7 motive pentru care glutenul este necesar să fie evitat

Glutenul este o moleculă proteică frecvent întâlnită în cereale precum: secara, grâul și orzul. Se găsește în aproape fiecare varietate de pâine, cereale sau grâu. Cele mai multe tipuri de pâine conține această proteină.

Persoanele care doresc să evite glutenul se încadrează în două categorii: fie sunt alergice (această condiţie este cunoscută sub numele de boala celiacă), fie consideră că acesta le va crea probleme de sănătate. Dar ceea ce este important de reținut este faptul că deși multe persoane sunt alergice la gluten, nici măcar nu știu.

Cel mai simplu mod de a evita aceasta proteină este acela de a nu consuma alimentele care-l conțin sau consumul lor să fie foarte redus.

De ce glutenul nu-ţi face bine:

  1. Denumirea „gluten” te duce cu gândul la „lipici”. Aţi observat că atunci când ai mestecaţi pâine, aceasta devine foarte lipiciosă. Imaginați-vă ce se petrece în stomac şi apoi, în special, în colon! Colonul se blochează și este împiedicată circulația alimentelor în intestin, încetinind activitatea sistemului digestiv, determinând constipație și lipirea resturilor pe pereții intestinali, ca un lipici. De aceea nu este indicat consumul de produse cu gluten.
  1. Glutenul conține substanțe iritante ale intestinelor, „lectină” și liganzi pentru minerale, numiţi „fitați”. Glutenul leagă mineralele prezente în alte alimente pe care le consumați și împiedică organismul să le absoarbă, extrăgându-le din produsele alimentare. Ca urmare, glutenul împiedică absorbția de minerale foarte importante pentru organism, determinând pe termen lung deficiențe minerale.
  1. Peptide opioide au fost găsite în grâu. Peptidele opioide sunt substanțe care se găsesc în morfină și alte droguri care creează dependență puternică. De aceea, unele persoane afirmă că este dificil să renunţi la pâine deoarece grâul conţine o astfel de substanță care creează dependență, care te „forțează” să mănânci mai mult decât ar fi indicat. Ca urmare, consumul de grâu poate fi extrem de periculos pentru unele persoane.
  1. Glutenul produce inflamația intestinului – 80% din persoane creează anticorpi împotriva proteinei extrasă din molecula de gluten din grâu. Ceea ce înseamnă că o proporție covârșitoare a populației care consumă gluten din grâu și alte cereale sunt alergice la acesta. Acest fapt le slăbește și le încetinește activitatea sistemului imunitar, deoarece 80% din sistemul imunitar se află în intestin.
  1. Anticorpii – Trupul produce anticorpi împotriva proteinei de gluten. Aceiași anticorpi s-a dovedit că atacă țesutul cardiac, conducând la boli de inima și multe probleme conexe.
  1. Poate sprijini formarea celulelor canceroase – glutenul a fost puternic asociat cu producerea de celule canceroase (în special la persoanele care suferă de boala celiacă) existând multe studii de caz care dovedesc acest fapt. Deci, chiar dacă glutenul nu produce în mod direct cancer, acesta însă oferă baza pentru dezvoltarea celulelor canceroase în organism. Glutenul slăbește sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că organismul este mai puțin capabil să lupte cu celulele canceroase dacă se consumă zilnic paste și pâine.
  1. Aglutinina germenului de grâu este una din lectinele cele mai periculoase și protejează germenii de grâu de insecte, ciuperci și bacterii. Aglutinina germenului de grâu dacă este consumată în exces, demineralizează organismul și provoacă deficiențe de vitamina D care sunt însoțite de fragilitatea oaselor, un sistem imunitar slăbit, vulnerabilitate față de bolile infecțioase și atacurile bacteriene.

– Glutenul a fost asociat cu schizofrenia ca o posibilă cauză sau cel puțin ca un promotor al bolii. Simptomele schizofrenicilor se vor reduce foarte mult atunci când grâul este scos din dieta lor.
– Gliadina, principala moleculă a glutenului cauzatoare de probleme, are o structură similară altor proteine care se găsesc în țesuturile unor organe ca tiroida sau pancreasul. Aceasta înseamnă că anticorpii produși de organism împotriva gliadinei pot ataca aceste organe și în cele din urmă determină boli autoimune cum ar fi hipotiroidismul și diabetul zaharat tip 1.

O notă referitoare la demineralizare
Demineralizarea trupului este deja o problemă pentru majoritatea persoanelor care nu urmează o dietă organică. Agricultura convențională deja înlocuiește azotul, potasiul și fosforul (și doar într-o formă sintetică) din sol – astfel încât plantele sunt în regulă, dar prezintă puternice deficite minerale – avem de fapt nevoie de aproximativ 80 de minerale în sol pentru ca plantele cultivate să fie complete și sănătoase! Fără minerale, organismele noastre nu pot folosi vitaminele sau nu pot produce hormoni și multe alte procese metabolice sunt perturbate.

Demineralizarea reprezintă originea fiecărei boli. Deci, orice aliment care ar provoca demineralizarea trupului este necesar să fie evitat pe cât posibil!

Pentru cei mai mulţi oameni este greu să renunțe la alimentele preferate, cum ar fi pâinea și pastele, dar, din păcate, acestea nu sunt benefice pentru organism și consumul lor pe termen lung conduce la îmbolnăvire. Concentrați-vă în schimb pe o dietă bogată în proteine vegetale, legume, fructe și grăsimi esențiale sănătoase. Dacă nu vom urma calea unei alimentații sănătoase, atunci ne vom crea singuri probleme de sănătate.

Citiţi şi:
Semne care îţi spun că trebuie să renunţi urgent la pâine!
Care este adevarata cauza a bolii celiace?

 

yogaesoteric
25 aprilie 2021

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More