Președintele Serbiei la ONU: Aici de fapt nimeni pe nimeni nu ascultă: În ce constă diferența între integritatea teritorială a Ucrainei și a Serbiei?

Președintele Serbiei Aleksandar Vučić a spus la Adunarea Generală a liderilor mondiali că, din păcate, aici nimeni nu ascultă și nu tinde spre înțelegeri reale și soluționarea problemelor, ci aproape toți țin cont doar de interesele lor, deseori încălcând principiile dreptului internațional și Carta Națiunilor Unite.

Președintele Vučić a accentuat că dorește să expună clar și precis în fața liderilor mondiali la Națiunile Unite cum vede Serbia cinci provocări cheie cu care ne confruntăm astăzi, iar acestea sunt restabilirea păcii și păstrarea stabilității globale, apoi păstrarea integrității teritoriale și a suveranității statelor recunoscute internațional, membre ale acestei organizații, ca principiu cheie al dreptului public internațional și a relațiilor între state. Ca a treia provocare, Vučić a menționat securitatea energetică în condițiile crizei globale, apoi siguranța financiară a țărilor sărace și în curs de dezvoltare și a cincea provocare – aprovizionarea cu hrană în condițiile întreruperii liniilor globale de aprovizionare.

Vučić a evidențiat că Serbia caută un compromis în legătură cu Kosovo și Metohia sub egida UE, dar în cadrul dialogului Belgrad-Priština, și cere răspuns clar la întrebarea: care este diferența între suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și cea a Serbiei, care este grav încălcată.

Președintele sârb a acentuat că Serbia sprijină integritatea teritorială a tuturor țărilor membre ale ONU, inclusiv și a Ucrainei, dar în ciuda faptului că nu a călcat pe teritoriu străin, NATO a atacat în anul 1999 Serbia ca țară suverană fără decizia Consilului Național al ONU. Faptul că după încheierea conflictului armat a fost semnat acordul cu NATO, ale căror dispoziții au prevăzut adoptarea Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, prin care a fost confirmată și garantată parțial suveranitatea și integritatea teritorială deplină a Serbiei, nu a oprit multe țări din Occident ca prin recunoașterea independenței proclamate unilateral a Kosovo să încalce din nou integritatea teritorială a Serbiei, a transmis Vučić.

Citiți și:
Președintele Serbiei: Aș putea scrie o carte sau aș putea face un film de acțiune despre presiunile Occidentului
Serbia, furioasă de «dublele standarde» ale UE în privința secesiunii Cataloniei și a Kosovo

 

yogaesoteric
9 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More