Război între giganții farmaceutici: Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech, acuzându-le că i-au copiat tehnologia ARNm, patentată în 2010, pentru a-și dezvolta propriile vaccinuri anti-covid

Moderna îi dă în judecată pe cei doi concurenți majori în lansarea vaccinului anti-covid, Pfizer și BioNTech, susținând că cele două companii i-ar fi copiat tehnologia pe care a dezvoltat-o și a brevetat-o între 2010 și 2016.

Pfizer a declarat pentru DailyMail.com că vaccinul său ARNm anti-covid se bazează pe tehnologia deținută de partenerul său în lansarea vaccinului, BioNTech.

Cele două firme concurente vor fi obținut venituri de peste 100 de miliarde de dolari din vânzările vaccinurilor până la sfârșitul anului 2022.

Moderna plănuise inițial să nu impună brevete legate de aceste vaccinuri, dar s-a răzgândit în martie.

Între 2021 și 2022, Pfizer a câștigat un total de 68 de miliarde de dolari doar din vânzările vaccinului său împotriva covid.

În acest context, o confruntare juridică uriașă, în valoare de 104 miliarde de dolari, s-a declanșat între doi dintre cei mai mari furnizori de vaccinuri împotriva covid din lume, Moderna dând în judecată marii concurenți Pfizer și BioNTech pentru că ar fi încălcat drepturile de autor, susținând că i-au copiat tehnologia.

Vaccinurile anti-covid Moderna și Pfizer-BioNTech sunt ambele bazate pe ARNm – o tehnologie puțin folosită înainte de introducerea sa pe piață în timpul pandemiei.

Moderna solicită daune din partea Pfizer și BioNTech pentru utilizarea tehnologiei sale și nu cere scoaterea vaccinului de pe piață.

Reprezentanții companiei Pfizer au declarat pentru DailyMail.com că sunt „surprinși” de plângerea juridică și susțin că dezvoltarea vaccinului lor s-a bazat pe tehnologia ARNm brevetată de BioNTech.

Se estimează că Pfizer și BioNTech vor cumula cel puțin 104 miliarde de dolari din vânzări până la sfârșitul anului 2022 – iar cifra va crește după ce companiile vor lansa o nouă doză pentru Omicron în lunile următoare.

În comparație, se estimează că Moderna va încasa pentru vaccinul său 37 de miliarde de dolari în 2021 și 2022.

Intentăm aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare ARNm pe care am inițiat-o noi primii, în care am investit miliarde de dolari și pe care am brevetat-o în deceniul care a precedat pandemiei de covid”, a declarat Stephane Bancel, CEO al Moderna, într-un comunicat.

Această platformă fundamentală, pe care am început să o construim în 2010, împreună cu munca noastră brevetată asupra coronavirusurilor în 2015 și 2016, ne-au ajutat să producem un vaccin anti-covid sigur și extrem de eficient în timp record după ce a izbucnit pandemia”, a adăugat acesta, citat de Daily Mail.

Drept răspuns, Pfizer a transmis: „Pfizer/BioNTech nu a analizat încă pe deplin plângerea, dar suntem surprinși de litigiu, dat fiind că vaccinul Pfizer/BioNTech anti-covid s-a bazat pe tehnologia ARNm brevetată de BioNTech și a fost dezvoltat atât de BioNTech, cât și de Pfizer. Rămânem convinși de proprietatea noastră intelectuală pe care se bazează vaccinul Pfizer/BioNTech și ne vom apăra cu fermitate împotriva acuzațiilor din proces.”

Vaccinul Pfizer împotriva covid este disponibil în 164 de state, fiind, ca prevalență, în urma vaccinului AstraZeneca. Moderna se află pe locul trei, serul lor anti-covid fiind aprobat în 109 țări.

În Statele Unite, cel mai mare cumpărător de la companiile private de vaccinuri, serul Pfizer a fost administrat de peste 360 de milioane de ori.

Injecția companiei Moderna rămâne cu mult în urmă, fiind administrată de 230 de milioane de ori, potrivit datelor de la CDC.

Ambele companii au avut doze booster aprobate de Food and Drug Administration și CDC, pe lângă a patra doză pentru persoanele imunocompromise sever și pentru americanii de peste 50 de ani.

Citiți și:
Documente uimitoare: Pfizer și FDA au ascuns decesele în urma vaccinării. Peste 1200 de morți în primele 90 de zile
Risc dublu de infarct după vaccinările Moderna și Pfizer
Contracte secrete privind vaccinurile covid dezvăluie modul în care Pfizer a constrâns guvernele pentru a-și maximiza profiturile

 

yogaesoteric
15 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More