O epidemie modernă: oboseala

 
de Alex Ionescu
 

Vă simţiţi epuizat? Lipsit de motivaţie? V-a scăzut capacitatea de concentrare? Aveţi dificultăţi în luarea deciziilor şi în îndeplinirea sarcinilor? Sunteţi uneori deprimat/deprimată? Somnolenţa persistă pe perioade lungi în timpul zilei? E clar: sunteţi obosit. Nu vă faceţi probleme, nu sunteţi singurul. Foarte mulţi oameni în societatea de astăzi sunt extrem de obosiţi.  Oboseala pare a fi o epidemie recentă, un flagel al societăţii moderne. Tot timpul apare această impresie că nu este destul timp pentru îndeplinirea scopurilor propuse. Ritmul vieţii ar trebui să ofere un echilibru între activitate şi odihnă. Dar societatea de astăzi se pare că nu are timp pentru odihnă.
 
Statistic, cel puţin unul din zece oameni suferă de oboseală persistentă. În general femeile sunt mai afectate decât bărbaţii de această problemă. După relaxare, odihnă şi mai multe nopţi cu somn bun, oboseala dispare. Dar pentru anumite fiinţe umane, oboseala devine o problemă cronică. Această stare poate afecta pe oricine, indiferent de profesie, statut social, etc. Şi chiar dacă aveţi acelaşi serviciu ca şi vecinul, case similare, condiţii de viaţă asemănătoare, etc., totuşi nu veţi fi obosiţi la fel. De ce? Pentru că sunteţi unic! Fiecare om pe această planetă este unic! Fiecare va fi obosit în felul său! Apariţia stării de oboseală ţine de condiţii exterioare (serviciu, casa, familie,etc.), dar şi de condiţii interioare, de modul dvs. de a fi.
 
Oboseala este o ecuaţie cu mulţi factori, iar în continuare vom urmări să punem în lumină o mare parte dintre aceştia. În principiu, este bine de ştiut că orice ţine de structura noastră sau de viaţa noastră, şi care nu se desfăşoară armonios, în conformitate cu anumite legi naturale divine, aduce un anumit grad de oboseală în structură.
 

Oboseala fizică

 
Obosiţi la un minim efort fizic? Dacă nu aveţi alte afecţiuni, greutatea corporală necorespunzătoare poate fi cauza pentru care începeţi să gâfâiţi după câteva trepte urcate. Nu este vorba doar de greutatea în exces! Şi deficitul de kilograme, echivalent unei lipse de vitalitate, are un efect similar putând genera senzaţia de oboseală ocazională sau persistentă.
 
Oboseala fizică poate însoţi anumite boli. Oxigenarea ţesuturilor este extrem de importantă pentru menţinerea unui tonus normal al organismului şi pentru îndepărtarea stărilor de oboseală. Anumite boli afectează fie transportul oxigenului la ţesuturi (anemia, insuficienţa cardiacă, bolile pulmonare, etc.), fie metabolismul bazal al organismului (de exemplu în cazul scăderii activităţii tiroidei) şi astfel determină stări de oboseală şi de astenie marcante.
 
Mulţi oameni au observat că după anumite tratamente care implică administrarea de beta-blocante, analgezice puternice, radio sau chimioterapie în caz de cancer, sunt extrem de obosiţi. De asemenea, operaţiile realizate la nivelul pieptului sau abdomenului determină stări prelungite de oboseală. Sarcina şi alăptarea sunt procese care solicită intens femeile, generând stări de oboseală accentuată.
 
Dacă există probleme care afectează calitatea somnului, de genul insomniilor, a respiraţiei anormale în timpul somnului, sarcina, a doua zi va apare o stare de oboseală însoţită de o capacitate de concentrare scăzută.
 

Obiceiuri de viaţă care induc stări de oboseală

 

Somnul în timpul zilei poate afecta somnul de noapte, întârziind instalarea acestuia din urmă. Consecinţa: o anumită stare de oboseală resimţită a doua zi.  Somnul prelungit dimineaţa, peste o anumită limită normal admisă şi în lipsa unei activităţi solicitante în ziua precedentă, generează o stare de somnolenţă de-a lungul zilei.
 
Obiceiul de a consuma diferite excitante de-a lungul zilei este aducător de oboseală. Cu toate că nu suntem toţi atleţi, putem fi deseori tentaţi să „ţinem ştacheta sus”. De obicei acest lucru se realizează prin consum excesiv de diverse excitante şi psihostimulente, cafeaua şi ness-ul fiind printre favorite. În absenţa unui antrenament yoga sistematic care ne poate creşte în mod real performanţele, consumul de astfel de substanţe conferă doar o aparentă îmbunătăţire a tonusului, mascând epuizarea şi mai profundă a resurselor noastre. Chiar dacă senzaţia de oboseală este pe moment îndepărtată, epuizarea organismului este reală şi poate fi periculoasă, deoarece în acest caz nu se mai permite semnalizarea acestui lucru. O prietenă care obişnuia să consume trei cafele pe zi, după ce a renunţat la două dintre acestea, a mărturisit: „mă simt mult mai odihnită şi în forţă decât când beam trei cafele zilnic! abia aştept să renunţ şi la ultima cană.”
 
Consumul de alcool seara vă poate face să vă treziţi în timpul nopţii. Dacă beţi deseori alcool, în timp veţi ajunge să aveţi stări de depresie şi calitatea somnului va scădea. Cel mai bine este să nu consumaţi alcool deloc.
 
Şi alimentaţia poate afecta nivelul de oboseală. Obiceiurile alimentare nesănătoase, consumul de carne, alimentele prelucrate artificial cu aditivi alimentari, dulciurile sintetice, afectează finul echilibru biochimic al organismului. De aici pot să apară, pe lângă oboseală, depresii, anxietate, deficit de atenţie, atacuri de panică, insomnie, obezitate, obsesii, migrene.
 
Week-end-urile extenuante, cu grădinărit intensiv, bricolaj nestăpânit, jogging intempestiv, „reprize” intense de sport, petreceri, voiaje fulger pentru a profita de zăpadă sau de mare, sunt generatoare ele-însele de oboseală, chiar dacă adepţii stilului acesta de viaţă „la modă” consideră că astfel scapă de oboseala acumulată în timpul săptămânii. Medicii sunt de acord asupra următorului punct: accidentele sportive din prima zi de schi, sau gripele făcute la întoarcerea din escapadă sunt datorate oboselii. La „maratoniştii” tip „exploatare extremă”, medicii au întâlnit fracturi provocate de simplul surmenaj al corpului: „osul a cedat înaintea dumneavoastră!”… Copiii sunt de multe ori prinşi şi ei în acest angrenaj. Atelierele de pictură, de dans, de pian, înotul, transformă aşa-zişii timpi morţi ai şcolarilor într-un veritabil orar cultural-sportiv. Rezultatul: o falsă recuperare a oboselii şcolare, acompaniată de inapetenţă, somn dificil, nervozitate, scăderea vigilenţei. Pe scurt: copilul cu mină obosită.
 

Serviciul şi familia: cele mai frecvente surse de oboseală

 
Prima surpriză:  femeile tinere se plâng cel mai des de oboseală. Sunt mai fragile? Nu. Dar ele au mai multe lucruri de făcut în acelaşi timp: să intre în viaţa profesională, să susţină viaţa în cuplu, să dea naştere primilor copii. O perioadă de viaţă în care curbele de oboseală (familie plus serviciu) se suprapun. Orare medii, obligaţii amestecate, totul ocupând în medie 16-18 ore pe zi. Din oboseală în oboseală, din stres în stres, ele pot ajunge până la ceea ce Pierre Bugard, unul din rarii specialişti în această problemă – autorul lucrării „Oboseala şi stările astenice” apărută la editura Doin, numeşte „o stare limită de depresie”, care conduce la rezultatele pe care le cunoaştem: un mare consum de medicamente hipnotice sau tranchilizante şi perturbări metabolice. Kilogramele în plus, de care se plâng atât de frecvent femeile, se pot datora oboselii…
 

Dacă lucraţi în schimbul trei, dacă sunteţi medic/asistentă şi aveţi gărzi de făcut, dacă serviciul dvs. implică deplasări trans-meridian, dacă aveţi copii mici care nu dorm noaptea, dacă vă culcaţi în mod frecvent după miezul nopţii, atunci sigur ceasul dvs. biologic se confruntă cu anumite perturbări, pe care le veţi resimţi sub forma unor stări de oboseală accentuată. Cronobiologia (ştiinta care se ocupă de ritmurile biologice ale fiinţei umane) explică detaliat oboseala care rezultă prin nesincronizarea programului de lucru şi somn cu ritmurile biologice ale fiinţei.
 
Pe de altă parte, deseori orarele „normale” – cu ore fixe – nu răspund cerinţelor ceasului biologic. Cei care se trezesc târziu vor avea tot timpul impresia că au dormit prea puţin, cei care se culcă devreme se vor simţi obosiţi începând cu orele 17. Şi toată lumea va face de ruşine „conferinţa de la ora 15” ascultată în semi-somnolenţă, datorată digestiei.
 
Aveţi vecini gălăgioşi? La locul de muncă se vorbeşte mult? Este zgomot? Mergeţi mult prin aglomeraţie în timpul zilei? Dacă răspundeţi afirmativ la aproape toate aceste întrebări, nu este de mirare că vă simţiţi extenuat la sfârşitul zilei, sau că vă treziţi obosiţi după o noapte de dispute între vecini.
 

Stările psihice proaste ne fac să obosim

 
Îngrijorările şi stresul generează oboseală. Dacă aveţi multe motive de îngrijorare, este foarte posibil ca în scurt timp să vă simţiţi obosit, mai ales dacă nu întrezăriţi nici o soluţie la problemele dvs. Depresiile determină o stare globală de oboseală.
 
Dificultăţile de fiecare zi se acumulează şi sub forma oboselii.  A face faţă unor decizii greu de luat, micilor sau marilor probleme care apar şi ne macină, etc. este epuizant, în condiţiile societăţii de astăzi. Şocurile emoţionale, precum veştile proaste legate de părinţi, rude, prieteni, ruperea unei relaţii, pierderea locului de muncă, pot determina resimţirea unei stări de epuizare.
 
Oboseala psihică va fi resimţită ca o greutate globală apăsătoare, însoţită de o  scădere a atenţiei, a capacităţii de focalizare şi de concentrare.
 
***
 
În natură există multe legi nescrise care susţin buna desfăşurare şi integrare a tuturor activităţilor pe care fiinţele umane le realizează. Multe din cauzele ascunse ale oboselii pot fi eliminate rapid prin armonizarea vieţii pe toate nivelurile sale şi prin abordarea unui mod de a trăi sănătos. O deschidere reală faţă de bine, faţă de frumos şi faţă de energiile benefice misterioase care există în jurul nostru în Univers, armonizarea relaţiilor cu cei din jurul nostru ne vor ajuta foarte mult. Una dintre cele mai eficiente metode de eliminare a oboselii este practica yoga, completată cu reţete naturiste de regenerare şi vitalizare. Vom prezenta în curând câteva soluţii eficiente pentru eliminarea stărilor de oboseală.
 

Citiţi şi:

Arta de a spune NU atunci când trebuie

Trei cerinţe fundamentale pentru a avea o viaţă sănătoasă 
Puterea formidabilă a gândirii pozitive

 

yogaesoteric
martie 2007

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More