarea creierului şi componentele dietei, iar cercetătorii au descoperit şi faptul că dieta conduce la un declin cognitiv mult mai mic odată cu trecerea timpului şi protejează creierul de afectare exterioară.

Dieta MIND şi boala Alzheimer

Descoperirea faptului că dieta MIND poate încetini declinul cognitiv a deschis drumul pentru studii mai extinse prin care cercetătorii au observat că ceea ce mâncăm poate influența în mod considerabil riscul de a face Alzheimer.

Cercetările realizate de dr. Morris au relevat faptul că această dietă poate reduce riscul de Alzheimer, care este una dintre cele mai des întâlnite boli neurodegenerative. Persoanele care au urmat cu tenacitate această dietă au prezentat un risc cu 53% mai mic de dezvoltare a bolii Alzheimer. Rezultatele au fost destul de impresionante chiar și pentru persoanele care au aderat moderat la această dietă şi la care riscul de Alzheimer a scăzut cu 35%. Aceasta arată că dieta MIND nu doar protejează specific împotriva patologiei implicate în boala Alzheimer, dar de asemenea furnizează o mai bună protecţie creierului şi o funcţionare cerebrală mult mai bună per ansamblu.

Un al doilea studiu realizat în vederea obiectivării relaţiei dintre dieta MIND şi boala Alzheimer a avut rezultate similare. Studiul a arătat că cei care au aderat la dietă pentru o perioadă dată de timp au avut o reducere de 36% a riscului de a dezvolta Alzheimer ulterior şi de asemenea o diminuare cu 27% a posibilităţii de apariție a declinului cognitiv.

Dieta MIND per ansamblu este excelentă pentru sănătatea creierului, dar cercetătorii au dorit să ştie care anume dintre componente contribuie la beneficiile dietei. Anumite studii au arătat că fructele şi legumele joacă cel mai important rol în protejarea creierului.

Ca o concluzie generală, dieta MIND s-a dovedit a fi acea dietă care este bine să fie adoptată pentru o sănătate optimă a creierului şi pentru protejarea împotriva bolilor şi afectărilor cerebrale.

Notă: Pentru testarea sănătăţii cerebrale există multiple teste pe internet.


Citiți și:

Studiu de ultimă oră: efectele consumului de cacao asupra creierului uman. Ce se petrece atunci când consumăm frecvent ciocolată?

Test – Gimnastica cerebrală

Activitatea cerebrală şi trezirea credinţei în DUMNEZEU… (I)

 

 

yogaesoteric
8 iunie 2018

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More