„Marea Demisie“ a început în SUA. Milioane de americani își părăsesc locurile de muncă și pun condiții care să le ofere cât mai mult timp liber

Numărul americanilor care și-au părăsit locul de muncă a atins valori record în ultimul timp, într-un fenomen pe care economiștii l-au numit „Marea Demisie”. În luna august a anului trecut, 4,3 milioane de muncitori americani, aproape 3% din întreaga forță de muncă din SUA, și-au părăsit voluntar locurile de muncă, cel mai mare număr de când Biroul de Statistică a Muncii a început urmărirea „demisiilor”, în 2020, conform YahooNews.

Fenomenul se petrece în toate sectoarele industriale, dar tendința a fost deosebit de pronunțată pentru restaurante, hoteluri, magazine cu amănuntul și furnizori de servicii medicale. Ratele recente de renunțare la joburi sunt într-un puternic contrast cu perioada de la începutul pandemiei de coronavirus, când numărul demisiilor era la cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu, întrucât închiderea multor afaceri a lăsat numeroși americani fără joburi.

Marea Demisie vine într-un moment în care întreprinderile din toată țara se luptă să găsească lucrători care să ocupe posturi. În august 2021 au existat 10,4 milioane de locuri de muncă, în scădere ușoară față de recordul de 11,1 milioane de locuri de muncă din luna precedentă.

Economiștii consideră, în general, că ratele de renunțare relativ ridicate sunt un semnal al unei economii sănătoase, deoarece sugerează că lucrătorii se simt optimiști cu privire la perspectivele lor și au pârghiile pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai. Cu toate acestea, pe termen scurt, unii se îngrijorează că faptul de a avea atât de multe companii care nu pot satisface nevoile de personal ar putea încetini redresarea economică și ar contribui la creșterea problemelor legate de lanțul de aprovizionare.

De ce există dezbateri

Mai degrabă decât să ofere un motiv pentru care mulți americani renunță la slujbă, experții consideră că Marea Demisie este rezultatul mai multor cauze. Ceva care nu figurează pe această listă sunt certificatele de obligativitate a vaccinării angajatorilor, care nu par să fi cauzat renunțarea unui număr semnificativ de persoane.

Una dintre cele mai frecvente explicații este că lucrătorii sunt pur și simplu copleșiți. Ratele ridicate de renunțare la locurile de muncă sugerează că oamenii din aceste domenii au devenit epuizați după 18 luni de ore suplimentare, confruntări cu privire la regulile de atenuare a covid-19 și teama de a contracta virusul. Mulți din angajați, din servicii de pildă, ar putea fi dornici să mențină unele dintre elementele muncii din perioada pandemiei care le-au convenit, cum ar fi munca de acasă și orele flexibile. Aceștia nu ar mai vrea să muncească acum, când angajatorii lor îi cheamă la birou.

Alții văd Marea Demisie ca semnul unei modificări majore în dinamica puterii dintre muncitori și angajatorii lor. Datele Biroului Muncii nu urmăresc dacă oamenii care renunță găsesc o altă poziție, dar nivelurile record de locuri de muncă înseamnă că perspectivele pentru cei care renunță nu au fost niciodată mai mari. În timp ce mulți s-au chinuit financiar în timpul pandemiei, o mare parte dintre americani și-au sporit economiile, ceea ce înseamnă că au mai multă flexibilitate pentru o tranziție la locul de muncă. Pe lângă aceste influențe pe termen scurt, unii experți susțin că pandemia a avut un impact mai substanțial și mai durabil asupra relației americanilor cu munca. Ei susțin că tragedia umană, și, în unele cazuri, indiferența față de angajatorii lor, pe care lucrătorii au experimentat-o în ultimul an și jumătate, a condus la deprioritizarea muncii în viețile a milioane de americani.

Ce urmează

Marea întrebare fără răspuns despre Marea Demisie este dacă este un fenomen pe termen scurt, provocat de circumstanțe extreme, sau o modificare mai de durată a atitudinilor față de muncă. Dacă este, de fapt, temporar, este posibil să existe o corecție în viitorul apropiat, iar numărul demisiilor să scadă, potrivit economiștilor.

Perspective

Mare parte dintre muncitori s-au săturat. „Muncitorii din prima linie din sectorul îngrijirii sănătății, îngrijirii copiilor, ospitalității și serviciilor alimentare, împinși în pragul rezistenței umane, decid că orele istovitoare, salariile inadecvate, lipsa echilibrului și abuzul angajatorilor nu mai sunt compromisuri acceptabile pentru bunăstarea lor psiho-mentală și fizică.” – Karla L. Miller, Washington Post. O mulțime de locuri de muncă neocupate înseamnă că lucrătorilor le este ușor să treacă la ceva mai bun.

Oamenii au opțiuni. Și pentru că au opțiuni, cererile și interesele lor, dar și toleranța față de lucrurile care nu sunt aliniate cu valorile lor privind modul în care vor să își trăiască viața, ies in evidență, astfel ei caută în altă parte ceea ce-și doresc.” – Tsedal Neeley, profesor la Harvard Business School, la PBS NewsHour. Pandemia a accelerat o modificare generațională în atitudinile față de muncă.

Marea Demisie nu este un pas nebun departe de birou; este punctul culminant al unui lung marș spre libertate. Cu mai bine de un deceniu în urmă, psihologii au documentat o modificare generațională în centralitatea muncii în viața noastră. Millennials erau mai interesați de slujbele care ofereau timp liber și timp de vacanță decât Gen Xers și baby boomers. Erau mai puțin preocupați de valoarea netă decât de libertatea netă.” – Adam Grant, Wall Street Journal.

Pandemia a determinat milioane de oameni să își reevalueze prioritățile.

Știm că atunci când ființele umane intră în contact cu moartea și bolile în viața lor, aceasta le face să facă un pas înapoi și să-și pună întrebări existențiale. Ce îmi dă scop și fericire în viață și se potrivește cu modul în care îmi petrec [viața] acum? Deci, în multe cazuri, aceste reflecții vor duce la puncte de referință ale vieții.” – Anthony Klotz, psiholog, Business Insider

Programele de ajutorare a pandemiei au oferit multor lucrători mai multă libertate financiară.

Mulțumită mai multor controale de urgență pentru pandemie, un moratoriu al chiriei și anulării împrumuturilor studențești, toți oamenii, mai ales dacă sunt tineri și au un venit scăzut, au mai multă libertate să renunțe la slujbele pe care le urăsc și să spere la altceva” – Derek Thompson, Atlantic.

O parte din valul actual de renunțări compensează pur și simplu rata scăzută de renunțare de la începutul pandemiei.

Este, de asemenea, posibil ca mulți dintre acești angajați de nivel mediu să fi întârziat tranziția din cauza incertitudinii cauzate de pandemie, ceea ce înseamnă că impulsul pe care l-am văzut în ultimele câteva luni ar putea fi rezultatul numărului redus din anul 2020.” – Ian Cook, Harvard Business Review

Citiți și:
Noua mentalitate de tip sovietic din societatea americană
Psihoza covid-19: Cum poți înnebuni o planetă întreagă

yogaesoteric
5 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More