Tirania prin intermediul propagandei este tiranie prin intermediul forței

În cea mai mare parte a istoriei înregistrate, dominația prin forță brută a fost norma pentru (așa-numita) civilizația umană. Cineva își croiește drum cu ghearele într-o poziție de putere asupra celorlalți oameni, iar ceilalți se supun și îl respectă, altfel își pune gorilele sale să îi atace.

Pe măsură ce oamenii au devenit mai educați și mai conștienți de ceea ce se petrece în lumea lor, au început să decidă că nu le place prea mult să fie atacați de gorilele conducătorului ori de câte ori ies din rând. Deoarece există mult mai mulți oameni obișnuiți decât conducători, aceasta a forțat sfârșitul practicii de guvernare prin tiranie ce recurge la forță brută în unele părți ale lumii.

Așadar, câteva aspecte s-au modificat. În primul rând, am început să vedem conducători care își trimit peste hotarele țării forțele de ordine violente ale escadronului lor de gorile. În timp ce acum este tabu să măcelărești în mod deschis cetățenii din propria țară care ți se opun, este considerat perfect acceptabil să trimiți trupe peste ocean pentru a distruge națiunile străine care nu se supun ordinelor tale.

În al doilea rând, din moment ce nu mai este considerat adecvat să forțezi fizic cetățenii națiunii tale să se conformeze agendei tale, am asistat la o trecere la constrângerea psihologică a acestora pentru a se conforma. Acum, în loc să fim constrânși să promovăm interesele celor puternici sub amenințarea de a fi loviți în cap, suntem manipulați psihologic să promovăm aceste interese, prin intermediul propagandei mass-media și al altor forme de control narativ.

Fiecare dintre noi trăiește simultan în două lumi foarte diferite: lumea reală și lumea narativă. Manipulatorii exploatează diferențele dintre aceste lumi pentru a schimba moneda lumii narative cu resursele lumii reale.

În condițiile în care escadroanele criminale ale „binelui” își fac acum treaba peste hotare, iar conducătorii noștri ne înlănțuie conștiințele în loc de a ne înlănțui trupurile, societatea pare mult mai civilizată. Dar nu este chiar așa. Ei continuă să obțină tot ceea ce vor, iar dacă noi vrem vreodată ceva care îi deranjează, ei pur și simplu ne manipulează într-o direcție mai convenabilă.

A fi manipulat să votezi și să consimți la agendele celor puternici nu este semnificativ diferit de a fi forțat să ți se impună agendele celor puternici. Oamenii se gândesc la controlul prin propagandă diferit față de controlul prin forță fizică brută, deoarece avem tendința de a ne imagina că trupul și conștiința sunt separate. Înlănțuirea trupurilor oamenilor pare tiranică, în timp ce înlănțuirea conștiințelor lor nu pare, dar în ceea ce îi privește pe cei puternici, ele ating același scop.

Cei inconștienți cred că societatea civilizată a renunțat la tiranie și a trecut la democrație, unde oamenii își pun în aplicare voința prin vot. Cei mai conștienți văd că această „democrație” este o iluzie, deoarece voința publicului a fost complet deturnată prin manipulare psihologică pe scară largă de către cei puternici, dar consideră totuși că această mișcare de îndepărtare de tirania forței brute este o victorie majoră.

Cei cu adevărat lucizi văd că, deși abuzul psihologic este, într-un fel, preferabil abuzului fizic, tot ceea ce au făcut cei puternici a fost de fapt să mute lanțul din jurul gâtului nostru în jurul bulelor de gândire de deasupra capetelor noastre. În ceea ce îi privește pe cei puternici, nimic nu s-a modificat.

Libertatea este abilitatea de a folosi propria voință pentru propria viață. Dacă cineva vă împiedică să faceți aceasta, nu sunteți liberi. Dacă cineva vă manipulează să puneți în aplicare voința sa în locul voinței voastre autentice, nu sunteți liberi. Libertatea și manipularea nu pot coexista.

Vă doresc libertatea. Adevărata voastră libertate. De toate formele de opresiune, de toate formele de manipulare, chiar și de propria voastră manipulare. Aceasta este adevărata suveranitate. Asta îmi doresc pentru voi. Doresc aceasta pentru toată lumea.” (Caitlin Johnstone, Sursa)

Există tiranie prin forță brută și există tiranie prin manipulare. În ambele cazuri, victima sfârșește prin a pune în aplicare voința manipulatorului, dar în cea din urmă există credința eronată că acea acțiune a fost aleasă în mod liber. Nu a fost așa. Nu ești liber dacă ești manipulat.

Vedeți aceasta petrecându-se în relațiile abuzive: „Poate pleca oricând vrea, ușa este chiar acolo”.

Vedeți asta în cultele abuzive: „Toată lumea este aici de bună voie”.

O vedeți la guvernele abuzive: „Situația este așa cum este din cauza modului în care oamenii continuă să voteze”.

Și este întotdeauna o minciună. A forța conștiința cuiva într-o anumită direcție este același aspect cu a-i forța trupul într-o direcție diferită; singura diferență este că una te face să arăți ca un tiran abuziv, iar cealaltă formă de tiranie este mult mai puțin evidentă. Totuși, ambele sunt forme de tiranie.

Faptul că tirania prin manipulare este mai puțin evidentă este motivul pentru care aceasta este calea aleasă pentru ca tirania să se manifeste în imperiul occidental. Averi imense sunt investite în controlul modului în care oamenii gândesc, acționează și votează prin intermediul pregătirii psihologice pe scară largă sub forma mass-mediei controlate de plutocrați, a grupurilor de reflecție influente finanțate de plutocrați și a agendei în continuă expansiune de control a informațiilor pe care oamenii le consumă pe internet.

Tirania prin manipulare propagandistică nu este mai puțin abuzivă decât tirania prin forță brută, iar victimele sale nu sunt mai vinovate. A învinovăți victimele tiraniei prin manipulare pentru că sunt credule este similar cu a învinovăți victimele tiraniei prin forță brută pentru că sunt slabe.

Dacă oamenii ar vedea un soț plimbându-și soția cu un lanț în jurul gâtului, cu mâinile și picioarele în lanțuri, ar fi șocați și alarmați. Dar oamenii văd zilnic soții cu lanțuri psihologice în jurul conștiinței lor și nu-și dau seama niciodată. În ambele cazuri, soțiile sunt victime ale abuzului, dar în cel de-al doilea caz nu se trage niciun semnal de alarmă și nu se caută să fie ajutate.

Manipularea este forță. Manipularea narațiunilor și exploatarea prejudecăților cognitive pentru a submina în mod deliberat voința personală a cuiva este forță. Împingerea conștiinței cuiva într-o anumită direcție prin înșelăciune și necinste nu este mai puțin abuzivă decât împingerea trupului său într-o anumită direcție prin forță brută. Doar că aceasta din urmă este tabu, în timp ce prima este încurajată și recompensată cu contracte lucrative de expertiză și contribuții uriașe la think tank-uri.

Ceea ce susțin, în cât mai multe moduri diferite cu putință, este un război psihic de gherilă descentralizat împotriva instituțiilor care permit celor puternici să manipuleze modul în care oamenii obișnuiți gândesc, acționează și votează.” (Caitlin Johnstone, Sursa)

Nu vom fi cu adevărat liberi până când nu ne vom elibera de această dominație psihologică. Nu ne vom elibera de această dominație psihologică până când nu o vom privi în același mod în care privim tirania instaurată prin forță fizică brută. Este necesar nu doar să învățăm să percepem lanțurile din jurul conștiinței, ci să le considerăm la fel de șocante, oribile și inacceptabile ca și lanțurile din jurul trupului.

Până atunci, nu va conta ce altceva vom face. Oamenii vorbesc despre formarea unor partide terțe viabile pentru a răsturna status quo-ul, dar atâta timp cât lanțurile psihologice sunt la locul lor, ei nu vor face decât să manipuleze acea nouă paradigmă tripartită în același mod în care o manipulează pe cea bipartită din prezent. Oamenii vorbesc despre punerea în scenă a unei preluări de stânga a unuia dintre cele două partide, dar, din nou, atâta timp cât mașina de manipulare la scară largă este în vigoare, acea dinamică va continua să se prăbușească în favoarea celor puternici.

Este necesar să facem ca aceste lanțuri să fie vizibile pentru toată lumea și să fie percepute la fel de scandaloase ca și cele fizice. Facem aceasta prin evidențierea diverselor moduri în care cei puternici realizează manipularea psihologică la scară largă, atrăgând astfel atenția și conștientizând ceea ce se petrece.

Faceți din lupta împotriva manipulării psihologice la scară largă cea mai mare prioritate a dumneavoastră. Treziți-i pe oameni la faptul că sunt manipulați, deoarece manipularea funcționează doar atunci când nu știi că are loc. Ajutați-i pe oameni să vadă lanțurile și le veți da capacitatea de a le îndepărta. Atunci, și numai atunci, va deveni posibil să creăm împreună o lume sănătoasă.

Toate transformările umane în bine sunt rezultatul unei conștientizări extinse, de la recunoașterea abuzurilor până la drepturile civile. Expansiunea conștiinței a fost cea care i-a forțat să treacă de la tirania prin forță brută la tirania prin manipulare. Expansiunea ei în continuare îi va forța să treacă și de la aceasta. Lanțul a fost înfășurat în jurul trupurilor noastre, acum este înfășurat în jurul bulelor noastre de gândire, iar în curând îl vom îndepărta cu totul.

Citiți și:
Manipularea în sfera conștiinței: Edward Bernays și relațiile publice
Cultul covidian creat prin metode clasice de manipulare și control al conștiinței

 

yogaesoteric
26 ianuarie 2022

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More