Poliţiştii din Melbourne liberi să intre în case fără mandat pentru a verifica daca ești acasă sau dacă este cineva în vizită la tine


Australia, asta-i nebunie, nu democraţie


Cel de-al doilea oraş ca mărime din Australia a fost obiectul celor mai drastice măsuri anti Covid-19 de pe planetă, şi totul a plecat de la 11 decese în plus.

Până în luna august, un total de 147 de oameni şi-au pierdut viaţa de coronavirus în statul australian Victoria, făcând-o să fie, fără îndoială, cea mai greu lovită zonă din Australia, care avea în acel moment 232 de decese la activ. Totuşi, raportându-le la nivel internaţional, acestea erau cifre mult mai mici, chiar ajustându-le după numărul de locuitori.

Cu puțin timp înainte, guvernul statului Victoria mărise numărul de teste efectuate şi, în mod previzibil, s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri. Au descoperit 671 de noi cazuri de coronavirus şi, în mod trist, au fost înregistrate 11 noi decese.

Această creştere l-a făcut pe premierul Daniel Andrews să impună o serie de restricţii asupra derulării vieţii celor cinci milioane de oameni ce trăiesc în Melbourne, care ar fi părut dure în Berlinul de est al anului 1950.

Principalele măsuri disperate ale lui Daniel Andrews au fost:
• O stare de alertă de şase săptămâni de la 8 seara la 5 dimineaţa în întreaga zonă metropolitană Melbourne, singurele excepţii fiind mersul la lucru, motive medicale şi oferirea de îngrijire.
• În afara acestor ore, singurele motive de părăsire a locuinţei au fost: cumpărături alimentare şi de strictă necesitate şi oferirea de îngrijire, exerciţii zilnice şi mersul la muncă.
• Exerciţiile zilnice se puteau face doar pe o rază de 5 km de la locuinţă, nu era permis să dureze mai mult de o oră şi nu se putea să fii însoţit de mai mult de o persoană.
• Nu se puteau cumpăra mai mult de două articole identice de strictă necesitate, incluzând ziare, carne, legume, peşte şi hârtie igienică.
• Masca era obligatorie afară în tot statul.

Toate aceste măsuri sunt dure, dar piesa de rezistenţă a fost faptul că s-a permis poliţiei să poată intra în case fără mandat ori permisiune, ceea ce prezintă o uimitoare violare a libertăţilor civile.

Nu este cazul ca poliţiştii să fie lăsaţi să solicite pătrunderea pe o proprietate fără un motiv real. Nu este cazul să facă asta pe motiv de „sănătate publică”, deoarece media de vârstă a celor decedaţi de (sau cu) Covid-19 este exact aceeaşi vârstă cu speranţa de viaţă naţională – adică 82 de ani.

Motivul pentru care poliţiştilor li s-a dat această putere draconică a fost trecerea de la „stare de urgenţă” la „stare de dezastru” în Melbourne. Anterior a mai fost declarată stare de dezastru în ianuarie anul acesta, când o mare parte din ţară a luat foc literalmente. Cum poate un incendiu care a distrus 1,2 milioane de hectare şi cel puţin 200 de locuinţe să impună acelaşi grad de alertă ca moartea, e adevărat supărătoare, a 11 rezidenţi ai unor aziluri, toţi de peste 70 de ani, iar unul de peste 100? Astfel de morţi sunt fără îndoială tragice pentru prietenii şi familiile celor decedaţi, dar nu sunt un fapt care să îndreptățească acţiuni drastice ale guvernului, nemaivorbind de arestarea la domiciliu a întregului oraş.

Australia are o reputaţie de loc fără griji. Totuși, guvernele, atât cel de stat cât şi cel federal, pot fi extraordinar de stricte. Oricine a zburat vreodată acolo, este familiarizat cu îngrijorarea monumentală a acelui landing card ce arată dacă ai fost în ultima lună la mai puţin de 50 de picioare (15 metri) de un animal sau dacă, dintr-un motiv stupid, urmărești să aduci cu tine pământ în ţară. Dar chiar şi după standardele lor, măsurile sunt extreme.

Iată de exemplu această declaraţie a comandantului de stat, pardon, premierului Andrews. În timp ce le aducea la cunoştinţă noile restricţii, le-a spus victorienilor: „Nu aveţi literalmente niciun motiv de a vă părăsi locuinţa, iar dacă aţi părăsit-o şi nu aţi fost găsiţi acolo, vă va fi foarte greu să convingeţi poliţia din Victoria că aţi avut un motiv legal.”

Cum poate un politician dintr-o ţară liberă măcar să conceapă un astfel de anunţ? Într-o ţară liberă nu ai nevoie de un motiv pentru a-ţi părăsi locuinţa, poţi ieşi afară, asta înseamnă libertatea. Ca şi cum n-ar fi fost destul că nu poţi ieşi afară fără botniţă şi fără un „motiv legal”, sub acest regim nu poţi nici măcar rămâne în casă fără să fii molestat de poliţişti, ei pot apărea oricând să se asigure că nu i-ai invitat pe Bruce şi pe Sheila din apartamentul vecin la o cană de ceai.

Una peste alta, boala asta nu este chiar atât de fatală. Analizând cifrele, un număr total de 905 oameni din Australia au murit până acum de Covid (221 până la finalul lunii iulie). În 2019, 1146 de oameni au murit pe şosele, asta echivalează cu aproape trei morţi pe zi şi face şofatul statistic mai periculos decât coronavirusul. Sigur, după logica de cap-de-tablă a dictatorului din Victoria, asta înseamnă că ar fi necesar ca maşinile să fie interzise imediat?! Până la urmă, oamenii tot mor.

Decizia pare şi mai nebunească dacă ne uităm la statistica din 2019. Anul trecut, mai mult de 310.000 de australieni au fost spitalizaţi pentru gripă şi peste 900 au murit. După toate calculele, covidul nu reprezintă o ameninţare mai mare decât gripa sezonieră, dar poliţia n-a primit puteri ca ale celor de la STASI în timpul sezonului de gripă. Milioane de oameni n-au fost ţintuiţi în case şi nici nu au fost ameninţaţi cu amenzi de 5.000 de dolari AUS pentru că n-au avut un motiv bun de a părăsi locuinţa.

Această reacţie a lui Daniel Andrews şi a statului Victoria este una dintre cele mai extreme din lume şi pare a se fi născut mai degrabă din panică decât din îngrijorarea pentru sănătatea publică. Victoria, şi Melbourne în particular, are cota cea mai mare de Covid-19 din Australia, asta este adevărat, dar tot este puţin.

Nu era necesar ca guvernul să se panicheze, iar oficialii ar fi fost normal să fie îngrijoraţi mult mai mult de abolirea libertăţilor, indiferent de motivul aflat în spatele măsurilor.

În special atunci când acele motive sunt susţinute de fapte cum ar fi este acela că în Australia s-au efectuat 4 milioane de teste și doar 1% au avut rezultat pozitiv.

Citiți și:

În Australia se folosesc drone pentru detectarea celor care nu poartă mască afară

Coronavirus: Măsurile de combatere sunt mai rele decât boala

yogaesoteric
28 octombrie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More