Michael Levitt, laureat Nobel: «Carantina a ucis mai mulți oameni decât a salvat!»

 

Michael Levitt, profesorul de la Stanford University care a prezis corect traiectoria inițială a pandemiei, i-a trimis în luna martie mesaje profesorului Neil Ferguson în care îi spunea influentului consilier guvernamental că a exagerat numărul potențial al morților de 10 sau 12 ori mai mult.

 
Michael Levitt

Modelul profesorului de la Imperial College, unul din argumentele majore ale guvernului britanic atunci când a luat decizia de a abandona așa numita politică a imunității de grup, a fost parte dintr-un inutil „virus al panicii” care s-a răspândit printre liderii politici ai lumii, afirmă profesorul Levitt.

Profesorul Levitt are origini americano-britanice-evreiești și a câștigat premiul Nobel în chimie în anul 2013. În ultimele două luni el a susținut că omenirea va înfrânge coronavirusul mai repede decât se așteaptă majoritatea experților.

„Cred că măsurile de carantină nu au salvat vreo viață”, spune omul de știință, care a adăugat că guvernul este necesar să-i încurajeze pe britanici să poarte mască și să practice distanțarea socială.

„Cred că măsurile de carantină au costat vieți. Au salvat poate câteva vieți care se pierdeau în accidentele auto – situații de genul acesta – dar răul social – abuzurile domestice, divorțurile, alcoolismul – a fost extrem. Apoi sunt aceia care nu au fost tratați pentru alte boli.”

Pe baza epidemiei inițiale din China și a rezultatelor de pe vasul infectat Diamond Pricess, prof. Levitt a estimat pe 14 martie că Marea Britanie va avea aproximativ 50.000 de decese. Modelul prof. Ferguson estima în aceeași săptămână 500.000 de morți dacă nu se vor lua măsuri de distanțare socială.

„Cred că virusul real a fost cel al panicii. Pentru motive încă neclare mie, cred că liderii lumii s-au panicat, apoi s-au panicat oamenii și cred că a lipsit complet dezbaterea”, mai afirmă Levitt.

Omul de știință nu are o specializare în epidemiologie, dar a analizat epidemia din China și a pregătit o lucrare pe baza propriilor sale calcule.

„În Europa nu cred că virusul a fost oprit de altceva decât de o formă de epuizare. Există un număr imens de oameni care sunt asimptomatici, așa că îmi pot imagina că până la momentul introducerii carantinei, în Marea Britanie virusul era deja răspândit. Ar fi putut ține țara deschisă ca în Suedia și nu s-ar fi petrecut nimic”, a spus Levitt.

El a analizat informații provenite din 78 de țări cu mai mult de 50 de cazuri raportate. Conform cercetărilor sale, virusul nu avea nicicând să atingă creșterea exponențială pe care cei de la Imperial College au prezis-o.

„Fără îndoială că poți opri o epidemie prin carantină, dar este o armă grosolană și foarte medievală, iar epidemia ar fi putut fi oprită la fel de eficient cu alte măsuri mai raționale (precum măștile sau alte forme de distanțare socială)”, a declarat Levitt.

Potrivit estimărilor sale, Marea Britanie urma să aibă în total 50.000 de decese. „O groază de măsuri au fost greșite, dar cred că principala problemă este că nu am zăbovit un pic să ne gândim și să dezbatem chestiunea. Mi s-a spus de nenumărate ori «nu ești un epidemiolog, așa că mai bine taci din gură». Nu-mi pasă. Eu m-am uitat la numere. M-am uitat la vasul de croazieră, la Wuhan. Același model a fost peste tot.”

În Europa virusul „a ajuns la saturație”. „Cred că măsurile de carantină vor produce mult mai mult rău, în comparaţie cu viețile pe care le salvează. Când am văzut explicațiile profesorului Ferguson, am rămas șocat. Am avut o discuție cu el când am văzut cât estima el rata mortalității, cam de 10 sau 12 ori mai mult decât ar fi fost normal. Ar fi fost necesar să ne dăm seama din China că un virus nu crește exponențial”, a mai spus el.

„Problema cu epidemiologii este că ei simt cumva că misiunea lor este de a-i înspăimânta pe oameni ca să intre în carantină, să practice distanțarea socială. Așadar spun «vor fi un milion de morți», iar când sunt doar 25.000 spun «bine că ne-ați ascultat sfatul». Așa s-a petrecut cu Ebola sau cu gripa aviară. Este parte din nebunie”, a afirmat Levitt.

În opinia sa, dovezile de până acum indică faptul că virusul dispare la căldură uscată iar în mare parte din lumea apuseană „pare să existe un fel de imunitate”. „M-aș îngrijora pentru China”, a afirmat el când a fost întrebat despre un al doilea val.

„Am 73 de ani și mă simt foarte tânăr. Nu-mi pasă deloc de riscul acesta. Pe măsură ce îmbătrânești riscul de a muri din cauza bolilor este atât de mare încât simți că este vremea să-ți cumperi o motocicletă, să mergi la schi!”, a încheiat Levitt.

Citiți și:

Ce strategii VICTORIOASE sau CATASTROFALE au adoptat diverse state ale lumii în fața PANDEMIEI

CNN: Coronavirusul a declanșat cel mai mare experiment din lume. Doar că e prezentat altul, la derută

 

yogaesoteric
15 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More