Canada: O femeie în vârstă de 90 de ani a fost eutanasiată la cerere, pentru a nu mai trece printr-o altă perioadă de carantinare

 

Chiar dacă Legea C-7, care va extinde posibilitatea de eutanasiere (MAiD) în Canada și asupra persoanelor care nu sunt pe moarte, nu a fost încă votată, o femeie în vârstă de 90 de ani a ales să se sinucidă decât să mai treacă printr-o altă perioadă de carantinare.

Corespondentul medical al CTV News, Avis Favaro, a relatat că Nancy Russell, o femeie în vârstă de 90 de ani dintr-un azil de bătrâni, care nu era bolnavă cronic sau pe moarte, a murit prin eutanasiere (MAiD) pentru că nu mai voia să mai treacă printr-o carantinare covid-19. [n.tr.: MAiD, acronim pentru Medical Assistance in Death – eutanasiere asistată medical]

„Pe întregul cuprins al Canadei, azilurile de bătrâni înregistrează un număr crescător de cazuri de covid-19 și de decese și, din acest motiv, crește gradul de îngrijorare și de alertă care, la rândul lui, poate conduce la noi restricții pentru azilanți. Dar aceste carantinări fac la rândul lor victime printre cei care nu se îmbolnăvesc de covid-19.

Azilanților li se servesc mesele în camerele lor, având activitățile și întâlnirile de grup suspendate și vizitele membrilor de familie scurtate sau eliminate. În anumite perioade, sunt izolați în micile lor încăperi zile în șir. Aceste măsuri, menite să salveze vieți, pot uneori să dăuneze suficient stării de bine a rezidenților astfel încât unii dintre ei să caute și alte variante.

Russell, descrisă de familia ei ca fiind foarte sociabilă și plină de viață, este una dintre aceste persoane. Familia ei spune că a ales o moarte asistată medical, după ce a declarat foarte hotărâtă că nu mai vrea să treacă printr-o nouă perioadă de izolare în iarna asta”, scrie Favaro.

Lui Russell, care fusese o susținătoare a eutanasierii, i s-a refuzat prima solicitare de „MAiD”. Doctorul i-a spus că are „prea multe motive pentru care să trăiască”. Dar a doua cerere i-a fost aprobată.

„La momentul celei de-a doua solicitări, spune fiica ei, au fost prezentate «dovezi medicale mai concrete» privind problemele de sănătate.

De data aceasta, doctorii i-au aprobat solicitarea. Russell nu mai urma să treacă printr-o nouă perioadă de carantinare în camera ei de la azil. Ea chiar nu mai credea că ar mai fi putut să încerce să traverseze acele două săptămâni de izolare în cameră, spune fiica ei.”

Vânătoarea de doctori este o reală problemă în Canada atunci când vine vorba de legea eutanasierii. Russell probabil că a apelat a doua oară la un medic care practică eutanasierea. Legea eutanasierii din Canada are la bază reguli subiective.

În august 2020, Rob Munro a relatat pentru Kelowna Infonews despre un caz similar. Shirley Turton (78 ani) i-a cerut familiei ei să îi aranjeze eutanasierea pentru că, din cauza covid-19, se simțea „ca într-un sanatoriu-închisoare”.

Fiica lui Shirley Turton a povestit că mama ei nu este bolnavă în vreun stadiu terminal, dar că a devenit: „Depresivă, fără poftă de mâncare și incapabilă să ducă la buze chiar și un pahar cu apă dar, mai presus de toate, este singură.”

Turton nu a murit prin eutanasiere dar este imposibil să știm câți canadieni au murit prin eutanasiere din cauza carantinărilor covid-19. De exemplu, datele din Ontario nu indică numărul deceselor asistate medical care sunt bazate pe motive similare cu ale decesului lui Nancy Russell, dar statistici recente privind MAiD în Ontario indică un număr în creștere de eutanasieri. 

Din 17 iunie 2016 până în 31 octombrie 2020, s-a înregistrat un număr total de 6266 de decese asistate în statul Ontario, Canada. În acest stat au fost raportate 1948 de eutanasieri în 2020, din care 1127 în primele șase luni și 821 în următoarele patru luni (ceea ce indică peste 200 de decese pe lună în a doua jumătate a anului, față de media de 195 pe tot anul 2020).

Legea eutanasierii din Canada permite această procedură persoanelor care sunt în suferință fizică sau psihică ce este considerată insuportabilă pentru acea persoană și care nici nu poate fi ameliorată printr-o metodă pe care persoana respectivă să o considere acceptabilă.


Citiţi şi:
Anglia, în lockdown din 5 noiembrie, testează în masă cu ajutorul armatei. Britanicii însă pot încălca carantina, dacă vor să se sinucidă!
Eutanasia a devenit un program oficial în sistemul medical canadian, denumit asistență medicală la moarte (MAID)

 

yogaesoteric
21 ianuarie 2021

 
 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More