Trei tipuri de uniune amoroasă înalțătoare, spiritualizantă, care sunt totodată niște sui-generis trepte ce conduc gradat la starea de îndumnezeire

 

Ce este fuziunea amoroasă spirituală?

Ce s-ar petrece dacă, în loc să fie privit ca un obstacol, erotismul ar fi integrat ca o cale către o viață spirituală?

Acele ființe umane care au crescut în diferite medii religioase au fost adesea învățate că erotismul și spiritualitatea sunt forțe opuse, că nu poți fi virtuos dacă interacționezi amoros deoarece fuziunea amoroasă este un „păcatˮ sau este „nespiritualăˮ.

Înainte de apariția acestor ideologii dogmatice, timp de mii de ani erotismul a fost respectat ca o expresie sacră a forței vieții a naturii și a misterului creației. Abstinența erotică amoroasă însoțită de transmutarea potențialului substanțial procreator și sublimarea energiilor rezultate în etajele superioare ale ființei are o certă valoare spiritualizantă, însă fuziunea amoroasă poate funcționa, de asemenea, ca un catalizator pentru dobândirea bunăstării spirituale.

Pentru a trăi o veritabilă viață spirituală, este necesar să ne cunoaștem și să ne respectăm erotismul la fel de mult ca orice altă parte a ființei noastre. Deși erotismul a fost asociat cu multe idei degradante sau a fost considerat „pervers”, fuziunea amoroasă, atunci când este bazată pe iubire, transfigurare, continență erotică amoroasă deplină și consacrarea roadelor lui Dumnezeu, poate deveni cu adevărat un act sacru și profund.

Cum poate fi abordată starea de vinovăție sexuală și rușinea?

Erotismul se numără printre subiectele tabu în societatea noastră, deoarece constituie una dintre acele forțe primare pe care imensa majoritate a ființelor umane, conștient sau inconștient, se simt neputincioase în a le controla. În profunzime, simțim că aceste forțe sunt conectate la acea sursă misterioasă de energie universală din care provenim și înlăuntrul căreia existăm.

Sentimentul rușinii este unul dintre cele mai mari obstacole pe care le întâmpină majoritatea oamenilor atunci când învață să își cunoască și să integreze într-un mod superior energia creatoare și erotismul. Într-o cultură care ne-a infectat cu noțiuni pervertite despre virtute și rușine, în care scenele cu crime din filme sunt mai degrabă considerate acceptabile de către privitori decât o scenă de dragoste, în care s-a considerat cândva că femeile sunt incapabile să experimenteze starea de orgasm, devine evident cât de dificil este să fie acceptată și recunoscută în mod deschis această forță a vieții care există în noi toți.

Rușinea este o emoție pe care marea majoritate a oamenilor ajung să o simtă datorită educației primite în familie și în cadrul comunităților în care trăiesc. De la o vârstă foarte tânără, suntem învățați despre ceea ce ar trebui și ceea ce nu ar trebui să ne facă să ne simțim vinovați și, ca urmare a acestui fapt, începem să experimentăm starea de vinovăție. Datorită acestui sentiment, începem să respingem și apoi să reprimăm adânc în subconștient anumite aspecte sacre ale ființei noastre cum sunt aspirațiile noastre erotice sublime, atracțiile și fanteziile pure.

Există oameni care își neagă erotismul, respingându-l ca pe un „instinct fizicˮ sau ca pe o „vibrație inferioarăˮ, uneori pretinzând că „se ridicăˮ deasupra lui, ca și cum în procesul de căutare a integralității ființei ar exista o scindare între aspirațiile senzuale și năzuințele erotice (numite de ei „pofte” fizice inferioare), pe de o parte, și funcțiile spirituale „superioareˮ, de cealaltă parte. Erotismul pur formează notele de bază ale muzicii spiritului uman, deoarece el este în realitate manifestarea energiei subtile, sublime a Atributului Dumnezeiesc al Erosului Pur Dumnezeiesc.

Desigur, ființa umană nu este exclusiv o ființă sexuală, în esență nu este definită de sexualitatea ei, dar erotismul pur, ca expresie a Atributului Dumnezeiesc al Erosului Pur Dumnezeiesc, reprezintă o parte importantă a ființei. Prin negarea erotismului ca făcând parte din universul lăuntric al ființei umane, apar diverse blocaje energetice care perpetuează o stare de fragmentare a sufletului, de limitare și sentimentul de a fi incomplet, în locul stării de expansiune a conștiinței, de plenitudine și a sentimentului de a fi întregi.

Dimpotrivă, experimentarea stării de orgasm fără descărcare ne face să gustăm din starea de expansiune a sufletului, să ne transcendem egoul (AHAMKARA), să ne simțim tangenți cu infinitul (chiar dacă pentru un scurt moment la început), fiind valorificată în tantrism ca o modalitate sublimă de expansionare a conștiinței.

Trei tipuri de uniune amoroasă înălțătoare, spiritualizantă, care sunt totodată niște sui-generis trepte ce conduc gradat la starea de îndumnezeire

Tradiția milenară tantrică ne învață că fuziunile amoroase bazate pe iubire reciprocă, transfigurare și continență erotică amoroasă deplină constituie de fapt un instrument puternic de atingere a stării de transcendență. De fapt, erotismul pur, spiritual, reprezintă cel mai rapid și mai ușor mod de a avea o experiență similară trăirilor mistice.

Un aspect foarte important legat de energia erotică este faptul că aceasta rareori poate fi complet „civilizată”. Dacă veniți obosiți acasă după o zi de muncă și un prieten vă propune să mergeți la cinematograf să vedeți împreună un film, puteți refuza foarte ușor această invitație. Dar dacă, în schimb, vă întâlniți cu ființa iubită, care își face timp pentru voi, aceasta va trezi o energie profundă în interiorul vostru, de care nu erați conștienți că există.

Orice tip de experiență extatică – cum ar fi experiența erotică – este un punct de pornire ideal pentru a începe să cultivăm momente de transcendere a mentalului, pe care apoi să le aducem în mod natural în viața noastră de zi cu zi.

Din experiența anumitor practicanţi ai metodologiei tantrice, există trei tipuri principale de angrenare erotică care ne oferă beneficii spirituale:

1. Uniunea alertă

Pentru majoritatea ființelor umane, primele fuziuni amoroase pe care le au cu ființele de sex opus pe care le iubesc se înscriu în acest tip de uniune. Când cei doi iubiți devin vulnerabili, intimi, „expuși” și „conlucreazăˮ către acel moment extatic al fericirii împărtășite, conștiința lor se expansionează și se exaltă de noutatea explorării trupului celuilalt.

Acest tip de fuziune amoroasă nu este o conștientizare atentă a ceea ce apare, ci este mai degrabă o conștientizare alertă care preia instinctiv controlul. Sentimentele de vulnerabilitate și excitarea erotică activează mecanismul natural al adrenalinei fiind astfel stimulată starea de alertă, ceea ce face ca experiența să fie mai mult primară decât spirituală. Acest tip de angrenare amoroasă poate crea o puternică dependență, deoarece noutatea explorării noilor iubiți este răsplătită cu acea stare trecătoare de a te simți „asemenea zeilorˮ.

2. Uniunea amoroasă conștientă

Totuși, în mod obișnuit, pe măsură ce sentimentele de vulnerabilitate și excitația diminuează, odată cu ele slăbește și dorința pentru primul tip de uniune amoroasă (uniunea alertă).

În fuziunea amoroasă conștientă învățăm cum să cultivăm o formă de angrenare erotică mult mai echilibrată, care creează armonie între latura pasională, instinctuală și aspectele pline de senzualitate jucăușă ale erotismului pur. În fuziunea amoroasă conștientă, în care predomină energia erotică pură, iubiții își urmează atât propriile aspirații erotice sublime precum și pe cele ale celuilalt, își explorează trupurile, creând o stare de intimitate mai profundă cu ajutorul simțurilor, prin priviri tandre, prin mângâieri senzuale, urmând cele mai intime și ascunse forme de exprimare erotică. Acestea generează adesea sentimente intense de uniune și iubire care îi înalță pentru anumite perioade de timp deasupra stării lor obișnuite de conștiință.

Prin această practică a fuziunii amoroase conștiente, cei doi iubiți ating următoarea etapă, cea a uniunii sufletești.

3. Uniunea sufletească

În tratatele tantrice sanscrite este întâlnit termenul maithuna, care se traduce literalmente prin „uniune amoroasă extaticăˮ. Maithuna este una dintre cele mai importante învățături ale sistemului milenar Tantra Yoga, deoarece folosește intensitatea trăirilor erotice pure plenar conștiente ca pe o trambulină ce permite ascensiunea pe culmi tot mai înalte de intensitate și profunzime a experienței, concentrându-se mai degrabă pe atingerea iluminării spirituale decât exclusiv pe plăcerea erotică, fizică.

Dorința sexuală își extrage forța din trup și din emoțiile ființei și nu este suficient de puternică prin sine însăși pentru a ne înălța pe noi niveluri, mai elevate, de conștiință. Fuziunea amoroasă tantrică îi ajută pe cei doi iubiți să își împlinească aspirația senzuală intensă și năzuința erotică pură ce își are izvorul în energia subtilă, sublimă a Erosului pur, experimentând totodată o adevărată fuziune la nivelul sufletelor lor acum trezite. Acest tip de fuziune amoroasă poate fi descris ca generând un sentiment de beatitudine pură, fără limite, de frenezie și contopire deplină a celor doi iubiți (prin transcenderea egoului) mai întâi la nivelul sufletului și apoi la nivelul Sinelui Suprem Nemuritor Atman, în special în timpul stării de orgasm tantric amoros extatic, fără descărcare.

Pentru a reuși să experimentați acest tip de uniune sufletească prin intermediul fuziunii amoroase spirituale, maithuna, iată câteva recomandări:
• Recurgeți la abstinență erotică timp de câteva zile înainte de a realiza maithuna. Aceasta atrage după sine amplificarea energiei erotice și, învățând să o controlați, este facilitată astfel trezirea energiei esențiale kundalini, acea forță subtilă psihospirituală care este latentă la marea majoritate a ființelor umane. Veți învăța gradat să canalizați această energie formidabilă care ajută la experimentarea stării de Unitate.
• Rezervați timp pe care îl dedicați exclusiv întâlnirii cu iubitul sau iubita dvs. Creați un spațiu magic cu ajutorul lumânărilor și al unei muzici plăcute și armonioase. Purtați haine de mătase, folosiți parfumuri afrodiziace etc.
• Așezați-vă unul în fața celuilalt și mângâiați ușor și tandru trupul iubitului/iubitei (pentru a vă trezi sensibilitatea senzorială). Permiteți mângâierilor fine să înfioare trupul ființei iubite, dar nu lăsați mâinile să treacă peste zonele erogene, ci numai în apropierea lor. Prelungiți această stare de excitare erotică atât de mult timp cât vă doriți.
• Așezați-vă unul în poala celuilalt (în poziția yab-yum) și savurați-vă reciproc respirația. Acest fapt vă permite să vă armonizați conștient unul cu celălalt.
• Mențineți contactul privirii în timpul fuziunii amoroase. Fiind martori conștienți ai actului iubirii, vă permite să vă mențineți atenția în momentul prezent, conștientizând o frumusețe imensă.

Fuziunea amoroasă spirituală ne reconectează cu centrul nostru spiritual

Energia erotică pură este un sui-generis pod care ne conduce înapoi către Sursa noastră; este legătura noastră cu forța vieții. Beneficiile fizice, emoționale, mentale și spirituale ale unei vieți amoroase sănătoase sunt bine documentate și nu pot fi negate. Oricine încearcă să te facă să te simți rușinat de erotism este un dușman al creșterii tale spirituale.

Există multe cupluri care simt că în viața lor amoroasă lipsește totuși ceva, ceea ce o face să pară plictisitoare și fără scop. Este necesar să readucem în viața noastră amoroasă aspectele spirituale, să ne conectăm la energiile erotice pure, sublime, prin captarea din abundență în universul nostru lăuntric a energiei Erosului pur, prin însușirea unui comportament eminamente erotic, pur, în locul celui sexual, inferior și instinctual, fuziunile amoroase să fie bazate întotdeauna pe iubire, transfigurare, continență erotică amoroasă deplină și consacrarea roadelor lui Dumnezeu. În felul acesta ne vom bucura de o comuniune plină de iubire nu doar cu ființa iubită ci cu existența însăși.

Fuziunea sexuală care se bazează doar pe energia sexuală inferioară ajunge să fie o distracție și conduce, în cele din urmă, la stagnare și chiar la regres spiritual. Dar atunci când fuziunea amoroasă implică un comportament eminamente erotic, pur și se realizează cu iubire, transfigurare reciprocă, continență erotică amoroasă deplină și consacrarea roadelor lui Dumnezeu, dobândește un sens în întregime nou – devine o cale de transformare care ne conduce către stări superioare de conștiință, devine o ocazie pentru noi de a ne reîntoarce la Sursa Primordială a totului, la Dumnezeu.

Citiţi şi:

Tantra sau Arta Extazului Amoros

O aventură spirituală excepțională. Un occidental descoperă amorul oriental

 

yogaesoteric
22 ianuarie 2020


 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More