Soros susţine că Brexitul este «foarte dăunător» pentru Londra şi UE

 

Miliardarul George Soros a denunţat Brexitul ca fiind un „proces foarte dăunător” atât pentru Londra, cât şi pentru Uniunea Europeană. El și-a exprimat opiniile pe această temă la un eveniment găzduit de Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR – European Council for Foreign Relations) în capitala franceză, Paris.

Prin intermediul organizației sale „Fundația pentru o Societate Deschisă”, Soros este principalul susținător financiar al mișcării Best for Britain, o campanie în valoare de milioane de dolari ce urmărește rămânerea Marii Britanii în UE. „[Campania] Best for Britain a luptat pentru, şi a ajutat la câştigarea unui vot parlamentar semnificativ care include opţiunea de a nu ieşi deloc [din UE]. Aceasta ar fi ceva bun pentru Marea Britanie, şi ar face de asemenea un mare serviciu Europei prin anularea Brexitului şi evitarea unei găuri greu de astupat în bugetul european”, a declarat Soros. El a explicat, conform BBC, că finanțează campania anti-Brexit „din dragoste pentru Marea Britanie, pentru a împiedica o greșeală tragică”.

Principalul dușman pe care Soros îl are în vizor nu doar în Marea Britanie este naționalismul, pe care el și toți globaliștii îl mai numesc eufemistic „populism”. BBC consemnează poziția sa prin care îndeamnă ca „Majoritatea pro-europeană este necesar să se trezească în fața amenințării populiștilor eurosceptici”.

Pentru a sprijini campania anti-Brexit, Soros nu a donat bani doar pentru Best for Britain. Potrivit The Guardian, Fundația Soros a oferit sume mari și altor grupuri anti-Brexit, cum ar fi European Movement UK, Scientists for EU sau think-tank-ului conservator Bright Blue, care militează pentru menținerea ascendenței legislației europene față de cea britanică.

Soros este cunoscut pentru furnizarea de suport financiar mişcărilor de opoziţie din lume, din Rusia până în ţara sa natală, Ungaria. În Ungaria, Soros este acuzat de premierul Viktor Orban că încearcă să interfereze cu problemele ţării şi să inunde Europa cu milioane de imigranţi.

George Soros a devenit o figură nepopulară în Marea Britanie după ce „a spart” Banca Angliei în 1992, când a pariat împotriva lirei sterline și a câștigat peste 1 miliard de dolari. El practic a forțat atunci Londra să îşi retragă moneda națională din Mecanismul European al Ratelor de Schimb.

Într-un interviu pentru Fox News, Nigel Farage, liderul formațiunii Brexit Party, a spus că „domnul Soros vrea să distrugă valorile fundamentale ale societății noastre și, în cazul Europei, nu dorește ca Europa să se bazeze pe creștinism”.

Cu privire la recenta întâlnire a „elitelor” lumii liberale la Davos, la care a participat și Soros, Farage a afirmat că aceasta a avut loc în contextul în care „globaliștii” încearcă să își ducă la capăt planurile pentru „o nouă ordine mondială”. Referitor la George Soros, Farage a subliniat că acesta a investit miliarde de dolari prin Fundația Open Society pentru a sprijini mișcări de opoziție anti-naționaliste, gen Rezist, care chipurile luptă pentru o „democrație europeană”. Farage a mai afirmat că activitatea fundației lui Soros ar putea ajunge la „cel mai mare nivel de imixtiune politică din istorie”, deoarece urmărește agenda federalizării Europei prin subminarea statelor naționale.

 

Reamintim că după referendumul din 2016, ieșirea Marii Britanii din UE era prevăzută pentru luna aprilie 2019. Liderii UE au impus însă condiții foarte dure, ceea ce a condus la o serie de negocieri menite să îi facă pe britanici să se răzgândească. Impactul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este uriaș, atât din punct de vedere economic, cât și ca imagine. Liderii de la Bruxelles văd Brexit-ul ca un exemplu foarte prost pentru statele europene, un precedent ce ar putea da idei de exit (ieșire) și altora. Totuși, întrucât majoritatea englezilor vor cu hotărâre ieșirea, birocrații europeni au acceptat să ofere Marii Britanii o amânare a procesului Brexit până la data de 31 octombrie 2019.

Dar ieșirea are un preț: liderii UE au cerut guvernului de la Londra să achite o „factură de divorț” de 39 de miliarde de lire sterline cu motivația că ar fi prejudiciat mecanismele economice ale Uniunii. Au fost impuse și alte clauze, cum ar fi un aranjament (backstop) privind menținerea unei frontiere deschise între Irlanda și Irlanda de Nord, întrucât Irlanda de Nord a ales să rămână aliniată la unele norme ale UE.

Guvernul Marii Britanii condus de Theresa May a negociat un acord cu Bruxelles-ul, dar acest acord este contestat atât de cei care susțin ieșirea din UE cât și de cei care vor să rămână în blocul comunitar. Adepții Brexitului spun că acordul nu respectă ceea ce au votat oamenii și susțin că ar menține Marea Britanie legată de UE pe termen nedefinit, fără a avea niciun cuvânt de spus în ceea ce privește regulile blocului comunitar. Cei care doresc să rămână în Uniunea Europeană susțin că acordul este un eșec total. De exemplu, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbin, a declarat pentru The Guardian că „Acordul pentru Brexit, pe care Theresa May l-a înaintat parlamentului, este un eșec monumental și dăunător pentru țara noastră. În loc de acordul sensibil pe care premierul ar fi putut să-l negocieze, a ajuns la o înțelegere care nu funcționează pentru nimeni, indiferent dacă au votat pentru ieșire sau pentru rămânerea în UE”.

Ieșirea Marii Britanii din UE vine pe fondul unei puternice crize interne, în care vechile partide – Partidul Conservator condus de Theresa May, Partidul Laburist condus de Jeremy Corbin, și partidul noilor laburiști condus de fostul premier Tony Blair – au căzut dramatic în opțiunile alegătorilor. Căderea Partidului Conservator se vede din faptul că în anii 1950 formațiunea avea aproape 3 milioane de membri, iar astăzi mai are doar 120.000 de membri în condițiile în care populația a crescut cu cel puțin 25%. În același timp s-au ridicat alte partide, cel mai proeminent fiind Partidul Brexit, condus de Nigel Farage. Studiile politologilor arată că în UK există în acest moment patru curente principale de opinie: cei care vor ieșirea fără acord, cei care vor rămânerea în UE, cei care vor ieșirea cu un acord parafat (cu toate detaliile cerute de UE) și cei care vor Brexitul, dar menținând anumite legături cu UE. Criza vine din faptul că este foarte greu să îi împaci pe toți.

În urma nemulțumirilor generalizate, Theresa May a demisionat oficial din funcţia de premier al Marii Britanii în data de 7 iunie 2019, însă ea va rămâne în funcţie până când va fi ales succesorul său. În prezent se fac demersuri pentru alegerea unui nou lider al Partidului Conservator, care va fi implicit și premier. Câştigătorul va fi desemnat în săptămâna care începe pe 22 iulie 2019.

Procesul de ieșire al Marii Britanii din UE pare totuși inevitabil, cu toate încercările globaliștilor de a-l stopa. Această concluzie apare ca evidentă dacă observăm că la alegerile pentru Parlamentul European victoria detașată în Regatul Unit a revenit Partidului Brexit, care a obținut 31,6% din voturi. Conservatorii au primit doar 9,1% – cel mai prost rezultat al lor din ultimii 200 de ani – iar Partidul Laburist a fost votat de doar 14,1% dintre britanici.

Citiți și:

Un document divulgat arată că Soros susţine un complot secret pentru anularea Brexitului

Cazul Brexit – motive pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Plus legăturile cu România

Susținătorii ce s-au deșteptat ai «Brexit-ului» descoperă abia acum că «UE a fost dintotdeauna un proiect al CIA»!

 
 

yogaesoteric
13 iunie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More