Prunele – fructele ideale pentru o digestie sănătoasă şi pentru detoxifierea organismului

 

Sursă de sănătate şi vitalitate, prunele ne îmbie de fiecare dată prin aroma şi culoarea lor. Foarte răspândite în acest sezon, aceste fructe reprezintă metoda ideală de tratament naturist în cazul diferitelor afecţiuni ale organismului.

Despre prune se presupune, în baza dovezilor arheologice, că ar fi fost descoperite cu doar 2500 de ani în urmă de către populaţiile din Orientul Mijlociu, care ar fi domesticit primii arbori. Mai exact, prunele ar proveni de pe actualul teritoriu al Georgiei şi al Armeniei, de unde au fost răspândite apoi în întreaga lume.

Denumirea ştiinţifică a prunului este Prunus domestica şi este „rudă de sânge” cu piersicile, caisele şi nectarinele. Primele însemnări despre prune vin din vremea Romei antice, când deja existau nu mai puţin de… 300 de varietăţi produse în tot sudul Europei şi în vestul Asiei. Din Europa, prunele au fost duse apoi în China şi în Japonia, unde au fost obţinute nişte varietăţi foarte diferite de ceea ce cunoaştem în zona noastră.

În ce priveşte prunele româneşti, ele au o tradiţie care se pierde în negura timpului, însă este cert că de mai bine de un secol România este un producător european important al acestor fructe. În pieţele noastre găsim o varietate impresionantă de prune autohtone, de la cele galbene deschis, la cele roşii sau chiar violet închis, spre negru. Cu condiţia să fie bine coapte şi suficient de proaspete, toate felurile de prune sunt recomandate în terapie. Cele galbene, de pildă, sunt foarte bogate în vitamina A şi sunt recomandate pentru prevenirea cancerului pulmonar şi bucal. Prunele roşii, cu nuanţe de violaceu, sunt bogate în pigmenţi antocianici, prevenind reumatismul şi îmbunătăţind vederea nocturnă.

Prunele foarte închise la culoare conţin resveratrol, o substanţă cunoscută pentru efectele sale de prevenire şi de tratare a bolilor cardiovasculare. Compoziţia chimică a prunelor: apă 87%, hidraţi de carbon, acizi organici liberi, în special malic, acid benzoic, pectină, săruri minerale: calciu, magneziu, cupru, fier, fosfor, crom, iod, flor, bor, mangan, potasiu, sodiu, sulf, vitaminele A, B1, B6, C, E, PP, betacaroten, albumine, celuloză, glucoză, fructoză, mucilagii etc. Este important de menţionat că fructul are un conţinut ridicat de zaharuri. De regulă, întregul „arsenal” impresionant de principii active cu efect antioxidant din prune se pierde prin preparare termică, aşa încât prunele proaspete sunt remediul cel mai potrivit.

Efectele terapeutice ale prunelor

Tratarea constipaţiei – dacă ar fi să fie ales un aliment anti-constipație, cu siguranţă acela ar fi pruna, care conţine o gamă impresionantă de substanţe cu efect laxativ. Fibrele alimentare, sorbitolul natural, isatina, acizii organici din prune stimulează mişcările intestinului, reglează flora intestinală şi curăţă tubul digestiv, împingând materiile reziduale întocmai ca un piston. Se recomandă sucul de prune consumat dimineaţa, pe stomacul gol, minimum 400 de mililitri, precum şi prunele consumate de-a lungul zilei.

Frunzele de prun se folosesc pentru a obţine o reţetă laxativă foarte eficientă. Puneţi la fiert vreme de 10 minute 25-30 de frunze de prun la un litru de apă. Beţi câte o ceaşcă mică (precum cea de cafea) după fiecare masă vreme de 5 zile.

Tratarea viermilor intestinali (oxiuri, limbrici) – aplicaţi pe burta copiilor care au viermi intestinali cataplasme cu un amestec din frunze de prun proaspete, tocate fin cu oţet tare de vin şi cenuşă de lemn din sobă. Pentru adulţi înmuiaţi în apă 8 prune vreme de 12 ore, apoi fierbeţi-le fără zahăr 10 minute. În timpul fierberii adăugaţi jumătate de lămâie. Mâncaţi prunele fierte dimineaţa pe stomacul gol. De asemenea, beţi apă în care au fiert prunele, 2 pahare dimineaţa şi 2 după-amiază. O altă metodă de a scăpa de oxiuri este să puneţi la fiert 30 de frunze verzi de prun într-un litru de apă 15 minute şi apoi beţi 3 căni pe zi, din care prima pe stomacul gol.

Tratament pentru ficatul congestionat sau pentru hemoroizi – mâncaţi la două din mesele principale de peste zi următoarea fiertură obţinută astfel: luaţi 10-20 prune bine coapte şi fără viermi, crăpaţi-le puţin şi puneţi-le la înmuiat în atâta apă cât să le acopere, timp de o oră, cu o seară înainte de ziua în care le consumaţi. Fierbeţi-le apoi o oră în apă, înlocuind apa de 2-3 ori cu apă rece. Consumaţi prunele uşor încălzite, în puţină apă călduţă, înainte de mese.

Cancerul de colon – conţinutul ridicat de fibre alimentare solubile şi insolubile din prune le recomandă ca pe un remediu forte pentru prevenirea cancerului intestinal. Ele curăţă foarte eficient colonul şi tubul digestiv pe ansamblu, accelerează tranzitul intestinal, reglează flora digestivă, creând un mediu sănătos, în care tumorile nu pot prolifera.

Cancerul la prostată – în prune se găseşte un oligoelement extrem de important – seleniul, care este şi unul din cele mai eficiente remedii de prevenire a cancerului la prostată. Pentru a preîntâmpina apariţia acestei afecţiuni se recomandă curele de toamnă cu prune, în care se consumă minimum 400 grame din aceste fructe, în fiecare zi.

Cancerul pulmonar, cancerul bucal – prunele proaspete, mai ales de culoare galbenă, care sunt foarte bogate în vitamina A şi într-o substanţă numită zeaxantină, sunt un excelent preventiv contra cancerului care afectează plămânii şi cavitatea bucală. Cura cu prune de culoare galbenă (minimum 400 de grame pe zi) este recomandată mai ales persoanelor care lucrează sau locuiesc în zone cu aerul puternic poluat, fumătorilor, precum şi celor care intră în contact cu substanţe cu potenţial cancerigen, cum ar fi gudroanele din fum, anumiţi aditivi din alimente, reziduuri radioactive etc.

Artrita reumatoidă – prunele conţin cantităţi mari de vitamina C, vitamină considerată printre cei mai puternici agenţi de prevenire a bolii reumatice. O suplimentare a vitaminei C din alimentaţie atrage după sine o reducere cu peste 40% a frecvenţei puseurilor reumatice. O porţie mare de prune, adică de 400 grame, consumată zilnic, asigură mai mult decât necesarul zilnic de vitamina C.

Demenţa senilă – două substanţe active din prune, numite acid clorogenic şi neoclorogenic, administrate sistematic, ajută la menţinerea nealterată a unor funcţii cognitive, cum ar fi atenţia sau memoria.

Indigestie – studiile de medicină experimentală au arătat că 150-300 de grame de prune, consumate cu 10-15 minute înainte de masă, sunt un excelent stimulent digestiv. Acest tratament simplu stimulează peristaltismul, creşte secreţia de sucuri gastrice şi de bilă, ajutând la o mai bună digestie a proteinelor şi, mai ales, a grăsimilor.

Colesterol mărit, ateroscleroză – prunele au o dublă acţiune în acest caz: pe de o parte, ele scad nivelul colesterolului, datorită conţinutului de fibre, precum şi datorită efectului lor de stimulare a digestiei şi a metabolismului. Pe de altă parte, ele stopează evoluţia aterosclerozei, împiedicând oxidarea colesterolului pe artere şi formarea plăcilor de aterom. Se ţin cure cât mai îndelungate posibil cu prune, pe parcursul cărora se consumă minimum 500 de grame de fructe pe zi.

Anemie feriprivă – prunele conţin mici cantităţi de fier organic asimilabil, dar cel mai important: ele ajută la asimilarea fierului din alte alimente (cum ar fi gălbenuşul de ou). Se ţin cure de câte 30 de zile minimum, pe parcursul cărora se consumă măcar 300 de grame de prune pe zi, mâncate înaintea meselor principale.

Infecţie gripală – sucul de prune, din care se consumă minimum 500 ml pe zi, este un remediu extraordinar în prevenirea şi în tratarea infecţiilor gripale de tot felul. Resveratrolul conţinut în prunele cu coaja închisă la culoare blochează replicarea şi proliferarea viruşilor, în timp ce vitaminele şi mineralele din aceste fructe ajută sistemul imunitar să lupte împotriva microorganismelor invadatoare.

Adjuvant în astm – consumul zilnic de fructe, în general, şi de prune, în special, ajută la controlul şi la blocarea evoluţiei astmului. Aceasta deoarece prunele sunt foarte bogate în vitamina C, care temperează reacţiile alergice ale organismului. Apoi, resveratrolul din coaja prunelor închise la culoare are efect anti-histaminic, acţionând ca un calmant sui-generis al reacţiilor alergice, care sunt baza apariţiei astmului.

Obezitate, supraponderalitate – se consumă înainte de fiecare masă, oricât de redusă ar fi, aproximativ 250 de grame de prune proaspete, ca aperitiv. Resveratrolul este un accelerator al metabolismului formidabil. Ca atare, persoanele cu exces de greutate pot „abuza” de alimentele bogate în resveratrol, în special de prune, afine, varză şi ceapă roşie, care sunt şi sărace în calorii şi bogate în fibre alimentare.

Adjuvant în osteoporoză – prunele sunt un aliment cu un statut special în lupta cu osteoporoza, ele fiind foarte bogate în bor organic. Această substanţă joacă un rol foarte important în asimilarea calciului şi în consolidarea sistemului osos. Apoi, prunele proaspete, consumate zilnic, au un efect de reglare hormonală, mai ales la femei, ajutând la prevenirea deficitului de hormoni feminini, de care este legată apariţia osteoporozei. Se recomandă cura cu prune, cu o durată de minimum 30 de zile, pentru prevenirea şi stoparea acestei afecţiuni.

Adjuvant în aritmia cardiacă şi în hipertensiune – bogate în potasiu şi vitamina B2, cu un puternic efect depurativ, ajutând la eliminarea excesului de sodiu din organism, prunele sunt un adevărat medicament contra hipertensiunii şi a tulburărilor de ritm cardiac. Se recomandă curele de cât mai lungă durată cu aceste fructe, consumate ca atare sau sub formă de suc.


Citiți și:

Strugurii – fructe divine 
«Mărul de aur» al toamnei – Gutuia (I) 

 

yogaesoteric
23 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More