Studiu realizat în rândul militarilor americani arată că inflamația cardiacă după vaccinurile anticovid este mai puternică decât se credea inițial

Membrii armatei americane care au fost vaccinați împotriva covid-19 au prezentat rate mai mari decât se așteptau de inflamație a inimii, deși afecțiunea era încă extrem de rară, potrivit unui studiu publicat la data de 29 iunie, informează Reuters.

Studiul a constatat că 23 de bărbați anterior sănătoși, cu o vârstă medie de 25 de ani, s-au plâns de dureri în piept la patru zile după ce au primit vaccinul anticovid. Rata incidentelor a fost mai mare decât ar fi anticipat unele estimări anterioare, a precizat studiul.

Toți pacienții, care, la momentul publicării studiului, se recuperaseră sau se aflau în curs de recuperare în urma unei miocardite – o inflamație a mușchiului cardiac – au primit injecții realizate fie de Pfizer/BioNTech, fie de Moderna.

Autoritățile de reglementare în domeniul sănătății din SUA au adăugat în luna iunie un avertisment în literatura de specialitate care însoțește aceste vaccinuri cu ARNm pentru a semnala riscul de inflamare a inimii, observat în principal la bărbații tineri. Dar au declarat că beneficiul vaccinurilor în prevenirea covid-19 continuă în mod clar să depășească riscul.

Studiul, care a fost publicat în revista medicală JAMA Cardiology, a precizat că 19 dintre pacienți erau membri militari actuali care primiseră a doua doză de vaccin. Ceilalți fie primiseră o singură doză, fie erau pensionați din armată.

Estimările populației generale ar fi prezis opt sau mai puține cazuri de miocardită la cei 436.000 de militari de sex masculin care au primit două vaccinuri covid-19, a precizat studiul.

Mai mult, un grup de experți externi care consiliază Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a declarat în luna iunie că rapoartele de miocardită au fost mai multe la bărbați în săptămâna de după a doua doză de vaccin decât s-ar anticipa la populația generală. O prezentare făcută în cadrul acestei reuniuni a constatat că afecțiunea cardiacă a apărut la o rată de aproximativ 12,6 cazuri la un milion de persoane vaccinate.

Opt dintre pacienții militari din cadrul studiului au fost supuși unor scanări de diagnosticare și au prezentat semne de inflamație a inimii care nu au putut fi explicate prin alte cauze, se arată în studiu. Pacienții din cadrul studiului aveau vârste cuprinse între 20 și 51 de ani.

CDC a început să investigheze potențiala legătură dintre vaccinurile cu ARNm și miocardită în aprilie, după ce Israelul a semnalat că studiază astfel de cazuri la persoanele care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech în această țară și după un raport potrivit căruia armata americană a descoperit, de asemenea, cazuri.

Citiți și:
Studiu: Vaccinul Pfizer poate provoca miocardită la persoanele în jur de 30 de ani
„Inutile, ineficiente, periculoase și nesigure” – Astfel califică vaccinurile împotriva covid medici din întreaga lume

yogaesoteric
26 septembrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More