Test sau pedeapsă?

Legea KARMA-ei ne ghidează de-a lungul acestei cărări spirituale. Ea ne ajută să diferenţiem binele de rău, prin intermediul plăcerii şi al suferinţei. Plăcerea şi fericirea constituie un rezultat firesc al acţiunii dezinteresate, pe când durerea este consecinţa acţiunilor egoiste sau rele. Prin legea KARMA-ei învăţăm să ne identificăm cu un aspect mai vast al realităţii, învăţăm lecţiile necesare maturităţii noastre mentale şi emoţionale. O anumită încercare sau piedică în viaţă poate fi oricând privită din două puncte de vedere: fie ca o pedeapsă, fie ca un test; ea va reprezenta însă totdeauna o posibilitate de creştere a puterii spirituale şi a credinţei noastre lăuntrice.
 
Adevăratul aspirant spiritual, deşi nu caută precum un masochist suferinţa, totuşi nu trebuie să fie nemulţumit de dificultăţile cu care se confruntă în calea sa, întrucât el va şti întotdeauna că acestea sunt trimise de viaţa însăşi pentru a-l ajuta şi testa în realizarea următorului pas. O regulă generală care trebuie acceptată este aceea că viaţa ne oferă întotdeauna exact ceea ce avem nevoie într-un anumit moment pentru a învăţa fructuos lecţiile ei. Este adevărat că, poate, uneori, ele nu reprezintă experienţele şi aspectele pe care noi am dori să le învăţăm, dar – în mod sigur – ele sunt exact cele de care avem cea mai mare nevoie la momentul şi la locul potrivit. Iată cum se exprimă aceasta prin cuvintele înţeleptului Satya Sai Baba:

 „Divinul nu-l testează pe om doar pentru jocul său gratuit; el nu îndrăgeşte niciodată suferinţa. Dumnezeu supune omul la încercări repetate pentru ca acesta să ajungă să-şi merite progresul şi Graţia Divină. Trebuie chiar să cereţi să fiţi examinaţi, astfel încât evoluţia voastră să se facă simţită.”
 
În scrisoarea sa, adresată evreilor, sfântul Pavel exprimă aceeaşi idee:
 
„Fiul meu, învaţă plin de umilinţă atunci când Dumnezeu te corectează şi nu fi descurajat atunci când El te ceartă. Căci Domnul Dumnezeu îl corectează pe cel pe care îl iubeşte şi îl pedepseşte mai ales pe acela pe care îl acceptă ca fiu. Îndură suferinţele meritate prin greşelile tale ca venind de la pedeapsa propriului tău tată; suferinţa ta îţi arată că Dumnezeu te tratează ca pe fiul Său.”
 
Astfel, putem interpreta suferinţa ca fiind o pedeapsă, un test sau o pregătire pentru o revelare superioară a Sinelui Divin.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More