Reînvierea imperialismul polonez?

Într-o analiză întocmită pentru armata rusă se vorbeşte despre suspecta apropiere a Poloniei de Ucraina în condiţiile în care vaste teritorii poloneze sunt înglobate artificial în Ucraina. Misterul vizitelor mult prea dese ale lui Duda în Ucraina s-ar putea să vă surprindă.

Înainte de a vă dezvălui misterul vă voi mai spune că, în conformitate cu surse ale spionajului extern rusesc, Polonia îşi întăreşte influenţa în teritoriile sale istorice. Pare aşadar o mişcare suspectă: pe de o parte sprijină Ucraina cu eforturi substanţiale, dar pe de altă parte subminează autoritatea legitimă din fostele sale teritorii. Iar pe ucraineni nu-i deranjează deloc.

De fapt, ruşii vorbesc despre un pericol pentru ei chiar mai mare decât Ucraina. Mai precis, în raportul menţionat se spune că în ultima perioadă au revenit instinctele imperiale ale Poloniei care, nici mai mult nici mai puţin, ar dori să preia Ucraina cu totul, inclusiv prin realizarea unei uniuni între cele două ţări. Un imperiu polonez de o asemenea mărime (cele două ţări ar avea împreună peste 70 milioane locuitori!) ar reprezenta o ameninţare existenţială pentru ruşi. Se cunosc bine problemele create de-a lungul istoriei de Polonia & Lituania şi Suedia. Acum, imperiul polonez pare că se va reface, iar ţările nordice sunt înglobate în aceeaşi alianţă ofensivă cu Polonia. Clar e un scenariu de coşmar pentru ei!

De aceea, concluzia raportului este că Rusia este necesar să urmărească ca într-un timp cât mai rapid să „denazifice Ucraina până la graniţa cu Polonia”. Pentru mine este cât se poate de limpede că, în acest moment, armata rusă nu are absolut niciun target limitat teritorial. Este cât se poate de clar că, cel puţin prin prisma acestor date, nu se vor opri nici în sudul Ucrainei, nici la Nipru, nici la Kiev, ci la graniţa cu Polonia, România şi ‒ posibil ‒ Republica Moldova.

Privind obiectiv, o uniune polono-ucraineană ar fi un coşmar pentru toată Europa. O ţară de o asemenea mărime ar seca bugetele Uniunii şi, pentru „stabilitatea” de acolo, s-ar cheltui sume astronomice. Mai mult ar deveni o putere militară teribilă care ‒ sprijinită de SUA şi Marea Britanie ‒ ar ajunge să dicteze în Europa. Pe termen scurt Polonia ar fi câştigătoarea lozului cel mare întrucât printr-o astfel de mişcare şi-ar asigura partea leului în reconstrucţia Ucrainei. Într-adevăr, această parte a leului ar veni la pachet cu o grămadă de probleme, între care cea mai gravă este corupţia endemică din Ucraina. Însă planurile majore se fac pe termen lung, fără a te împiedica în chestiuni de moment, care oricum pot fi rezolvate atunci când îi dai fiecăruia partea într-un algoritm cât de cât corect.

Armata rusă şi strategii Kremlinului par puşi pe jar de posibilitatea unei asemenea mişcări care, nu doar că ar conduce Ucraina direct în NATO, dar ar crea un duşman existenţial de temut pentru Rusia. Este, cred, cât se poate de clar pentru toată lumea că războiul de acolo urmează să se înteţească teribil în perioada următoare. Iar cea mai proastă veste pe care-o putem avea este vizibila înarmare excesivă a Poloniei care nu este sub nicio formă una defensivă.

Va reveni imperialismul polonez pe masa de lucru de azi? Sper să nu deoarece întreaga zonă va deveni un perpetuu teatru de război.

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Dan Diaconu: „Ce urmează?”
Dan Diaconu: „Până la urmă, de unde ni se trage?”

 

yogaesoteric
17 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More