Cine eşti tu?

H.W.L. Poonja (numit „Papaji”, în semn de respect) s-a născut în Gujrunwala, Pakistan. Mama sa a fost sora lui Swami Rama Tirtha, unul din cei mai faimoşi sfinţi ai Indiei. Se spune că la vârsta de opt ani a experimentat primul său samadhi. A dus o viaţă normală, s-a căsătorit şi a avut doi copii, a fost înrolat şi în armată. Însă iubirea sa pentru Dumnezeu a fost atât de intensă încât s-a hotărât să-şi caute un Ghid spiritual, pe care l-a întâlnit în 1944 în persoana lui Sri Ramana Maharishi, celebrul sfânt al Indiei. Această întâlnire a însemnat pentru Papaji realizarea propriului Sine.

În anii următori s-a întors la familia lui şi a muncit pentru a o întreţine, călătorind de asemenea în India, Europa şi America de Nord. După ce a ieşit la pensie în 1966, s-a retras din nou la Lucknow, locul iluminării sale, unde a primit vizitatori din întreaga lume.

Poonja se defineşte pe sine ca „Acela”. Este un sfânt, un Ghid spiritual, un Guru (deşi spune că nu este nimic din toate acestea). El ne conduce spre desăvârşire, spre sfârşitul milioanelor de ani de căutări şi suferinţe. Mesajul său? Doar rămâi tăcut. Iluminarea este aici şi acum! Cu toţii suntem iluminaţi, dar nu ştim aceasta.

Încătuşarea este doar un concept, spune el. Nu este reală. Ne putem trezi din acest vis, din iluzia vieţii şi a lumii, chiar în această clipă. Nu este nevoie să amânăm, tot ce este necesar este aspiraţia de eliberare şi un moment de tăcere. O singură clipă între două gânduri, între două respiraţii. Doar tăcere. Doar să fiinţăm – fără niciun gând, fără nicio dorinţă, fără niciun ataşament şi fără nicio aşteptare.

Realizarea poate apărea prin căutare în interior. Întrebarea „Cine sunt eu?” este cheia cu ajutorul căreia poţi fi în aici şi acum. Întrebarea atacă chiar rădăcina minţii. De fapt, depăşeşte mintea complet şi ne dezvăluie ceea ce suntem cu adevărat. Dacă nu suntem acest sac de oase, sânge şi carne, dacă nu suntem simţurile, mintea, care este doar o grămadă de gânduri, idei şi noţiuni – atunci cine sau ce suntem?

Ceea ce suntem cu adevărat nu poate fi descris şi nici experimentat. Poate fi doar realizat, deoarece totul este dincolo de minte, iar cuvintele nu pot descrie starea aceea. Ceea ce suntem este infinit, în afara timpului. Poate fi denumită conştiinţă, spaţiu, iubire, tăcere sau, mai degrabă, ceea ce este dincolo de tăcere. Noi suntem Unul, noi suntem una cu Dumnezeu, noi suntem Vid Beatific. Niciun nume, nicio formă. O minunăţie totală şi un mister nebănuit.

Problemele noastre apar datorită faptului că ne identificăm cu trupul, cu simţurile şi cu mintea. Asta creează separare şi dualitate – cauza suferinţei. „Unde există multitudine, acolo este falsitate” – spune Poonjaji.

În căutarea de sine nu facem altceva decât să privim la rădăcina „eu-lui”. Aceasta este eliberarea, eliberarea de minte. Libertatea de a fi cine suntem, pe deplin nelimitaţi, trăind veşnic împlinirea, pacea, iubirea, bucuria, fericirea şi beatitudinea. În această stare pur şi simplu te accepţi aşa cum eşti – fără noţiuni, concepte, raţionamente şi judecăţi. Nu există niciun trecut şi nicio idee despre cum poate fi viitorul. Există doar o dăruire, un abandon faţă de ceea ce este, realităţii din aici şi acum. Aceasta este cunoaşterea, acesta este Adevărul – şi este foarte simplu. Doar minţile noastre vor să ne facă să credem că este dificil.

Cine ne convinge că este uşor? Ghidul spiritul, fiinţa care deja s-a realizat. Doar fiinţe foarte rare, cum este Ramana Maharishi, s-au realizat spontan, fără ajutorul unui Ghid spiritual încarnat. Dar chiar şi aceia care şi-au realizat Sinele în preajma unui Ghid spiritual autentic sunt foarte rari. De aceea cel mai mare noroc este să poţi trăi lângă un Ghid spiritual în carne şi oase. El ne oferă această graţie din străfundurile fără sfârşit ale Inimii sale.

A-l defini pe Poonja este ca şi cum ai vorbi despre Sine: cuvintele pălesc, devin inutile şi dispar. Cum să descriu acea iubire necondiţionată, acea înţelepciune infinită, acea bunătate, răbdare şi dulceaţă? Cum să vorbesc despre tăcerea sa, o tăcere care comunică atât de puternic? Cum pot spune ceva despre frumuseţea magnifică a Sinelui care străluceşte prin el?

Shanti Devi

Citiți și:
H.L. Poonja – Doar rămâi tăcut
Ramana Maharishi – înţeleptul de la Arunachala

 

yogaesoteric
23 mai 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More