Răbdarea și adevărata smerenie ne fac mai tari decât toți dușmanii noștri

Atâta vreme cât trăim pe pământ, nu putem fi scutiți de necazuri și de încercări. De aceea este scris în cartea lui Iov: „Ispită este viața omului pe pământ. Nu se află om atâta de desăvârșit și de sfânt care să nu aibă uneori ispite, de care nu putem fi cu totul scutiți. Toți sfinții au trecut printr-o mulțime de ispite și de suferințe – și pe făgașul acesta au sporit – dar cei care nu au putut birui asupra ispitelor au fost osândiți și au căzut.”

Unii caută să fugă spre a nu fi ispitiți – și cad în ispite și mai primejdioase. Nu-i de ajuns să fugi ca să birui – ci răbdarea și adevărata smerenie ne face mai tari decât toți dușmanii noștri. Cel care, fără să smulgă rădăcina răului, se ferește numai de prilejurile dinafară, sporește puțin – dimpotrivă ispitele se întorc asupră-i încă mai grabnice și mai cu putere.

Vei birui mai sigur puțin câte puțin, printr-o îndelungată răbdare, cu ajutorul lui Dumnezeu, decât printr-o asprime prea mare față de tine însuți. Mergi adesea după sfaturi, când ești ispitit, și nu judeca deloc aspru pe cel ce se află în ispită, ci mângâie-l așa precum tu însuți ai vrea să fii mângâiat.

Citiți și:

Toate sunt trimise şi dăruite de Pronia lui Dumnezeu, pentru a ne redobândi sănătatea sufletească pierdută

Despre războiul nevăzut: «Diavolul are două feluri de ispite…»

yogaesoteric

22 februarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More