Belgia: anual acolo se fac peste 1.000 de eutanasieri FĂRĂ consimțământul pacientului

 

Anual, aproximativ 1000 de belgieni sunt omorâți prin eutanasiere, fără ca ei să solicite acest lucru, a declarat doctorul Marc Cosyns, cel care a realizat prima eutanasiere legală din Belgia, potrivit site-ului Cultura Vieții.

 
Marc Cosyns

Medicul pioner al eutanasiei a făcut această afirmație pe 29 ianuarie, în cadrul procesului intentat lui Ivo Poppe, asistent medical, acuzat de uciderea a peste douăzeci de persoane.

Marc Cosyns a considerat mereu că eutanasia nu trebuie să fie criminalizată „deoarece medicul acționează conștient de binele pacientului său și îl însoțește pe acesta când se află în pragul morții”. El însuși nu consideră întotdeauna că este util să declare sfârșitul unei vieți, care a fost „ajutat”, la Comisia federală pentru controlul și evaluarea eutanasiei.

Medicul a mai adăugat că regretă faptul că eutanasia din Belgia se limitează la pacienții care au depus o cerere și și-au dat consimțământul, deoarece „cel mai adesea asistenții medicali le scurtează în mod discret viața pacienților fără ca aceștia să fi cerut. Ei se simt obligați pentru că medicii refuză să facă asta ei înșiși”, spune dr. Cosyns.

Marc Cosyns este de părere că, chiar și fără consimțământ, eutanasierea este un act medical simplu care nu are nimic de-a face cu o crimă. El dorește „mai multă transparență, dar fără represalii, pentru a ușura conștiința personalului medical”.

În cazul de față, procurorul general Serge Malefason a considerat că asistentul Ivo Poppe este un asasin, acesta explicând că „nici chiar implicit, nu i s-a cerut niciodată. (…) Legea este aceeași pentru toată lumea. Să nu ucizi.”.

Belgia a legalizat eutanasia în 2002, pentru cei aflați în „constantă și insuportabilă suferință fizică sau psihică care nu poate fi remediată”. Minorii fuseseră incluși în proiectul de lege, dar au fost scoși ca urmare a presiunii publice, în special a medicilor pediatri și a Bisericii Catolice. În 2014, legea a extins așa-zisul „drept la moarte” pentru minori, dar cu acordul părinților sau tutorilor.
Belgia este singura țară care permite eutanasia minorilor, în timp ce Olanda acceptă doar copii care au împlinit minim 12 ani.


Citiți și:

Belgia continuă eutanasierea pacienților bolnavi mintal, considerând că moartea îi va scăpa de «suferința insuportabilă și inutilă»

Ultima vară din viaţa Laurei. O poveste adevărată dar şocantă despre medicii care actualmente ucid la cerere

Și-a salvat fiul de la eutanasiere

 

yogaesoteric
10 iunie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More