Despre concentrare în rugăciune: Important este să te concentrezi pe cuvintele pe care le spui și să nu te sperii dacă se petrece și altceva

 

– Cum putem preveni împrăștierea gândurilor în timpul rugăciunii, când aceasta a devenit o obișnuință?

– Împrăștierea la vremea rugăciunii se poate preveni numai prin silința de a fi neîmprăștiat și când nu-i rugăciune. În Pateric se zice: „călugărul care se roagă numai când se roagă, acela nicidecum nu se roagă”.

Omul nu este bine să aștepte rugăciunea ca să nu se-mprăștie, ar fi necesar să nu se împrăștie nici când nu-i rugăciune. Împrăștierea este o chestiune care ține, în general, de viața omului. Conştiinţa şi mintea omului sunt în așa fel făcute încât să nu rămână concentrate la un singur aspect, statornice numai asupra unui singur aspect.

În același timp poți să te gândești și la altceva, să ai și altă impresie decât cea principală și, în cazul acesta, important este să te concentrezi pe cuvintele pe care le spui și să nu te sperii dacă se petrece și altceva (de exemplu, faptul că-ți vin gânduri care te împrăștie nu este bine să te preocupe decât în înțelesul acesta – ca să fii mai silitor, pentru a se împuțina gândurile).

Părintele Teofil Pârâian


Citiţi şi:
Învățătură despre Rugăciunea minții «Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!» 
DHARANA disciplinează mintea

 

yogaesoteric
26 septembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More