Privighetoarea cu glas fără pereche

În vremea regelui Solomon, cel mai bun dintre regi, un om a cumpărat o privighetoare cu un glas fără pereche.

A pus-o într-o colivie, unde pasărea nu ducea lipsă de nimic şi cânta, ore întregi, spre încântarea celor din jur. Într-o zi, când colivia a fost dusă pe un balcon, s-a apropiat de ea o altă pasăre, i-a şoptit ceva privighetorii şi a zburat.

Din acea clipă, minunata privighetoare a rămas mută, fără niciun glas. Cuprins de deznădejde, omul a luat pasărea şi s-a dus la regele Solomon, care ştia limba necuvântătoarelor, şi l-a rugat s-o întrebe de ce nu mai voia să cânte.

Pasărea a grăit astfel către Solomon:

– Pe vremuri, nu ştiam nici de vânător, nici de colivie. Apoi mi s-a întins o capcană dibace şi am căzut în ea, din lăcomie. Păsărarul m-a prins şi m-a vândut la târg, înstrăinându-mă de ai mei.

M-am trezit în colivia acestui om pe care îl vezi în faţa ta.

M-am jeluit zi şi noapte, dar omul a crezut că tânguirile mele sunt cântece de recunoştinţă şi bucurie.

Până în ziua când o altă pasăre a venit la mine şi mi-a spus: „Nu mai plânge, pentru că de asta te ţin în colivie… Ei înțeleg cu totul altfel plânsul tău.”

Atunci m-am hotărât să tac.

Solomon i-a tălmăcit omului vorbele păsării. Acesta, pe drum înapoi, a zăbovit și s-a gândit: „La ce bun să mai păstrez o privighetoare care nu cântă deloc?!

Şi i-a dat drumul din colivie.

Cam asta li se petrece uneori și oamenilor: sunt captivi propriilor cuvinte, atitudini, alegeri de viață și purtări, eliberându-se doar prin tăcere, înfrânare și înțelepciune!

Citiți și:
Maestrul si furnica – poveste cu tâlc
O poveste cu tâlc la care merită să reflectaţi fiecare dintre voi

 

yogaesoteric
16 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More