Iubirea e mai presus de rânduieli şi de legi


Noi spunem că avem iubire. Dar ce este iubirea? După ce se cunoaşte ea?

Apostolul Pavel spune că „Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se făleşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă”. Fericirea oamenilor se află în dragostea adevărată. Dragostea este cea mai mare dintre virtuţi. Dar şi mai important este să înveţi cum să iubeşti. Fără jertfă în numele lui Dumnezeu, nu se poate ajunge nici pe culmile spirituale, nici la dragoste.

Dumnezeu are nevoie de inima noastră şi de faptele noastre cele bune. „Tot binele pe care îl faceţi unui om, Mie Mi-l faceţi”, spune Mântuitorul.

***

Iubirea e mai presus de rânduieli şi de legi.
Iubirea îmblânzeşte până şi cea mai crudă fiară.

***

Dacă pentru a-l salva pe aproapele tău care este bolnav eşti gata să te duci noaptea în adânc de pădure, fără teamă de primejdii, ca să-i aduci leacul de care are nevoie, atunci cu adevărat iubeşti pe aproapele tău.

***

De le aveţi pe toate, dar nu şi iubire, să ştiţi că nimic nu aveţi.

***

Dacă mustri pe cineva, mustră-l cu iubire.

***

Un singur om de urâţi, pe Hristos îl urâţi în chipul aceluia, şi atunci sunteţi departe de împărăţia cerească.

***

Să vă purtaţi frumos cu aproapele! Să ajuţi un om la nevoie cere o anume înţelepciune, şi aceasta este un dar de la Dumnezeu şi o jertfă adusă lui Dumnezeu.

***

Nu puteţi cere nimic de la un om dacă voi înşivă nu-i daţi niciodată nimic.
Iubiţi pe toată lumea. Iar dacă nu puteţi, măcar bunăvoinţă să aveţi faţă de toţi.
Cine caută să-şi mântuiască sufletul şi vine în ajutorul semenului cu vorba sau cu fapta, împlineşte poruncile lui Dumnezeu.

Dacă aproapele este în nevoie, ajutaţi-l, mângâiaţi-l, rugaţi-vă pentru el cu zdrobire de inimă, şi Domnul va auzi rugăciunile voastre şi-l va ierta şi-l va milui. Pentru aceasta am fost creaţi, ca să împărţim şi altora din ale noastre pe cât ne stă în putinţă.

Extrase din cartea Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun pentru Hristos, de Jean-Claude Larchet

Citiţi şi:
Iubirea Dumnezeiască – Paramahamsa Yogananda
Compasiunea este totodată iubirea atotmilostivă a lui DUMNEZEU


yogaesoteric
8 martie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More