Accelerări tehnologice

Este uluitor cât de rapid pot fi dezvoltate tehnologiile în condiţii de concurenţă acerbă. Lăsaţi realmente cu fundu-n baltă în domeniul tehnologiilor avansate, ruşii s-au pus serios pe treabă, având de acoperit domenii imense. Practic, de la cele mai banale echipamente casnice şi până la tehnologiile din domeniul microprocesoarelor, totul este nevoie să fie reclădit de la zero. Partea şi mai proastă pentru ruşi este că acum nu-şi mai pot permite nici să se bazeze pe proxy-ul chinezesc deoarece şi chinezilor li s-a tăiat macaroana de la tehnologiile fundamentale pe care se bazau.

Desigur, la chinezi situaţia este mai bună întrucât ei chiar pot să treacă la tehnologia de 7nm în domeniul chip-urilor, dar se pare că asta nu-i ajută prea mult. Toată lumea ştie că sunt o grămadă de nuclee chinezeşti care lucrau la proiecte extrem de avansate în domeniul AI. Unul dintre ele, cel al Biren Technology, după ce a reuşit să creeze un accelerator grafic mai rapid decât Nvidia A100 a fost instantaneu tăiat de pe lista clienţilor TSMC. Astfel, cu tot designul avansat pe care-l au, producătorii pur şi simplu şomează deoarece nu mai găsesc producători care să le fabrice chip-ul.

În timp ce în partea de design a circuitelor integrate chinezii sunt maeştrii, tehnologia care le-ar permite producerea circuitelor integrate în tehnologii de 1 nm (şi poate chiar mai jos de atât!) e aşteptată să apară în … Rusia. Recent ruşii anunţaseră un timing de patru ani pentru revoluţionara lor maşină de litografiat. Ei bine, termenul a fost scurtat semnificativ. Într-adevăr, versiunea beta va apărea tot în 2024, dar versiunea finală e aşteptată în 2025, maxim 2026!

Este surprinzătoare, de asemenea, evoluţia AuroraOS, sistemul de operare mobil dezvoltat de ruşi pe baza SaifishOS. Sistemul are parte de adăugiri semnificative şi urmează a fi larg adoptat în Rusia. După toate belelele pe care le-au avut din partea iOS şi Android, ruşii s-au săturat să mai depindă de avizele oricărui nătărău american pentru a avea acces la servicii banale precum cele de mail, meteo, distribuţie de aplicaţii ș.a.m.d. Iată de ce este aşteptat ca în perioada imediat următoare să explodeze acolo cererea de terminale cu AuroraOS.

Un alt domeniu „cu cântec” este cel al serviciilor de localizare. Tot ceea ce ţine de navigaţia prin satelit se face acum prin intermediul GPS-ului. Puţină lume ştie că sistemul rusesc Glonass a apărut înaintea GPS-ului american. Propaganda i-a făcut pe unii chiar să considere că Glonass-ul ar fi o copie nefericită a GPS-ului. Nimic mai fals! Partea interesantă însă abia acum începe. Ruşii sunt determinaţi să-şi mute toate serviciile de locaţie pe Glonass. Poate credeţi că vor forţa cumva asta. Aiurea, trecerea se va face natural întrucât s-a început upgrade-ul sistemului, astfel încât urmează să ajungă la erori maxime de poziţionare de doar 2 cm!

Probabil vi se pare SF, întrucât noua tehnologie o depăşeşte cu mult pe cea a GPS-ului militar. Spre deosebire de aceea, care-i disponibilă doar armatei SUA, tehnologia Glonass va fi universal disponibilă.

Însă, probabil cea mai puternică tehnologie care tocmai de-a fost implementată este … Sfera. Ştiam despre ea dintr-o prezentare făcută de Putin prin 2018, însă am crezut că e doar publicitate. Iată că, după demiterea lui Rogozin, industria spaţială rusească a prins aripi. Tocmai ce-a fost lansată de pe cosmodromul Vostocinîi prima unitate spaţială a programului Sfera. Este vorba de trei sateliţi Goneţ-M şi modulul Skif-D. Atât sateliţii cât şi modulul sunt utilizaţi în premieră.

Sistemul Sfera constă în dezvoltarea unor servicii de comunicaţii prin satelit, teledetecţie şi supraveghere sau pentru dezvoltarea unor generice canale-releu capabile de utilizări multiple. Sateliţii Goneţ au o facilitate unică de transmisiune a mesajelor securizate în spaţiu. Astfel, mesajul de la sol este preluat de satelit doar atunci când satelitul se află „deasupra capului” celui care emite, într-un flux perfect direcţionat care nu permite „scăpări” în afara liniei transmiţător-satelit. Mesajul este stocat în memoria satelitului şi este transmis destinatarului, tot printr-un mesaj direcţional în momentul în care satelitul se află deasupra acestuia.

Şi programul de noutăţi nu se opreşte aici. Racheta Soyuz a utilizat în premieră un nou combustibil, denumit naftil, care-i permite să transmită o sarcină utilă mai mare pe orbită. Partea interesantă este aceea că noul combustibil nu a necesitat modificări semnificative la motoarele rachetei deoarece are proprietăţi similare kerosenului. Naftilul era utilizat în cea de-a treia treaptă a rachetelor Soyuz, iar aceasta este o premieră absolută a tranziţiei.

Amicul care-mi vorbea despre naftil tocmai făcea o glumă spunând că, în timp ce americanii caută cu disperare motorină, ruşii dezvoltă combustibili noi pentru eliminarea compuşilor aromatici!

În final vă voi prezenta o informaţie inedită: Valentin Bartenev, Ivan Poluyanov, Oleg Mamontov şi Ruslan Ermilov s-au întors definitiv în Rusia. Probabil că numele vă sunt necunoscute. Ei bine, ei sunt dezvoltatorii celui mai performant server web, Ngix. Motivul pentru care s-au întors în Rusia ţine de meseria lor de bază, aceea de dezvoltatori software, înfiinţând la Moscova compania Web Server LLC.

De fapt, perspectivele de business în Rusia sunt impresionante. Cel mai vibrant domeniu este cel al centrelor de date de care e nevoie ca de aer, cererea depăşind cu mult oferta. De aici rezultă o necesitate deosebită de dezvoltatori pentru servicii cloud. Arhitectura cloud este cea care reduce fără probleme dependenţa de tehnologiile de ultimă oră, întrucât ruşii n-au probleme energetice pentru a susţine centre de date substanţial mai mari, utilizând tehnologii server mai vechi, dar care să permită atingerea de performanţe similare celor occidentale.

Pun punct aici reamintindu-vă că în urmă cu câţiva ani intuiam că urmează o separare tehnologică fundamentală. Iat-o cum începe.

Autor: Dan Diaconu

Citiţi şi:
Fizicienii ruși își propun construcția primului turn Tesla din lume
Iată ce așa-zis „impact de mare amploare” au sancțiunile împotriva Rusiei. Comparați cu dezastrul pe care l-au produs în … Europa
O tehnologie rusească de reproducere a viselor poate ajuta la vindecare de covid şi de AVC

 

yogaesoteric
3 martie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More