Delirul procurorilor

Vicepreşedinta Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu, a denunţat atacul procurorilor din CSM la adresa Secţiei pentru judecători a CSM, pe care au acuzat-o că ar fi încălcat independența tuturor procurorilor din ţară. Este vorba despre decizia luată de Secţia pentru procurori a CSM din 14 septembrie 2021, care a stabilit că hotărârea judecătorilor din CSM prin care s-a constatat că procuroarea DNA Melinda Diaconescu a afectat independența şi imparţialitatea judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti implicaţi în soluţionarea dosarului „Colectiv” ar reprezenta de fapt un atac la independenţa procurorilor din Ministerul Public.

Astfel, într-un comentariu făcut pe pagina sa de Facebook, marţi seara, 14 septembrie 2021, judecătoarea Stoicescu acuza că atitudinea procurorilor din CSM demonstrează că în opinia acestora judecătorii nu sunt văzuţi decât ca o anexă a parchetelor. Totuşi, Adriana Stoicescu le transmite membrilor Secţiei pentru procurori a CSM că vremurile în care judecătorii tremurau în fața securistului, a secretarului de partid sau a procurorului au apus. „Justiţia este înfăptuită de instanţele de judecată. Puterea judecătorească nu înseamnă nici Ministerul Public, nici parchete, nici procurori. Înseamnă judecători şi instanțe de judecată. Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată, nu invers! Judecătorii sunt cei care au în față dosarele procurorilor, nu invers. Judecătorii sunt cei care arestează, condamnă, achită, nu procurorii”, subliniază vicepreşedinta Tribunalului Timiş.

Iată comentariul judecătoarei Adriana Stoicescu:

„Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiilor legalităţii, imparţialităţii, sub autoritatea Ministrului Justiţiei.

Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.

Asta zice foaia de care absolut toată lumea din România se foloseşte doar când are nevoie de ea.

Se numeşte Constituţia.

Să vii în anul 2021 şi să afirmi că Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii încalcă independența procurorilor dovedeşte că, pur şi simplu, toţi am luat-o razna.

Atitudinea Secţiei pentru procurori arată că judecătorii acestei ţări sunt văzuţi, cel mult, ca o anexă a Ministerului Public.

S-a uitat, probabil, că magistratura este activitatea judiciară desfăşurată de judecători în scopul înfăptuirii justiţiei şi de procurori în scopul apărării intereselor generale ale societăţii, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Nu o zic eu, o zice Legea.

Dispreţul faţă de puterea judecătorească a devenit cronic.

Dacă vine din partea politicului, nu e nicio surpriză.

Dar când reacţia vine dinspre procurori, ei bine, asta este absolut inacceptabil, într-o societate democratică.

Începută sub auspiciile luptei anticorupţie, vânătoarea de judecători a trecut la nivelul următor.

Se vrea inversarea rolurilor, asta am înţeles cu toţii din anul 2010 încoace, când procurorul putea şantaja judecătorul, dacă dorea, îi verifica hotărârile din perspectiva legalităţii şi temeiniciei, pentru că i se permitea, îi verifica abţinerile, pentru că putea, îl audia ca martor unde, cel mai probabil sub ameninţare, îl determină să vină şi să îşi recunoască o culpă inventată.

Atacul îndreptat împotriva Secţiei pentru Judecători, care nu a făcut altceva decât să îşi exercite rolul legal, acela de garant al independenţei judecătorilor, dovedeşte că unii, pur şi simplu, nu îşi înţeleg rolul şi menirea.

Cu tot respectul pentru colegii şi prietenii mei procurori, oameni pe care îi apreciez şi îi stimez, cred că e timpul să spunem stop.

Justiţia este înfăptuită de instanţele de judecată.

Puterea judecătorească nu înseamnă nici Ministerul Public, nici parchete, nici procurori.

Înseamnă judecători şi instante de judecată.

Parchetele funcţionează PE LÂNGĂ instanţele de judecată, nu invers!

Judecătorii sunt cei care au în față dosarele procurorilor, nu invers.

Judecătorii sunt cei care arestează, condamnă, achită, nu procurorii.

Cei care nu îşi înţeleg rolul constituţional ar fi necesar să pună mâna pe carte sau să plece în politică, unde pot face jonglerii cu legea!

Vremea în care judecătorul tremură în fața securistului, a secretarului de partid sau a procurorului, a apus de mult, spre durerea unora.

Şi oricât vă doriţi întoarcerea în timp, nu se mai poate!”

Citiți și:
Reînvie justiţia cu protocoale secrete şi binoame – Majoritatea PNL-USR din Senatul României a dat undă verde SRI să se implice în actul de justiţie şi să racoleze magistraţi
Judecătoarea Adriana Stoicescu: Justiţia a fost folosită în scop politic, oamenii minţiţi constant, magistraţii ameninţaţi şi şantajaţi…

 

yogaesoteric
1 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More