JATHARA PARIVARTANASANA – Postura răsucirii abdominale

JATHARA PARIVARTANASANA, în traducere postura răsucirii abdominale,  este o postură yoga polară, ce dinamizează în principal plexul solar. (În limba sanscrită, JATHARA înseamnă abdomen, stomac, PARIVARTANA înseamnă răsucire, iar ASANA, postură.) Fiind destul de ușor de executat, este o postură accesibilă, ce ne aduce numeroase beneficii de natură fizică, subtilă și spirituală.

Modul de execuție pe partea stângă
 
Ne așezăm la sol cu fața în sus și brațele întinse la orizontală, plasate la un unghi de 90º față de trunchi. Palmele sunt orientate cu fața în jos. Ridicăm apoi ușor picioarele lipite, în timp ce expirăm, și le aducem perpendicular pe sol. Menținem această poziție timp de câteva secunde, respirând de voie.

Pentru a intra în postura propriu-zisă, înclinăm picioarele întinse spre stânga, în timp ce expirăm, până ce degetele de la picioare ating degetele de la mâna stângă. Răsucim apoi cât mai mult capul în direcția opusă, ca și cum am privi către palma mâinii drepte. Urmărim să nu ridicăm umărul drept de la sol și să menținem picioarele întinse și lipite. Ochii sunt închiși pe toata durata execuției. Ne concentrăm atenția la nivelul plexului solar, acolo unde în plan subtil se află MANIPURA CHAKRA. Totodată percepem declanșarea unor procese benefice de rezonanță cu focarul energetic corespondent din macrocosmos și captarea energiilor specifice în ființa noastră.

Menținem această postură atât timp cât ne simțim confortabil. La revenire, pe expir readucem întâi picioarele în poziție verticală și apoi le coborâm lent la sol, venind cu mâinile pe lângă trup.
 
Conștientizăm timp de 2-3 minute efectele execuției pe partea stângă a acestei posturi, masajul profund abdominal, dinamizarea aspectului lunar, de recepție al lui MANIPURA CHAKRA, acumularea în universul nostru lăuntric a energiilor benefice captate prin rezonanță din focarele macrocosmice corespondente.

Modul de execuție pe partea dreaptă

 
Se pornește din aceeași poziție ca și la execuția pe partea stângă, însă după ce am adus picioarele la verticală, le vom înclina spre partea dreaptă, pe expir. În postura finală, picioarele sunt întinse, lipite, degetele de la picioare ating degetele de la mâna dreapta, iar capul este răsucit cât mai mult spre stânga. De această dată vom urmări să nu ridicăm umărul stâng de la sol. Menținem ochii închiși pe toată durata execuției și ne concentrăm atenția la nivelul plexului solar. Percepem dinamizarea lui MANIPURA CHAKRA, declanșarea rezonanței cu focarul energentic benefic corespondent din macrocosmos și captarea în ființa noastră a acestor energii specifice rafinate. Menținem postura cât mai mult timp, fără să forțăm, după care revenim ușor – întinși la sol, cu brațele pe lângă trup – aducând întâi picioarele în poziție verticală, în timpul expirului. Este foarte important ca toate aceste mișcări să fie executate lent și cât mai conștient.

Conștientizăm apoi timp de câteva minute efectele execuției lui JATHARA PARIVARTANASANA pe această parte, masajul profund abdominal, dinamizarea centrului de forță MANIPURA în aspectele solare, emisive, acumularea în ființa noastră a energiilor benefice captate prin rezonanță din focarul macrocosmic corespondent.

În final, conștientizăm în sinteză efectele celor două execuții, dinamizarea și armonizarea polară a lui MANIPURA CHAKRA.

Efecte benefice

Prin răsucirea zonei inferioare a trunchiului, această ASANA masează în profunzime organele abdominale – ficatul, pancreasul, splina, intestinele fiind tonifiate, și totodată crește afluxul de sânge în această regiune. Datorită efectelor de armonizare a funcțiilor digestive, execuția lui JATHARA PARIVARTANASANA este utilă în tratarea constipației și a indigestiei și contribuie la eliminarea depunerilor de grăsime de pe abdomen. De asemenea, aceasta ASANA elasticizează articulațiile șoldurilor și coloana vertebrală, fiind recomandată pentru a corecta devierile acesteia. Există numeroase alte efecte ale execuției acestei posturi: ea întărește musculatura zonei inferioare a spatelui, elimină durerile de spate, durerile din zona cefei și sciatica, îmbunătățește circulația sângelui, produce o deschidere a zonei pieptului facilitând respirația și, de asemenea, elimină stresul, anxietatea și depresia.
 
 

Citiţi şi:

Manipura Chakra

Torsiunea lombară la sol

Importanţa procesului de conştientizare în practica YOGA şi în viaţa de zi cu zi (1)


 

yogaesoteric

24 septembrie 2013

 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More