Un tânăr dornic de aleasă învățătură

Un tânăr dornic de aleasă învățătură s-a dus odată la o mănăstire, să-i ceară sfat unui bătrân călugăr:

– Părinte, dați-mi, vă rog, o carte din care să pot învăța cel mai bine cum e cel mai bine să se comporte un creștin; cum e bine să gândească, cum să acționeze; o carte care să-mi explice toate acestea!

Călugărul i-a spus că are o asemenea carte în chilia sa și s-a dus să o aducă, însă, după câteva clipe, s-a întors ținând în mână o cruce pe care i-a întins-o tânărului. Văzându-l mirat, i-a spus:

– Fiule, crucea este cea mai de seamă învățătură pe care Dumnezeu i-a dat-o omului. Pentru noi, Mântuitorul S-a jertfit pe cruce, arătându-ne astfel ce înseamnă să iubești, fiindcă a făcut aceasta din dragoste pentru oameni. Crucea înseamnă tocmai calea pe care omul ajunge la iubire, adică la Dumnezeu. Cel ce știe să-și poarte crucea, poartă cu el, în același timp, harul și iubirea Domnului. De aceea, crucea nu este o povară, ci o bucurie; când te dăruiești celui drag, nu o faci cu tristețe și cu reținere, ci cu bucurie și entuziasm.

– Crucea înseamnă, deci, curaj, răbdare, dar mai ales dragoste.

Doreai o carte pe care să o citești cu ochii și a cărei învățătură să îți lumineze conștiința. Iată, în schimb, crucea – o carte pe care o vei citi cu sufletul și a cărei învățătură îți va lumina întreaga viață.

Crucea, izvor de tămăduire, ușa Tainelor, arma păcii, veselia sufletului meu.” (Acatistul Sfintei Cruci)

Extras din Cele mai frumoase Pilde şi povestiri creştin-ortodoxe

Citiți și:
Povestea picăturii
O semnificativă poveste cu tâlc: Adevărata origine a democraţiei

 

yogaesoteric
3 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More