Studiu The Lancet. Cu cât scad șansele de a lua covid, în funcție de vaccin: 1,3% AstraZeneca, 1,2% Moderna și 0,84 Pfizer

Un studiu publicat în prestigioasa revistă The Lancet a arătat că eficiența vaccinurilor cunoscute, în ceea ce privește reducerea absolută a riscului după infecție, este foarte mică.

În ceea ce privește procentul de reducere a riscului în mod absolut (ARR), care ia în calcul populația integrală, vaccinată sau nu, cifrele sunt următoare: șansele de a ne infecta scad cu 1,3% în cazul vaccinului AstraZeneca, cu 1,2% în cazul Moderna și Johnson&Johnson, cu 0,93% în ceea ce privește injectarea cu Gamaleya și 0,84% în cazul Pfizer.

ARR-ul este folositor și în altă privință, scriu oamenii de știință. El poate determina de câți oameni este nevoie (NNV) pentru a se preveni infectarea unei singure persoane cu covid-19.

Astfel, pentru a preveni un singur caz de infectare este nevoie de:
– 76 de persoane în cazul Moderna;
– 78 de persoane în cazul AstraZeneca;
– 80 de persoane în cazul Gamaleya
– 84 de persoane în cazul Johnson&Johnson
– 117 persoane în cazul Pfizer-BionTech.

Cum se explică cifrele mari de prevenție a infectării, oferite de autorități în cazul vaccinării?

Eficiența vaccinului este raportată, în general, ca un risc relativ de reducere (RRR) a posibilității infectării. Folosește Riscul Relativ (RR) – raportul ratelor de atac cu sau fără vaccin – care este exprimat sub forma 1/RR. În aceste condiții, RRR-ul vaccinurilor este de 95% pentru Pfizer, 94% pentru Moderna, 90% pentru Gamaleya, 67% pentru Johnson & Johnson și 67% pentru AstraZeneca. Cu toate acestea, RRR este necesar să fie pus în contextul riscului de a deveni infectat și bolnav cu covid-19, care variază între diferitele populații și în timp. Deși RRR ia în calcul numai participanții care ar putea beneficia de vaccin, Reducerea Riscului în mod Absolut ia în calcul întreaga populație. De aceea, ARR-urile tind să fie ignorate”, notează oamenii de știință.

Studiul este semnat de Piero Olliaro, Els Torreele și Michel Vaillant. Dr. Olliaro este un om de știință foarte cunoscut, cu contribuții la studii citate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Els Toreele este o cercetătoare britanică, în timp ce dr. Michel Vaillant este specialist în Biologie și Epidemiologie, cu o vastă experiență în cercetare.

Citiţi şi:
„Inutile, ineficiente, periculoase și nesigure” – Astfel califică vaccinurile împotriva covid medici din întreaga lume
Ex-vicepreședintele Pfizer, dr. Michael Yeadon și peste 160 de medici din întreaga lume, au avertizat Europa asupra pericolelor vaccinurilor covid

 

yogaesoteric
14 septembrie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More