Supravegherea la muncă, noua doctrină post-covid

Tehnologia şi dispozitivele electronice sunt direcţionate tot mai mult spre a urmări angajații în felurite moduri, cum ar fi: controlul temperaturii, observatori de distanțare fizică, „pașapoartele” digitale de sănătate, sisteme de curățare robotizată, centralizarea datelor medicale – o armată de instrumente ce implică riscuri de confidențialitate pe termen lung.

Giganții tehnologici și start-up-urile oferă o serie de soluții care includ detectarea vizuală a semnelor vitale de către computer sau dispozitivele portabile ce pot depista semne timpurii ale apariției covid-19. Salesforce și IBM s-au unit pentru a lansa un „permis de sănătate digital”, care le permite deținătorilor să își împărtășească datele privind vaccinarea prin intermediul smartphone-ului.

Clear, un start-up cunoscut pentru screeningul aeroporturilor, și-a creat propriul permis de sănătate deja utilizat de Liga Națională de Hochei Americană și MGM Resorts.

Fitbit, specialistul în device-uri conectate și deținut de Google, are un program numit „Gata de lucru”, care include înregistrări zilnice ale datelor de sănătate. Microsoft și gigantul american de asigurări de sănătate United HealthCare au lansat aplicația ProtectWell, în timp ce Amazon a implementat un „asistent la distanță” în propriile depozite pentru a obliga angajații să mențină regulile de sănătate.

Monitorizați și când se spală pe mâini

Cu aceste sisteme, angajații sunt monitorizați în totalitate, pe toată durata programului de lucru. Dar această supraveghere „estompează linia dintre servici și viața personală”, a spus Darrell West, vicepreședinte la Brookings Institution.

Un raport publicat de grupul de apărare a consumatorilor Public Citizen a identificat cel puțin 50 de aplicații și tehnologii lansate în timpul pandemiei și „comercializate ca instrumente de supraveghere la locul de muncă pentru a combate covid-19”. Raportul spune că unele sisteme merg atât de departe încât identifică persoanele care nu petrec suficient timp la chiuvetă pentru a-și spăla mâinile eficient, relatează AFP.

De altfel, Consumer Electronics Show 2021 a fost plin de inovații de la start-up-uri din întreaga lume pe tematica pandemiei. „Această intruziune este alarmantă, mai ales că eficiența acestor tehnologii în atenuarea răspândirii covid-19 nu a fost încă stabilită”, a precizat Public Citizen.

Angajatorii se confruntă cu un echilibru delicat între asigurarea siguranței la locul de muncă fără a încălca reglementările referitoare la confidențialitate”, observă Forrest Briscoe, profesor la Universitatea Penn State. Solicitarea dovezii vaccinării intră uneori în conflict cu reglementările de confidențialitate medicală care limitează accesul unei companii la datele de sănătate ale angajaților. „Pentru unele dintre aceste firme de tehnologie, modelul lor de afaceri implică colectarea de date și utilizarea acestora în diferite scopuri – și asta prezintă un risc pentru confidențialitate”, a explicat Briscoe.

Ceea ce mă îngrijorează este faptul că angajatorii folosesc pandemia pentru a colecta și stoca sistematic informații dincolo de ceea ce este necesar”, subliniază Jay Stanley, expert în cadrul influentei asociații de apărare a drepturilor civile, ACLU.

Citiți și:
Povestea virusului ucigaş, anticamera controlului populației!
Coronavirusul și Big Brother
Școlile din Los Angeles vor urmări fiecare elev cu aplicația Covid „Daily Pass”, creată de Microsoft. Cine nu are un cod QR nu poate intra în școală

yogaesoteric
25 iulie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More