Puterea atenției și calitatea discernământului ca instrumente esențiale pe o cale spirituală autentică și în depășirea testelor spirituale (II)

de Morgan Arundel, Tara Yoga Centre, Marea Britanie

 
Citiți aici prima parte a acestui articol

Testele spirituale
 

Testele spirituale sunt inevitabile pe o cale spirituală. Dacă vrei să evoluezi, mai devreme sau mai târziu va trebui să treci prin anumite încercări și să depășești anumite probe spirituale. Cunoscând diferitele tipuri de teste și modul în care ele se pot manifesta, putem să recunoaștem mai uşor când ne confruntăm cu un test spiritual și să-l depășim cu succes.
 
Testele spirituale apar de fiecare dată când suntem pregătiți să atingem un nou nivel de conștiință. Din acest motiv ele reprezintă pentru noi o ocazie de a crește spiritual. După ce am acumulat anumite experiențe și o anumită cunoaștere, suntem testați pentru a demonstra că am asimilat înțelegerile respectivelor experiențe.
Testele ne garantează două aspecte importante: în primul rând ele ne arată nivelul nostru spiritual real și în al doilea rând ne oferă șansa de a atinge un nivel superior.
 
În primul caz, nivelul nostru spiritual este într-o anumită măsură dat de tipul de test pe care îl avem. Dacă ne confruntăm cu un test pe un anumit nivel, asta ne arată că încă nu am depășit respectivul nivel. Spre exemplu, dacă suntem testați în legătură cu o anumită calitate a noastră, asta ne poate arăta că este necesar să ne amplificăm respectiva calitate și că ea nu este pe deplin trezită în ființa noastră. Astfel ne pot fi testate diferite calități, precum încrederea în sine, demnitatea, hotărârea, perseverența, răbdarea, iubirea, credința, curajul sau rezistența la influențele negative, distructive.
 
În al doilea rând și foarte important, ele ne oferă ocazia de a trece pe un nou nivel. Astfel, testele marchează și constituie depășirea anumitor praguri pe calea spirituală.
Aceste praguri reprezintă o modalitate importantă de înțelegere a felului în care evoluăm și ne pot ajuta să vedem din ce cauză nu am atins un nou nivel chiar dacă am făcut eforturi, iar pe de altă parte ne ajută să înțelegem cum am reușit să trecem pe un alt nivel al dezvoltării noastre spirituale.

Pentru a depăși un anumit prag, este necesar ca pentru o perioadă de timp să realizăm un efort mai intens și mai concentrat decât înainte. Eforturile noastre anterioare ne-au adus aproape de acest nou nivel, dar indiferent cât de mult ne apropiem de el, dacă nu facem saltul necesar, va exista mereu pericolul de cădea pe un nivel inferior. Așadar pragul despre care vorbim este un reper care ne arată progresul pe care l-am realizat. El se manifestă exact în momentul când apare testul spiritual. 

Să ne imaginăm acum că am trasat o linie orizontală care reprezintă pragul – dedesubtul ei se află nivelul nostru obișnuit și deasupra se află ceea ce reprezintă depășirea cu succes a unui test – să spunem în acest caz că acest nivel reprezintă depășirea unui obicei prost precum fumatul. Toate eforturile pe care le facem în acest scop se acumulează și ne aduc mai aproape de această linie, respectiv mai aproape de realizarea țelului propus – renunțarea la fumat. Însă dacă nu facem acea ultimă fărâmă de supra-efort, ne vom păstra sub linia pragului și va exista mereu șansa de a relua acel viciu. Așadar, la un anumit moment este nevoie de un efort focalizat și concentrat pentru a depăși pragul și odată ce am trecut pe nivelul superior nu mai este necesar să facem un efort pentru a ne menține acolo.

Așa cum am menționat anterior, una dintre principalele caracteristici ale unei căi spirituale autentice este cea de transformare continuă. Una dintre consecințele transformării continue este necesitatea de a ne adapta constant practica spirituală pe măsură ce evoluăm. Nu este posibil ca efortul nostru de transformare să fie mereu la fel ca atunci când abia începem să pășim pe calea spirituală – dacă ne dorim să evoluăm continuu este necesar să ne mărim efortul constant. Aceasta nu înseamnă neapărat că trebuie să acordăm mai multe ore practicii spirituale, ci că trebuie să lucrăm cu o mai mare intensitate și conștiență. Aici ne întoarcem la importanța atenției. Puterea atenției ne dă acea focalizare, forță și intensitate absolut necesare pentru ca aceste transformări să aibă loc.
Acesta este un proces care continuă pe tot parcursul căii spirituale. La început este mult mai evident, însă pe măsură ce înaintăm pe cale aceste praguri devin din ce în ce mai subtile. Caracterul evident al acestor praguri specific începutului se datorează faptului că depășirea sau nedepășirea unui test influențează într-o mare măsură nivelul fizic, nivel de manifestare de care suntem în general cel mai conștienți și căruia îi acordăm cea mai mare atenție. Dacă reluăm exemplul cu fumatul – când ne aflăm încă sub nivelul pragului toți din jurul nostru observă că acest obicei ne face în mod evident rău și asta pentru că efectele sale asupra corpului fizic sunt foarte vizibile. În cazul în care pragul unui anumit test se află de exemplu la nivel mental, efectul său dăunător este mai puțin evident pentru noi (cu toate că, în realitate, el este la fel de dăunător, doar manifestarea sa fiind de natură subtilă).

Dacă ne aflăm pe calea spirituală de mai mulți ani, pragurile sunt tot mai subtile. Un exemplu care se află la polul opus de exemplul cu fumatul ar putea fi depășirea unui anumit nivel în meditație. Nivelul nou ar putea fi o stare mai elevată de conștiință în comparație cu nivelul nostru actual, însă dintr-o perspectivă mai înaltă, respectivul nivel nou reprezintă tot o limitare în comparație, spre exemplu, cu stările de conștiință extatice cunoscute în yoga sub numele de SAMADHI.
 
Un exemplu care se află undeva între aceste două extreme ar putea fi depășirea unei limitări sau a unei tendințe a minții legată de răbdare. Nu este la fel de evident faptul că lipsa răbdării ne face rău, așa că vom rămâne nerăbdători un timp mai îndelungat sau, cu alte cuvinte, ne vom menține mai mult la acel nivel, cu toate că aceasta este tot o limitare. Este necesar să ne confruntăm cu o experiență care durează suficient de mult timp și este suficient de intensă pentru a ne face să depășim pragul acelui test (de exemplu să trebuiască să așteptăm ceva nu doar 10 sau 20 de minute, ci poate 10 sau 20 de ore, ori poate mai multe zile). Dacă dispunem de suficientă atenție și putere de conștientizare a ceea ce se petrece în acel moment și suntem capabili să direcționăm intensitatea experienței respective într-o direcție verticală, vom putea depăși acel prag și să ne eliberăm definitiv de acea limitare. Odată ce am reușit aceasta, după ce am depășit acel prag și am cu adevărat atins un nivel nou, nu va mai fi necesar pentru noi să mai dăm din nou acest test. Bineînțeles, vom continua de-a lungul vieții să ne confruntăm cu experiențe în care va fi necesar să ne folosim de calitatea nou dobândită, însă asta nu va reprezenta pentru noi o provocare așa cum a reprezentat în trecut.
Testele spirituale sunt necesare pentru amplificarea aspirației și pentru a-i impulsiona pe cei aflați pe calea spirituală. Această idee de test spiritual este totodată un mod de a înțelege răul. Răul există pentru a ne testa și pentru a ne oferi posibilitatea să evoluăm.

„Fă să dispară toate tentațiile și toate testele spirituale pentru totdeauna și poți fii sigur că nicio ființă umană nu se va mai elibera vreodată” a spus cândva un mare înțelept.
 

Diferitele tipuri de teste

 
Există multe feluri de teste cu care ne putem confrunta. Familiarizarea cu unele dintre modurile principale prin care putem fi testați ne poate oferi inspirația de a acorda mai multă atenție unor aspecte atunci când este necesar. La modul general, după cum am arătat anterior, la începutul căii spirituale testele sunt mult mai evidente, iar pe măsură ce evoluăm testele devin tot mai subtile.
Ele se pot manifesta la nivel fizic (ex: foame, durere, boală, slăbiciune) și la nivel mental (ex.: îndoieli, frici sau fantezii). La un nivel mai spiritual, testele devin și mai subtile (ex.: testul egoului, al orgoliului spiritual sau al puterilor paranormale).Îndoiala

 

Unul dintre cele mai mari teste pe calea spirituală este îndoiala. De fapt, acesta este un test al credinței care apare atunci când aspirația spirituală a celui testat este redusă ca intensitate. Când îndoiala apare, tendința este de a te opri și de a gândi, însă aceasta este o greșeală, deoarece atunci când ne oprim îndoielile se amplifică. Când ne confruntăm cu îndoieli tindem să evităm compania oamenilor care nu se confruntă cu îndoieli.
Îndoiala este și testul rezultatelor – dacă avem rezultate nu mai avem îndoieli. Mulți oameni nu abordează corect credința, ceea ce înseamnă că ei se axează pe credința oarbă și nu pe rezultate. Ei n-au avut cu adevărat nicio realizare importantă. Scopul credinței este de a ne deschide ușile, iar apoi credința se transformă în certitudine datorită apariției rezultatelor.

Tentația

 
Tentația este un test spiritual al voinței. Tentațiile apar în sferele în care manifestăm dorințe puternice. Ele pot fi depășite numai atunci când nu mai vrem să facem compromisuri. Compromisurile ne slăbesc voința și ne determină să deviem de la planul divin. Soluția este să urmărim constant să ne integrăm voința individuală în sfera voinței divine.

Orgoliul
 
Este un test al umilinței. Orgoliul este un gen de protecție a imaginii de sine ce imprimă superficialitate relațiilor din viața noastră. Soluția este cultivarea stării de minunare. Cu cât  nivelul nostru de conștiință este mai înalt, cu atât vom percepe mai ușor minunile din univers și din viețile noastre.Saturația spirituală

 Saturația spirituală apare atunci când există un dezechilibru între acumularea spirituală și expansiunea spirituală. Soluția este să depășim orice viziune limitatoare despre noi înșine, indiferent cât de perfectă ar fi respectiva imagine, și de a nu ne lua prea în serios.

Fiecare încercare spirituală sau, cu alte cuvinte, fiecare tentație cu care ne confruntăm la un moment dat este permisă de Dumnezeu pentru ca astfel să se poată determina predominanța binelui sau a răului în propriul nostru univers lăuntric.
Aproape toate testele spirituale apar cu scopul de a accelera procesul transformării lăuntrice a aspirantului, inițiindu-l, atunci când sunt trecute cu succes, în anumite mistere oculte.

Depășirea cu bine a unui test spiritual face să apară în ființa noastră la scurt timp după aceea un salt spiritual triplu. Aceasta este o lege divină prin care universul ne răspunde, oferindu-ne acest impuls spiritual, în conformitate cu aforismul „Dacă faci un pas către Dumnezeu, el face 10 pași către tine.”
Fiecare test trecut cu succes rămâne pentru noi o lecție care ne înlesnește accesul către nivele superioare de înțelegere spirituală.
Depășirea cu succes a unui test spiritual aduce cu sine:
• Dinamizarea anumitor calități lăuntrice
• Amplificarea puterii de transformare în bine
• Modificarea viziunii asupra realității, ce conduce la maturizarea spirituală
• Imunitate la influențele negative sau perturbatoare ale progresului nostru spiritual
• Amplificarea rezonanței cu energiile succesului. Aceste energii se acumulează în universul nostru lăuntric și ne ajută să depășim încercările viitoare.
 
Testele spirituale trecute cu succes marchează progresul în transformarea lăuntrică a ființei umane aflate pe calea spirituală. Înțelegând faptul că testele spirituale sunt inevitabile și necesare pe calea spirituală, este important să le privim cu luciditate și bucurie atunci când apar, având o atitudine înţeleaptă şi optimistă bazată pe înţelegerea faptului că orice moment dificil este o o cazie pentru a creşte spiritual.

Citiţi şi:

Despre încercările spirituale şi modul în care acestea pot fi depăşite

Ce putem face atunci când conştientizăm că un fapt sau un aspect de criză existenţială este de fapt un test spiritual

yogaesoteric
23 noiembrie 2012

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More