Grație practicii yoga, la 98 de ani deține o flexibilitate incredibilă, o sănătate de fier și susține că n-a luat niciodată medicamente!

 

V. Nanammal, cea mai vârstnică instructoare de yoga din India

Se spune că vârsta este doar un număr! Și cine ar putea să contrazică această afirmație văzând cum o indiancă de 98 de ani execută fără nicio dificultate exerciții de yoga care le dau bătăi de cap unor practicanți cu 80 de ani mai tineri?! V. Nanammal este recunoscută drept cea mai vârstnică instructoare de yoga din India. Ea a inspirat deja câteva generații de practicați yoga. Și continuă să-i îndrume pe aspirani, cu o energie de invidiat!

Nanammal a început să practice yoga la doar 8 ani, efectuând exerciții de bază sub îndrumarea părintelui său, care practica și artele marțiale. Apoi a continuat să practice beneficiind de sfaturile bunicului său. A practicat yoga și după ce s-a căsătorit iar cu timpul a devenit suficient de experimentată pentru a-i învăța și pe alții. De 90 de ani practică yoga fără întrerupere, iar acesta pare să fie secretul sănătății sale excelente și a uluitoarei flexibilități de care dă dovadă.

După propriile afirmații, confirmate de către cunoscuții săi, bătrânica yoghină n-a fost niciodată internată în vreun spital și nici n-a luat vreodată medicamente. Fie vorba-ntre noi, cu o populație majoritară formată din astfel de oameni, Big Pharma și-ar înjumătăți profiturile cât ai bate din palme!

În vreme ce majoritatea persoanelor de 98 de ani sunt mulțumite dacă reușesc să facă câțiva pași fără baston, V. Nanammal se află într-o formă fizică suficient de bună pentru a efectua ASANA-e la care începătorii nici nu visează. Ca dovadă că stilul său de viață i-a conferit nu numai flexibilitate ori sănătate, ci și o energie uluitoare pentru etatea sa, cea mai vârstnică instructoare de yoga din India ține cursuri zilnic, pentru 100 de învățăcei. Acestora le oferă sfaturi legate de yoga, dar și recomandări de nutriție sănătoasă.

 

 

 

Bătrânica declară că efectuează exerciții de yoga atât înainte de a merge la culcare, cât și imediat după trezire. Mai afirmă că, în materie de îmbrăcăminte, poartă doar straiele tradiționale indiene. Printre elevii care vin la cursurile nonagenarei instructoare se numără persoane de toate vârstele, de la copii de 6 ani, până la vârstnici de 60-70. Ei se declară, cu toții, indiferent de vârstă, nepoți ai… bunicuței yoghine!


Citiți și:

Cum se pot sfida niște ani din cartea de identitate! La 98 de ani, instructorul de yoga cu cea mai îndelungată experienţă din lume
Kazim Gurbuz are 95 de ani, practică yoga şi este vegetarian
Longevitatea ființei umane (I)


yogaesoteric
18 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More