Râsul este cel mai bun medicament! Stimulează creierul şi protejează inima! Vezi motivele argumentate ştiințific

Cu toţii ştim că râsul este una dintre cele mai bune metode prin care putem face faţă stresului, iar cercetările ştiinţifice sprijină această intuiţie. Unele studii merg şi mai departe, comparând efectul râsului cu cel al unui drog benefic cu reacţii puternice sau al unui virus contagios care aduce o mulţime de beneficii pentru minte şi corp.

Iată şase motive ştiinţifice pentru care râsul este cel mai bun medicament, conform forbes.com:

1. Râsul ajută organismul să elibereze endorfine. Un studiu recent arată că atunci când râdem împreună cu cei apropiaţi se eliberează endorfine la nivelul creierului, care potenţează starea de bine. Aceste substanțe stimulează receptorii opioizi şi cu cât o persoană are mai mulţi receptori opioizi la nivelul creierului, cu atât efectul benefic al endorfinelor este mai puternic.

2. Râsul ne ajută să formăm mai ușor legături sociale
, datorită efectului endorfinelor explicat mai sus. Acesta este şi motivul pentru care râsul este atât de contagios. Eliberarea de endorfine încurajează solidaritatea şi ne oferă un sentiment de siguranţă. Creierul fiecărei persoane dintr-un grup social funcţionează în astfel de momente ca un transmiţător al acestor procese, ce declanşează la rândul lor o reacţie în lanţ similară cu un joc de domino. De aceea se petrece uneori să avem zâmbetul pe buze de fiecare dată când cineva râde, chiar dacă nu ştim motivul, scrie medlive.hotnews.

3. Râsul stimulează conectivitatea creierului. Râsul poate fi stârnit dintr-o varietate foarte mare de motive şi de cele mai multe ori desluşirea proceselor mentale ce stau la baza declanșării hohotelor de râs este mai dificilă decât poate părea la prima vedere. O cercetare de specialitate a scos în evidenţă diferenţele de percepţie ale tipurilor de râs, de la râsul de bucurie la cel provocat de gâdilare, fiecare dintre acestea activând legături noi între diferite regiuni ale creierului. Mai mult decât atât, de fiecare dată când cineva râde, creierul nostru încearcă să descifreze semnificaţia reacţiei şi ce anume comunică persoana respectivă prin râs, iar această activitate întăreşte conexiunea dintre diferite regiuni ale creierului.

4. Râsul este esenţial pentru sănătatea relaţiei amoroase. Un studiu de specialitate a arătat că femeile râd de circa două ori mai mult decât bărbaţii, însă cei din urmă sunt aceia care stârnesc momentele de râs. Cercetătorii sunt de părere că există motive întemeiate pentru care se petrece astfel, iar acestea se referă în principal la modul în care se formează relaţiile dintre oameni, precum şi la modul în care relaţiile amoroase se dezvoltă şi se menţin. Femeile tind să caracterizeze bărbatul visurilor lor ca având printre alte calităţi şi umorul, iar bărbaţii se simt atraşi de femeile care râd mai des.

5. Râsul este un antidepresiv natural, întrucât prin râs se activează eliberarea neurotransmiţătorului serotonină – substanța chimică de la nivelul creierului asupra căreia acționează, în sensul menținerii unui nivel ridicat al ei, cele mai utilizate tipuri de antidepresive, SSRI – inhibitorii selectivi ai reabsorbţiei de serotonină. Deşi studiile de specialitate nu arată cât durează acest efect, izbucnirea în râs are consecințe benefice destul de puternice asupra creierului, acţionând precum un medicament ce înlătură depresia.

6. Râsul ne protejează inima. Alte cercetări de specialitate au arătat că râsul are un efect antiinflamator, ce protejează vasele de sânge şi muşchiul cardiac, prevenind apariția bolilor cardiovasculare. Deşi oamenii de ştiinţă nu pot explica în prezent cum se petrece acest lucru, aceştia intuiesc că reacţia ar fi legată de diminuarea răspunsului pe care corpul uman îl are în faţa stresului, ce este în mod direct conectat cu un nivel crescut de inflamaţie în întregul organism. Episoade cât mai dese de râs ar trebui să facă parte, astfel, din programul de prevenire a bolilor cardiace.

Citiţi şi:
Puterile nebănuite ale râsului
«Yoga» râsului pentru începători şi avansaţi
UMOR STENIC PENTRU RÂSOFILII ÎNCEPĂTORI

yogaesoteric
27 octombrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More