Topul paradisurilor fiscale: Unde se spală cei mai mulți bani

Statele Unite au urcat în vârful indicelui de secret financiar din 2022, care clasifică țările complice în a ajuta persoanele să-și dosească averea, relevă studiul realizat de organizaţia Tax Justice Network, care a repartizat țările în funcție de măsura în care sistemele lor financiare și juridice ajută persoanele și entitățile să ascundă proprietatea asupra activelor. Astfel, pentru persoanele care doresc să își pună la adăpost nevăzut averea, nu există o țară mai utilă decât Statele Unite, constată autorii.

Conform acestei măsurători, SUA și-au mărit oferta de secretizare financiară în lume cu aproape o treime din 2020, ceea ce i-a adus cel mai slab rating de când a început clasamentul, în 2009.

Aceste clasamente arată modul în care actorii corupți înarmează sistemul nostru financiar împotriva democrației”, a declarat Ian Gary, director executiv al Coaliției SUA pentru responsabilitate financiară și transparență corporativă.

Tax Justice susţine că înrăutățirea scorului Statelor Unite a fost determinată de refuzul de a face schimb de informații cu autoritățile fiscale din alte țări.

Potrivit raportului, dacă autoritățile americane și-ar modifica abordarea în favoarea celei utilizate de alte economii majore, aceasta ar reduce cu 40% furnizarea secretului financiar către lume.

În decembrie, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că SUA ar putea fi „cel mai bun loc în care se pot ascunde și spăla câștiguri ilicite”, subliniind urgența eforturilor de combatere a corupției.

Top 10 cei mai mari furnizori de secret financiar:

  1. Statele Unite
  2. Elveţia
  3. Singapore
  4. Hong Kong
  5. Luxemburg
  6. Japonia
  7. Germania
  8. Emiratele Arabe Unite
  9. Insulele Virgine Britanice (teritorii britanice de peste mări)
  10. Guernsey (dependență a coroanei britanice).

G7, clubul ochilor închiși

Cinci dintre țările G7 – SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania și Italia – sunt responsabile pentru reducerea la mai mult de jumătate a progreselor globale împotriva secretului financiar, potrivit raportului.

Directorul executiv al Tax Justice, Alex Cobham, a spus că numai aceste cinci țări au „redus acel progres global cu mai mult de jumătate, alimentând secretul financiar în loc să-l combată” și a cerut G7 „să explice clar unde se situează în lupta împotriva secretului financiar”, prin angajamentul de a crea „un registru global al activelor”.

Germania, care recent a găzduit o reuniune a miniștrilor de finanțe G7, are al șaptelea cel mai slab scor la nivel global în ceea ce privește secretul financiar, din cauza implementării deficitare a noilor legi privind transparența.

S-a constatat că un club mic de țări bogate care stabilesc regulile globale în materie de finanțe și taxe este cel mai responsabil pentru facilitarea secretului financiar și a abuzurilor fiscale”, a precizat Moran Harari, cercetător principal la Tax Justice Network.

Timp de zeci de ani, țările bogate din G7 au curtat miliardarii, oligarhii și giganții corporativi cu lacune în materie de secretizare și cu reglementări care închid ochii.”

Raportul este și mai dăunător pentru Regatul Unit dacă teritoriile de peste mări și dependențe ale coroanei – cum ar fi Insulele Virgine Britanice și Jersey – sunt luate în considerare în mod colectiv. Împreună, aceste jurisdicții sunt responsabile pentru 8,9% din secretul financiar din lume.

O avere în valoare de 10 trilioane de dolari este ascunsă în străinătate

Tax Justice Network estimează că o avere în valoare totală de 10 trilioane de dolari este ascunsă în străinătate de către posesorii ei. Aceasta reprezintă de peste 2,5 ori valoarea tuturor bancnotelor în dolari și euro care circulă în prezent în lume.

Elveția, care se află pe locul al doilea în clasament, oferă doar jumătate din secretul financiar față de Statele Unite, arată indicele. Insulele Cayman, care ocupaseră anterior primul loc în acest clasament, au coborât pe locul 14 după ce au dezvăluit date care arată că amploarea serviciilor financiare pe care le oferă nerezidenților a fost mai mică decât se estimase.

Indicele, publicat de organizaţia Tax Justice Network, cu sediul în Marea Britanie, ia în considerare serviciile de secretizare financiară utilizate pentru evaziunea fiscală, de oligarhii și politicienii corupți care doresc să-și ascundă averea ilicită în zone off-shore și ține cont de cum sistemul financiar şi cel juridic al unei țări permit persoanelor fizice – și anume nerezidenților – să-și ascundă și să-și spele banii.

Indicele de secretizare financiară evaluează sistemul financiar și juridic al fiecărei țări. Un scor de 0 reprezintă transparență totală, iar un scor de 100 înseamnă secretizare totală. Punctajul de secretizare este apoi combinat cu volumul de servicii financiare pe care țara le furnizează nerezidenților pentru a determina gradul de secretizare financiară pe care îl oferă lumii.

Este de menționat că Republica Moldova nu a fost inclusă în acest clasament, iar România se află pe locul 62, imediat după Insulele Man. Rusia se află pe locul 43, iar Ucraina pe locul 85. Ciprul, de unde provin multe investiţii în România și Republica Moldova, se află pe locul 15.

În ciuda acestui fapt, indicele a constatat că, în general, secretul financiar global continuă să se micșoreze, atestând o reducere cu 2% a practicilor de secretizare financiară în 2022.

Citiți și:
Băncile europene plasează miliarde în paradisurile fiscale
Multinaţionalele străine scot anual zeci de miliarde de euro din România
62 cei mai bogaţi oameni ai lumii au o avere egală cu agoniseala a jumătate din populaţia globului

 

yogaesoteric
25 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More