Poliţia Română i-a pus din nou «botniţă» lui Eminescu. Încercarea de a elimina cash-ul

 

Din păcate, nu e un fake news. Acest afiș promoțional, care îi sfătuiește pe cetățeni să folosească, pentru a „izola riscurile”, plata cu cardul la cumpărături, e o blasfemie instrumentată de Poliția Română. De ce tocmai de poliție, nu știm. Poate pentru că România este condusă acum de Ministerul Afacerilor Interne, condus, la rândul său, de „gugulanul” Marcel Vela? Posibil. Și de ce așa, punându-i încă o dată „botniță” lui Eminescu?

Nu i se poate cere însă ministrului să aibă atâta cultură sau un asemenea simț al nuanțelor încât să-și dea seama că reeditează, în plan simbolic, un moment tragic din viața lui Eminescu și din istoria presei, când marele nostru poet și ziarist a fost băgat, de un comisar de poliție din București, comisarul Niculescu, în cămașa de forță.

Practic, în acea zi nefastă de 28 iunie 1883, s-a pus pentru prima dată „botniță” lui Eminescu și, în sens mai larg, libertății presei. Situația s-a repetat la 13 ianuarie 1889 când, în urma unui articol al lui Eminescu apărut în România Liberă, guvernul României a fost pe punctul de a se dizolva. A urmat sugrumarea definitivă a glasului poetului militant, la 15 iunie 1889. Iar de atunci Eminescu a fost cenzurat, interzis sau denigrat tot timpul, până în ziua de azi, în funcție de tipul de „corectitudine politică” a momentului sau perioadei…

Elaborarea sau girarea, de către Marcel Vela, a afișului cu Eminescu purtând „botniță” (mască) s-a făcut din prostie, evident, căci nu-l suspectăm pe ministru că ar fi putut imagina vreun scenariu subversiv. El este subversiv în mod involuntar și inconștient, fiind convins că face bine. Sau cel puțin așa presupunem noi.

Afișul Poliției Române are un grad de profanare culturală comparabil cu cel din 2014 al firmei Veneris, care a folosit imaginea lui Mihai Eminescu într-o campanie on-line de promovare a unui test pentru depistarea bolilor venerice.

Inițiativa Poliției este însă mult mai gravă decât cea a firmei Veneris, pentru că aceea era o firmă privată, pe când aici e vorba de o instituție a statului român. O instituție importantă (Ministerul Afacerilor Interne), cu prerogative militare acordate peste noapte căci, deși este un minister civil, dă ordonanțe militare. În timp ce avem, totuși, o armată. Sau poate, nu mai avem…?

Imaginea lui Eminescu purtând mască a fost ștearsă, în cele din urmă, de pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române, sub presiunea opiniei publice. Până și președintele Academiei Române a reacționat, cerând Poliției să scoată afișul și să-și ceară scuze. Rămâne fapta în sine, care vorbește singură despre periculozitatea prostiei și a inculturii în vreme de pandemie.

Molima a făcut posibilă realizarea unui „vis” bolșevic care nu s-a putut împlini nici pe vremea Anei Pauker: România este condusă acum de Ministerul de Interne. Deci, România este un stat polițienesc. Sau caricatura unui stat polițienesc, având în vedere cine este ministrul și ce e în stare să decidă.

Citiți și:

Bancherii s-au întâlnit în secret la Londra pentru a plănui să «elimine cash-ul»!

Desfiinţarea banilor cash dorită de liderii capitalişti în lupta lor pentru control şi crearea pârghiilor de îmbogăţire a unui grup

Ce «filozofie» economică se află în spatele războiului împotriva banilor cash?

 

yogaesoteric
29 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More